مانور نظامی ايران با عنوان «محمد رسول‌الله» در خليج فارس، با رونمايی و آزمايش سلاح‌های سنگين جديد به فاز دوم خود وارد شد.

تصویر 12
ارتش ایران طی این مانور پهپادهای جديد خود را در عمليات فرضی شناسايی و جمع‌آوری اطلاعات تست کرده‌ است

به گزارش شبکه خبری «پرس تی‌وی» وابسته به دولت ايران، شنبه ششم دی‌ماه، سومین روز از مانور نظامی اين کشور در خليج فارس با رونمايی از سلاح‌های سنگين و سامانه‌های پدافندی جديد آغاز شده ‌است.

بر اساس اين گزارش، يک وسيله مين‌گذار که «دستاورد جديد» نيروی نظامی ايران خوانده‌ شده‌است، برای اولين بار آزمايش شد. اين وسيله می‌تواند در مدت زمان کوتاه به مين‌گذاری منطقه‌ای وسيع دست بزند.

نیروهای ارتش نيز طی این رزمایش، پهپادهای جديد (هواپیماهای بدون سرنشین) خود را در عمليات فرضی شناسايی و جمع‌آوری اطلاعات تست کرده‌ است. اين بخش از ارتش سامانه‌های موشکی ضد تانک طوفان و دهلويه را نيز آزمايش کرد.

همچنين وسايل حمل و نقل جديد تانک و زره‌پوش، جهت انتقال سريع در فواصل طولانی برای نخستين بار طی این مانور آزمایش شده‌اند.

بازتاب بين‌المللی مانور نظامی ايران

آزمايش موشک‌های بالستيک يکی ديگر از بخش‌های مانور نظامی ايران عنوان می‌شود. این در حالی است که يکی از موارد چالش‌برانگيز در روابط خارجی اين کشور، تلاش تهران برای توسعه توان موشک‌های بالستيک خود بوده ‌است.

محل برگزاری اين مانور نيز به برخی نگرانی‌ها دامن زده‌ است.

به گزارش خبرگزاری «آسوشيتدپرس»، اين مانور نظامی ۸۵۰ هزار مايل مربع در بخش شمالی اقيانوس هند، خليج عمان، و بخش شرقی تنگه هرمز را پوشش می‌دهد؛ همان ‌منطقه‌ای که مسير عرضه‌ی يک‌پنجم کل نفت خام بازارهای دنيا است.

همچنين آسوشيتدپرس به مشارکت واحدهايی از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در مانور ارتش ايران اشاره می‌کند که بيش از هر چيز، با آزمايش سلاح‌های سنگين جديد در اين مانور مرتبط است.

آژانس خبری فرانسه نيز در گزارشی نوشت که ۱۳ هزار پرسنل نظامی در مانور شرکت خواهند کرد تا نخستين مانور مستقل تاريخ ايران در سواحل جنوبی اين کشور را برگزار کنند.

بر اساس گزارش اين خبرگزاری، اگرچه ايالات متحده آمريکا حضور نظامی پررنگی در منطقه تحت پوشش مانور ايران دارد، اما يک مقام رسمی ارتش ايران به اين خبرگزاری گفته‌است که مانور محمد رسول‌الله «هيچ خطری برای نيروهای نظامی حاضر در منطقه در بر نخواهد داشت.»

جنگ الکترونيک، بخش مورد علاقه رهبر ايران

خبرگزاری کار ايران، ايلنا نيز به نقل از امير سرتيپ «فرزاد اسماعيلی»، فرمانده قرارگاه پدافند هوايی خاتم الابنياء به معرفی پدافندهای جديد ارتش ايران پرداخت.

اسماعيلی از سامانه پدافندی «سراج» نام برد که برای انحراف موشک‌های حمله‌ور و پهبادها به کار می‌رود.

این مقام ارشد نظامی ایران گفت: «بخش جنگ الکترونيک مورد توجه فرمانده معظم کل قوا است.»

او همچنين از موشک ضدپهباد «کاملاً بومی» شلمچه و نيز سامانه موشکی «بومی» مرصاد به‌عنوان ديگر نمونه‌های آزمايش‌شده در اين مانور نام برد.

سامانه موشکی فکور نيز که جديدترين سامانه موشکی رونمايی‌شده از سوی ايران است، در طول مانور به‌عنوان سامانه دفاعی سرتاسر کشور به‌طور عملی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

امتناع ایران از پيوستن به پيمان بين‌المللی نظارت بر تجارت اسلحه

رونمايی ايران از سلاح‌ها تازه و قدرت‌نمايی اين کشور به‌واسطه‌ تسحیلات نظامی‌ خود در حالی رخ می‌دهد که پيمان جديد بين‌المللی تجارت سلاح‌های متعارف از روز چهارشنبه ۲۴ دسامبر اجرايی شده‌است.

بر اساس اين پيمان که صد و سی کشور به آن رأی مثبت داده‌اند، فروش سلاح به «ديکتاتورها و ناقضان حقوق‌بشر» ممنوع است.

سه کشور ايران، سوريه، و کره شمالی به اين پيمان رأی مخالف داده‌اند. بان کی مون، دبير کل سازمان ملل نيز از اين سه کشور خواسته‌ است تا به پيمان مزبور بپيوندند. سلاح‌های متعارف از کلت کمری تا جت‌های جنگی را در برمی‌گيرد.

روسيه، چين و کانادا به عنوان سه کشور بسيار مهم صادرات اسلحه در جهان نيز اين پيمان را هنوز امضاء نکرده‌اند. از ميان اين سه کشور، روسيه و چين از تأمين‌کنندگان مهم سلاح‌های متعارف ايران هستند.