کتايون نجفیزاده، رئيس اداره پيوند و بيماریهای خاص وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ايران از شناسايی ۱۲ باند قاچاق اعضای بدن در کشور خبر داد.
به گزارش روز سهشنبه ۱۱ تير روزنامه شرق، نجفیزاده گفت کار باندهای قاچاق اعضای بدن اين بوده که «از فرد ايرانی اعضای بدن را میگرفتند و با هزينههای بالا به اتباع خارجی میفروختند که اين مسأله سبب فساد در پيوند اعضا شده بود.»
وزارت اطلاعات ايران نيز مردادماه سال جاری با انتشار اطلاعيهای از «متلاشی کردن» يک باند قاچاق اعضای انسان در ايران خبر داده بود.
در بخشی از اين اطلاعيه آمده بود اعضای اين باند با جعل اسناد هويتی اقدام به فريب مسئولان مراکز مربوطه کرده و از اين طريق به اهداف و مطامع غيرقانونی خود دست میيافتند.
ايران جزو انگشتشمار کشورهايی است که میتوان در آن از يک فرد زنده عضو بدن او را خريد بدون آنکه قانون مانع اين کار شود.
گزارشهای متعدد از ايران نشان میدهد هماکنون و تحت عنوان «توريسم درمانی» سالانه تعداد زيادی عمل پيوند کليه در بيمارستانهای این کشور انجام میشود که طی آن يک فرد با تابعيت غيرايرانی از اهداکننده ايرانی کليه دريافت میکند.
در مردادماه امسال، شهلا ميرگلوی، عضو کميسيون بهداشت و درمان مجلس، از رواج سودجويی و عمل غيرقانونی پيوند در برخی از بيمارستانهای خصوصی در ايران خبر داد.
بسياری معتقدند گرچه عمل پيوند فقط بين ايرانيان مجاز است، اما نفس آزاد بودن خريد و فروش اعضای بدن میتواند زمينه را برای گسترش قاچاق آن نيز مهيا کند.
ورود وزارت اطلاعات ايران به مبارزه با قاچاق اعضای بدن نشاندهنده آن است که احتمالا باندها و گروههای فراوان ديگری به اين امر غيرقانونی اشتغال دارند.
بر اساس تصويب شورای عالی پيوند اعضای بدن، جراحی پيوند اعضای بدن به اتباع غيرايرانی در هر شرايطی در ايران ممنوع است. اين مصوبه مردادماه سال جاری به تصويب رسيده است.