دو مقام رسمی محلی دولت عراق و يک افسر پليس، شبه‌نظاميان شيعه را به سوزاندن و غارت خانه‌های شهر الدور عراق، پس از فتح اين منطقه در عمليات نظامی عليه جنگجويان دولت اسلامی متهم کردند.

Mehdi Army fighters loyal to Shi'ite cleric Moqtada al-Sadr march during a parade in Najaf
گردان‌های حزب‌الله عراق کنترل شهر الدور در اطراف تکریت را در دست دارند

پيش‌تر نيز نهاد‌های بين‌المللی مدافع حقوق بشر نسبت به خشونت شبه‌نظاميان شيعه عليه شهروندان سنی‌ هشدار داده بودند.

مهرماه امسال سازمان عفو بين‌الملل، گروه‌های مسلح شيعه در عراق را به ارتکاب جنايت جنگی متهم کرد. عفو بين‌الملل در گزارش خود شهرهای بغداد، کرکوک و سامرا را کانون خشونت شبه‌نظاميان شيعه دانسته بود.

اکنون اما مقامات قضايی می‌گويند اين خشونت‌ها به اطراف تکريت نيز کشيده شده است.

در واکنش به خبر خشونت شبه‌نظاميان شيعی، سخنگوی گردان‌های شيعه حزب‌الله، جعفر الحسينی با تکذيب اين اتهامات، گفته «هيچ خانه‌ای اطراف تکريت، در طول عمليات عليه داعش سوزانده يا غارت نشده است». او همزمان تصديق کرد که گردان‌های حزب‌الله کنترل شهر الدور را در دست دارند و بيشتر به دنبال تله‌های پنهانی از قبيل بمب در خانه‌ها هستند.

به دنبال انتشار اين اخبار، يک فرمانده امنيتی در نزدیکی تکریت نيز حوادثی از قبيل خانه‌سوزی و غارت را در شهر الدور تکذيب کرد.

نزدیک به دو سوم نیروهایی که در عملیات تکریت شرکت دارند نفرات مسلح سازمان شیعی «حشید شعبی» (داوطلبان مردمی) هستند. این نیروها که پس از فتوای آیت‌الله علی حسینی سیستانی، مرجع شیعیان به جنگ با داعش فراخوانده شدند، از طرف ایران پشتیبانی می‌شوند.

در همين حال يک عضو شورای استان صلاح الدين، سحر مولودی و يک پليس محلی با اشاره به خبر خشونت شبه‌نظاميان شيعه تأييد کردند «گردان‌های حزب‌الله که در حال جنگ با نيروهای دولت اسلامی‌اند، ابتدا تمام خانه‌های شهر را غارت کردند و سپس اين خانه‌ها را يا به آتش کشيدند يا منفجر کردند.»

سحر مولودی در ادامه گفت: «امروز شاهد آتش‌سوزی بيش از ۱۵۰ خانه بوديم.»

عمليات بازپس‌گيری تکريت با شرکت ارتش عراق، شبه‌نظاميان شيعه و برخی از نيروهای مسلح قبايل سنی از پنجشنبه ۱۲ مارس متوقف شده است. با وجود این، اين نيروها مناطق اطراف تکريت مثل شهر الدور را در اختيار خود دارند.

دولت عراق دليل توقف نيروهای خود را که پشت دروازه‌های شهر تکريت مانده‌اند، تخليه مناطق از افراد عادی و غير نظامی و محافظت از جان سربازان داوطلب خود عنوان کرد.

در حال حاضر، نيروهای شبه‌نظامی شيعه از سوی شيعيان عراق به عنوان قهرمانان واقعی جنگ شناخته می‌شوند، ولی اقليت سنی آنها را به قتل‌های بدون محاکمه و بيرون راندن افراد عادی از خانه‌های خود متهم می‌کنند.

گزارش عفو بین‌الملل از آدم‌ربایی و خشونت شبه‌نظامیان شیعی