آن‌چه محیط زیست میلیون‌ها نفر تهرانی را تهدید می‌کند، تنها هوای آلوده نیست. فاضلاب این کلانشهر نیز همچنان معضلی حل نشده باقی مانده است.

Tehran-Seage-Environment
تنها یک چهارم از فاضلاب تهران تصفیه می‌شود

به گفته حسین هاشمی، استاندار تهران، حجم فاضلاب تهران بیش از ۸۰۰ میلیون مترمکعب است که از این میان فقط ۲۰۰ میلیون متر مکعب آن تصفیه می‌شود. به این ترتیب میزان فاضلاب تصفیه شده تهران تنها یک چهارم میزان فاضلاب تولید شده است.

استاندار تهران در نخستین جلسه «اتاق فکر محیط زیست استان تهران» که روز یکشنبه، ۱۸ خرداد، برگزار شد با هشدار نسبت به وضعیت فاضلاب تهران از مذاکره با بخش خصوصی برای چاره‌جویی در خصوص ۶۰۰ میلیون متر مکعب فاضلاب تصفیه نشده تهران خبر داد.

شهر تهران جزو ۱۰ شهر آخر دنیاست که شبکه آب و فاضلاب ندارد در صورتی که طرح جامع فاضلاب تهران حدود ۶ دهه گذشته تدوین شده، اما هنوز به اجرا درنیامده است.

خطر فاضلاب‌های بیمارستانی

به جز فاضلاب واحدهای خانگی، فاضلاب‌های بیمارستانی نیز خطر جدی دیگری برای سلامت انسان و محیط زیست هستند.

به گفته مدیر کل محیط زیست استان تهران ۸ بیمارستان بزرگ تهران از نظر مشکل تصفیه پساب شرایط بحرانی دارند.

Hospital-Sweage
فاضلاب ۸ بیمارستان تهران بدون تصفیه وارد منابع آبی سطحی و زیرزمینی می‌شود

محمد هادی حیدرزاده در نخستین جلسه «اتاق فکر محیط زیست استان تهران» اعلام کرد، فاضلاب این بیمارستان‌ها مستقیما وارد منابع سطحی و زیرزمینی شهر تهران شده و مشکلات زیادی برای محیط زیست و سلامت مردم ایجاد می کند.

او افزود به زودی نام این بیمارستان‌ها اعلام خواهد شد.

به گفته حیدرزاده در آخرین گزارشی که از طریق رئیس سازمان محیط زیست در اختیار وزیر بهداشت قرار گرفت، تصریح شده بود، اگر این بیمارستان‌ها مشکلات خود را برطرف نکنند، از آن‌ها به مراجع قضائی شکایت می‌شود.

اکنون از آن‌جایی که این بیمارستان‌ها به هشدارها توجه نکرده‌‌اند، از این ۸ بیمارستان به مراجع قضائی شکایت شده است.

او گفت قوه قضائیه بیمارستان‌‌ها را معمولا به خاطر این‌که به طور مدام به بیماران خدمات ارائه می‌دهند پلمپ نمی‌کند اما ممکن است برای آن‌ها جریمه مالی در نظر بگیرد و یا دستور عدم پذیرش بیمار جدید صادر کند.

اما از آن‌جا که این ۸ بیمارستان متخلف بیمارستان‌های دولتی هستند بعید است که جریمه‌های مالی بتواند اهرمی بازدارنده یا تاثیرگذار باشد. به گفته مدیرکل محیط زیست استان تهران، در این مورد خاص باید وزیر بهداشت و مقامات بهداشتی کشور به طور مستقیم مداخله کنند.

اعلام خطر در مورد فاضلاب «پردیس»

سازمان حفاظت محیط زیست همچنین وضعیت فاضلاب شهر پردیس در شمال‌ غرب تهران را  خطرناک اعلام کرده است.

مدیرکل محیط زیست استان تهران می‌گوید ٖظرفیت شهرستان پردیس در ابتدا ۲۰۰ هزار نفر برآورد شده  بود، ولی هم‌اکنون قرار است ۸۰۰ هزار نفر در این شهرستان مستقر شوند که هنوز برای آن فاضلاب شهری در نظر گرفته نشده است. به همین دلیل بحران زیست محیطی شدیدی در آن شهرستان به وجود خواهد آمد.

Sweage-Tehran-Agriculture
اکثر مزارع جنوب تهران با فاضلاب شهری آبیاری می‌شود

او همچنین گفت برای شهرهای جدید هشتگرد، پرند و پردیس شبکه فاضلاب شهری در نظر گرفته نشده است و اگر در این خصوص اقدامی صورت نگیرد، محیط زیست تهران به دستگاه‌های قضائی شکایت خواهد کرد.

در اردیبهشت ماه سال‌جاری، فاضلاب یکی دیگر از شهرک‌های جدید بحرانی زیست محیطی به وجود آورد.

ورود فاضلاب شهرک جدید «واوان» در منطقه اسلامشهر استان تهران به سد فشافویه مرگ حدود ۲ میلیون قطعه ماهی را در پی داشت.

شهرک واوان حدود ۳۰ تا ۴۰ هزار نفر جمعیت دارد و فاضلاب این شهرک به صورت خام و تصفیه نشده وارد دریاچه سد فشافویه می‌شده است.