آيت‌الله محمد يزدی با ۴۷ رأی به عنوان رئيس جديد مجلس خبرگان رهبری انتخاب شد.

محمد یزدی
محمد یزدی

به گزارش خبرگزاری دانشجويان ايران، ايسنا محمد يزدی امروز با اخذ ۴۷ رای از ۷۳ رای توانست رياست مجلس خبرگان رهبری را بر عهده بگيرد.

بر پايه اين گزارش اکبر هاشمی رفسنجانی ۲۶ رای آورد. محمود هاشمی شاهرودی نیز به دلیل تعدد کاندیداها انصراف داد.

محمد يزدی عضو شورای نگهبان، نماينده استان تهران در مجلس خبرگان رهبری، دبير جامعه مدرسين حوزه علميه قم و دبير شورای عالی حوزه‌های علميه است.

رياست قوه قضائيه (۱۳۶۸ تا ۱۳۷۸)، نمايندگی مجلس شورای اسلامی در دوره‌های اول و دوم، نمايندگی مجلس خبرگان قانون اساسی و عضويت در شورای بازنگری قانون اساسی از سوابق ديگر اوست.

هاشمی رفسنجانی گفته بود در صورتی که بعضی افراد که آن‌ها را برای رياست خبرگان «صالح نمی‌داند» قصد کانديدا شدن داشته باشند، آمادگی خود را برای کانديداتوری رياست اين مجلس اعلام خواهم کرد.

ظاهرا اشاره هاشمی به افرادی مانند محمد يزدی و محمدتقی مصباح يزدی بوده است.

هاشمی رفسنجانی پس از مرگ آيت‌الله علی مشکينی، نخستين رئيس مجلس خبرگان در سال ۱۳۸۶ به‌عنوان رئيس اين مجلس انتخاب شده بود و تا سال ۱۳۸۹ نيز در اين پست باقی ماند اما در اين سال بار ديگر برای رياست خبرگان کانديدا نشد و به اين ترتيب محمدرضا مهدوی کنی به‌عنوان رئيس مجلس خبرگان رهبری انتخاب شد و تا زمان مرگ در اين سمت باقی ماند.

هاشمی: در زمان انتخاب رهبر تاثيرگذار خواهم بود

هاشمی رفسنجانی در مصاحبه‌ای با روزنامه شرق که امروز منتشر شده، گفته بود که اگر کسی در حد شان خبرگان نامزد رياست اين مجلس شود، او کانديدا نخواهد شد.

او گفته است: «يک وقت کار هيات‌رئيسه خبرگان حساس می‌شود و آن موقعی است که بخواهد رهبری جديد انتخاب شود. اساس اين است و ممکن است در ٢٠ يا ٣٠ سال و کمتر و بيشتر يک‌بار اتفاق بيفتد. آن لحظه حساس، مهم است. برای آن لحظه حساس حتما لازم نيست رئيس باشم، کافی است عضو خبرگان باشم. انسان در خبرگان می‌تواند صحبت کند و نظرش را بدهد و اگر بخواهم، تأثيرگذار هم خواهم بود.»

نظارت بر کار رهبر جمهوری اسلامی يکی از وظايف اصلی مجلس خبرگان است و شورای نگهبان مرجع تشخيص شرايط مورد نظر برای عضويت در مجلس خبرگان ‌است. اين در حالی است که در قانون انتخابات مجلس خبرگان آمده کسانی که رهبر جمهوری اسلامی به‌صراحت يا به‌طور ضمنی، اجتهاد آنان را تأييد کرده باشد، از نظر علمی، نيازی به تشخيص شورای نگهبان نخواهند داشت.

طول هر دوره مجلس خبرگان هشت سال است. اين مجلس دارای ۸۶ عضو است که با رأی مردم و از ميان «روحانيان» انتخاب می‌شوند.

تعيين آيت‌الله حسينعلی منتظری به عنوان قائم مقام رهبری در سال ۱۳۶۴ و انتخاب آيت‌الله علی خامنه‌ای به عنوان رهبر جمهوری اسلامی ايران در سال ۱۳۶۸ از تصميمات اين مجلس در دوران فعاليت خود بوده ‌است.

منتقدان عملکرد مجلس خبرگان رهبری می‌گويند اين مجلس در طول فعاليت خود هيچ‌گاه عملکرد رهبری جمهوری اسلامی را مورد بررسی جدی قرار نداده است.