بانک مرکزی از مدیران کلیه بانک‌ها خواسته برای ترویج کالاهای فرهنگی ایرانی اسلامی، صنایع دستی را جزء جوایز سپرده‌های پس‌انداز منظور کنند.

Iran Handwerks

بخشنامه جدیدی از سوی بانک مرکزی ایران خطاب به سایر بانک‌ها ابلاغ شده که توصیه می‌کند صنایع دستی در زمره جوایز قابل اعطا به سپرده‌های قرض‌الحسنه پس‌انداز باشد.

هدف این بخشنامه، ترویج و اشاعه بیشتر کالاهای فرهنگی ایرانی اسلامی و ارتقای تولید و فروش صنایع دستی عنوان شده است. خبرگزاری «تسنیم» می‌نویسد این تصمیم بنا به درخواست سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایران اتخاذ شده و بانک‌ ملی و بانک سپه به عنوان مجریان اصلی این طرح معرفی شده‌اند.

بهمن نامور مطلق، معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی در شهریور سال ۱۳۹۳ از افول صنایع دستی در سال‌های گذشته خبر داده و عنوان کرده بود که جایگاه صادرات ایران در این عرصه به رده ۳۱ سقوط کرده است. نامور مطلق گفته بود که این افول به دلیل غفلت‌‌هایی است که در این بخش روی داده‌اند.

نامور مطلق در چهارم دی‌ماه به خبرگزاری «مهر» اعلام کرد که سهم صنایع دستی در تولید ناخالص داخلی بین دو تا پنج درصد در نوسان بوده است. او از جمله به از دست رفتن کامل هنر ترمه در سال‌های اخیر و ماشینی‌ شدن آن اشاره کرد.

پیش‌تر، مصطفی قاسمی، مدیرکل صادرات معاونت صنایع دستی و هنرهای سنتی، از تعطیلی ۱۰ هزار کارگاه صنایع دستی و کم شدن ۴۰ درصد از تولیدات کل کشور خبر داده بود. خبرگزاری ایرنا در شهریور ۱۳۹۳ نوشت ۳۵درصد کارگاه‌های صنایع دستی تعطیل شده‌اند و آنها که فعالیت می‌کنند با مشکلات مختلف از جمله تهیه مواد اولیه روبرو هستند.

سازمان میراث فرهنگی در حالی به بانک مرکزی و بخشنامه تشویقی آن متوسل شده که فروشگاه‌ها، بازارچه‌ها و نمایشگاه‌های صنایع دستی،‌ به جای ارائه محصولات بومی و معمول، عمدتا محل ارائه زیورآلات کم‌کیفیت، اشیای باسمه‌ای و محصولات وارداتی از چین شده‌اند. فرش و گلیم و سفال ایران نیز به دلیل بازماندن از رقابت با بازارهای ترکیه، هند و چین، مدت‌هاست از رونق افتاده‌‌اند.

تعداد اندک گردشگران خارجی هم که خریداران اصلی صنایع دستی هستند، به راکد بودن هرچه بیشتر این عرصه دامن می‌زند. سازمان میراث فرهنگی می‌گوید یک میلیون نفر در سراسر ایران در حوزه صنایع دستی مشغول کارند.