در آستانه دیدار روحانی و دیوید کامرون، رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و بریتانیا تاکید کرد که بازگشایی سفارت بریتانیا در تهران و ارتقای روابط دو کشور در حد سفیر نیازی به مصوبه مجلس ندارد.

Biritish-Ambassy

«ما برای بازگشایی سفارت انگلیس در ایران منعی نداریم.» این را خبرگزاری ایسنا به نقل از رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و بریتانیا نوشت.

عباسعلی منصوری آرانی، چهارشنبه دوم مهر اعلام کرد که کاهش سطح روابط با بریتانیا مصوبه مجلس هشتم بود اما همان مصوبه به دولت اجازه داده که اگر شرایط ایجاب کرد و تشخیص داد که منافع ایران در گسترش روابط است، نسبت به ارتقای آن اقدام کند.

مجلس ایران در ۶ آذر ۱۳۹۰ و به دنبال پیشنهاد بریتانیا به اتحادیه اروپا برای اعمال تحریم بانک مرکزی ایران، طرحی را از تصویب گذراند که بر اساس آن وزارت خارجه موظف شد با اخراج سفیر بریتانیا (سایمون گس) سطح روابط با لندن را به کاردار تقلیل دهد.

منصوری آرانی تاکید کرده که مجلس، بازگشایی سفارت بریتانیا در تهران را نهی نکرده است. او که عضو کمیسیون سیاست خارجی و امنیت ملی مجلس است، یادآوری کرده که خطوط قرمز نظام «یکی رژیم صهیونیستی» است و دیگری مناسبات با آمریکا تا زمانی که روابط‌ «گرگ و میش» هستند.

این سخنان در آستانه ملاقات حسن روحانی با دیوید کامرون، نخست وزیر بریتانیا ادا شده‌اند. روحانی و کامرون قرار است چهارشنبه ۲۴ سپتامبر در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک با یکدیگر دیدار کنند.

دو روز پیش‌تر، جواد ظریف وزیر خارجه ایران با دیوید کامرون ملاقات کرده بود. منصوری آرانی در تمجید از عملکرد یک ساله وزیر خارجه ایران گفته است: «۸۰ درصد مردم سیاست خارجی را موفق می‌دانند و رهبری هم بارها گفته‌اند که اعتماد دارند. پس جایی برای بحث نمی‌ماند.»

رسانه‌های بریتانیایی نوشته‌اند که روحانی و کامرون درباره فعالیت‌های دو جانبه کشورهای خود در عراق در مقابله با داعش گفت‌وگو خواهند کرد اما مناسبات دو کشور به دلیل حمله گروهی از «دانشجویان» به سفارت بریتانیا و باغ قلهک در تهران، نیاز به بازسازی دارد.

روابط دو کشور که پس از این حمله به نازل‌ترین سطح رسیده بود، در سال ۲۰۱۳ به سطح کاردار مقیم ارتقا یافت. ویلیام هیگ، وزیر خارجه وقت بریتانیا در ژوئن ۲۰۱۴ اعلام کرد که بازگشایی سفارت بریتانیا در تهران مستلزم برخی ملاحظات است. به تدریج روشن شد که این ملاحظات شامل پرداخت غرامت، تضمین امنیت کارکنان و عذرخواهی ایران از تهاجم یاد شده می‌شوند.

به نظر می‌رسد سخنان رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و بریتانیا، چراغی دوباره به بریتانیا در عادی سازی مناسبات دو کشور آن هم بر اساس شرایط کنونی منطقه باشد. این در حالی است که وزارت خارجه ایران تاکنون بحث غرامت و عذرخواهی از ماجرای حمله «دانشجویان» را قبول نکرده است.