ایرج ادیبزاده- پس از یک سال گفتوگوهای فشرده، «ساعت حقیقت» برای پرونده هستهای فرارسیده است. دیپلماتهای دو طرف باید تا ۲۴ نوامبر، راهی برای نزدیک کردن مواضع خود پیدا کنند.
تنها شش روز دیگر برای ایران و شش قدرت بزرک جهانی برای رسیدن به توافق؛ پیش از مهلت تعیین شده (۲۴ نوامبر/۳ آذر) وجود دارد. دور تازه گفتوگوها از سه شنبه ۱۸ نوامبر در وین از سر گرفته میشود، در حالیکه دور پیشین مذاکرات در مسقط بدون اعلام نتیجه مشخصی به پایان رسید و دو طرف همچنان از وجود «اختلاف و شکاف» سخن گفتهاند.
چهارشنبه ۱۳ نوامبر، جان کری وزیر خارجه آمریکا و همتای روس او سرگئی لاوروف در گفتوگویی تلفنی بر لزوم دستیابی سریع به توافق جامع هستهای با ایران تاکید کردند. هر چند لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه عقیده دارد «هنوز مسایل مهمی حل ناشده باقی مانده است.»
حالا پس از یک سال که گفتوگوهای فشرده در وین و جاهای دیگر انجام شده «ساعت حقیقت» برای پرونده هستهای فرارسیده است. دیپلماتهای دو طرف باید تا ۲۴ نوامبر، راهی برای نزدیک کردن مواضع خود پیدا کنند.
در فاصله کمی به آغاز دهمین دور مذاکرات در وین، وزیر خارجه عمان سفر پیشبینی نشده و چند ساعتهای به تهران داشت. روزنامه انگلیسی گاردین نوشت ایران و آمریکا به «توافق تاریخی هستهای» نزدیک میشوند.
دو سناتور پرنفوذ آمریکایی هشداردادند که اگر توافق پایانی با ایران باعث برچیده شدن برنامه اتمی ایران نشود، برای تحریمهای بیشتر اقدام خواهند کرد. رییس کمیته هستهای مجلس در تهران نیز گفت: «پیشنهاد آمریکا به ایران ترکمانچای هستهای است.»
رادیو زمانه پرسشهای زیر را با دو میهمان این برنامه در میان میگذارد: آقایان بهروز بیات کارشناس هستهای در وین و منصور فرهنگ کارشناس سیاسی در نیویورک.
• چقدر به دستیابی به توافق جامع در شش روز باقیمانده خوشبین هستید و چقدر نظرات دو طرف میتواند به هم نزدیک شود؟
• آیا یک توافق احتمالی موقت برای جلوگیری از شکست کامل را میتوان پیشبینی کرد؟
• تعداد افراد بانفوذ جمهوریخواه که خواهان تحریمهای جدید علیه ایران هستند، در کنگره آمریکا بیشتر شده و در مجلس اسلامی ایران نیز ۲۰۰ نماینده تندرو در برابر توافق احتمالی موضعگیری کرده و گفتهاند این توافق از «منافع کشور» حمایت نمیکند. در این صورت آیا سناریوی «توافق موقت احتمالی» مخاطرهآمیز نخواهد بود؟
• طولانیتر شدن مذاکرات چه تاثیری بر زندگی مردم در ایران خواهد گذاشت و گره زدن زندگی مردم به مذاکرات اتمی چه پیامدهایی خواهد داشت؟
حقیقت:
بمب و موشک مساوی با توافق و لغو تحریم نیست !
hasani / 18 November 2014
من نمیدانم آیا مخایلفن به نتیجه رسیدن گفتگوی هسته ای میدانند که فتوکپی یک طرف اسکناس ایران بیست و پنج برابر آ ن اسکناس ارزش دارد ؟ آیا میدانند که قیمت یک دانه خرما نزدیک بک 1000ریال است ؟آیا میدانند قیمت یک برگ تره 250 ریا ل است ؟ آیا میدانند درزمانی که انرژ ی هسته ای حق مسلم ماست فقر و بیکاری چه بلائی بسر ما آ ورده است ؟ آیا خطر مثل لیبی یا مثل سوریه شدن یا مثل عراق شدن با ادامه برنامه هسته ای کنونی نمیشود تصور کرد ؟ آیا اختلاس های نجومی در زمانی که انرژی ((هسته ای حق مسلم ما است ))رخ نداد ؟
حامد / 18 November 2014
در جواب حامد:
چرا از بیت سوال نمیکنی ۸۰۰۰ کیلو اورانیوم غنی شده را برای چی میخواهند؟
چرا سانتریفوژهای جدید R-5 را بکار انداخته اند؟
چرا سایت فردو را برای بازدید بازرسان باز نمیکنی ؟
چرا میلیاردها دلار صرف بمب و موشک کرده اید ؟
چرا ناظر هزارها میلیارد اختلاس بین عاملانتان بودید و صدایتان در نیامد؟
در سوریه و عراق و لبنان و….چکار میکنید؟
…….
farid / 19 November 2014