وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی میگوید بیش از پنج میلیون نفر در ایران به دیابت مبتلا هستند و بیاطلاعی آنها از این بیماری منجر به عوراض دیررسی میشود که هزینههای زیادی برای نظام سلامت در ایران دارد.
حسن قاضی زاده هاشمی، وزیر بهداشت ایران، به مناسبت ۲۳ آبان روز جهانی بیماری دیابت اعلام کرد برای کنترل سریع این بیماری در کشور لازم است مراکز مختلفی از جمله وزارتخانههای آموزش و پرورش، ورزش و جوانان، شهرداریها، رسانهها و سازمانهای مردمنهاد با وزارت بهداشت همراه شوند.
بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی و فدراسیون جهانی دیابت، در حالی که تعداد بیماران دیابتی در سال ۲۰۰۰ میلادی کمتر از ۲۰۰ میلیون نفر بوده است؛ اکنون این تعداد به ۳۸۲ میلیون نفر رسیده و پیشبینی میشود در سال ۲۰۳۵ به عدد باور نکردنی ۵۹۲ میلیون نفر برسد.
سالانه پنج میلیون نفر به علت ابتلا به دیابت جان خود را از دست میدهند؛ به عبارت دیگر هر شش ثانیه یک نفر. ۱۱ درصد کل هزینههای بهداشت و درمان جهانی هم صرف درمان دیابت یا عوارض آن میشود و در برخی کشورها این عدد تا ۲۰ درصد از اعتبارات بهداشتی ـ درمانی را در برمیگیرد.
وزیر بهداشت ایران در پیامی که به مناسب روز جهانی دیابت صادر کرده، به هزینههای بالای درمان بیماری دیابت اشاره کرده و گفته است زندگی پر استرس، کم تحرکی و مصرف غذاهای پر کالری با ارزش غذایی اندک، سبب چاقی مفرط میشود که خود از دلایل اصلی ابتلا به دیابت است. کنترل این شرایط نیازمند مشارکت تمامی افراد، وزارتخانهها، سازمانهای مردمنهاد و بخشهای عمومی و خصوصی است.
قاضی زاده هاشمی با هشدار نسبت به وضع دانشآموزانی که در معرض ابتلا به دیابت هستند از وزارت آموزش و پرورش خواست برای اطلاعرسانی در مورد این بیماری و راههای پیشگیری از آن به ۱۲ میلیون دانش آموز در ایران همراهی کند.
افزایش دیابت نوع ۲ در بین کودکان
پژوهشگاه غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز نسبت گسترش دیابت در بین کودکان ایرانی هشدار داده است.
به گزارش خبرگزاری ایلنا، باقر لاریجانی، رییس این پژوهشگاه با اشاره به افزایش دیابت نوع ۲ در بین کودکان گفت: «دانشآموزان بهدلیل افزایش چاقی با بیماری نوع ۲ دیابت روبهرو هستند.»
لاریجانی کنترلهای پیاپی بیماری دیابت را مهم دانست، اما گفت این کنترلها هزینههای زیادی را برای بیمار به همراه دارد. به گفته رییس پژوهشگاه غدد و متابولیسم، عوامل زیادی در ایجاد دیابت دخیل هستند که مهمترین این عوامل افزایش جمعیت مسن کشور، کاهش فعالیتهای فیزیکی افراد، تغذیه ناسالم و افزایش فشار خون است.