مرحله جمعآوری اطلاعات و اپلیکیشن «دکمه وحشت»
اپلیکیشن جدید «دکمه وحشت» که در ماه مه ۲۰۱۴ به فعالان حقوق بشر معرفی شد، به سازمان عفو بینالملل کمک میکند که موارد نقض حقوق بشر را سریعتر از قبل مستند کنند.
در کشورهایی که سابقه طولانی در تهدید فعالان حقوق بشر دارند، فعالان حقوق بشر گاهی بدون هیچ اخطار قبلی دستگیری و ناپدید میشوند. این نرم افزار برای کمک به شبکههای فعالان حقوق بشر و تأمین امنیت بیشتر فعالان حقوق بشر طراحی شده است.
هر فرد فعال، با اپلیکیشن «دکمه وحشت» روی تلفن هوشمندش به دوستانی که از قبل به این نرم افزار معرفی کرده، متصل است.
در صورت دستگیری و وجود تهدید و خطر برای فرد، او با فشار دادن «دکمه وحشت» روی تلفن همراهش، دوستان خود را از آخرین وضعیت خود، عرض و طول جغرافیایی آخرین محل تماس، عرض و طول جغرافیایی پس از دستگیری مطلع خواهد کرد.
«دکمه وحشت» که برای تلفنهای همراه آندروید طراحی شده، تلفن هوشمند کاربر را به زنگ خطری مخفی مجهز میکند که تنها برای افراد امین، به صدا در خواهد آمد.
این زنگ خطر در شرایط اضطراری فعال شده و به دیگر کنشگران همکار هشدار میدهد و به آنها کمک میکند که واکنش سریعتری نشان دهند.
این اطلاعات همچنین به سازمان عفو بینالملل میرسد و پژوهشگران این سازمان میتوانند سریعتر موارد نقض حقوق بشر را جمعآوری و مستندسازی کنند تا این اطلاعات هرچه سریعتر به شبکههای مردمی برسد و اقدام برای فشار ممکن شود.
وضعیت فعالان سیاسی، عقیدتی، اجتماعی و حقوق بشری ایران نیز کماکان وخیم است. استفاده از این اپلیکیشن و تحمیل فشار جامعه بینالمللی بر سیاستمداران ایرانی میتواند برای حفاظت امنیت جانی و بهبود شرایط این فعالان تاثیرگذار باشد.
تانیا اوکارول، مسئول بخش فنآوری و حقوق بشر سازمان عفو بینالملل، معتقد است که این اپلیکیشن در کشورهایی که دفاع از حقوق بشر کاری پرخطر است، به کار میآید: «اپلیکیشن دکمه وحشت ابزار جدیدی برای هشدار به دیگران در مورد خطری است که ممکن است آنها را تهدید کند و این کار به سادگی یک کلیک ممکن است.»
او در ادامه میگوید: «هدف ما این بود که اپلیکیشنی بسازیم تا تلفن همراه را به چراغ اضطراری شخص تبدیل کند… این اپلیکیشن میتواند فعالان سیاسی و اجتماعی را که در خطر بازداشت و دستگیری یا ناپدید شدن توسط حکومت خود قرار دارند به ابزاری مجهز کند که بتوانند از خود محافظت کنند؛ به این ترتیب که سریعا توسط این اپلیکشین به کسانی که از آنها حمایت میکنند، پیام بفرستند.»
به نظر یک زن فعال حقوق بشر اهل اوگاندا این ابزار بهتر است برای انواع خشونتها از جمله خشونت خانگی علیه زنان هم کمک کند: «غالبا زنان متحمل خشونت میشوند و اگر آنها به این ابزار مجهز بودند، میتوانست ناجیشان باشد.»
وضعیت فعالان سیاسی، عقیدتی، اجتماعی و حقوق بشری ایران نیز کماکان وخیم است. استفاده از این اپلیکیشن و تحمیل فشار جامعه بینالمللی بر سیاستمداران ایرانی میتواند برای حفاظت امنیت جانی و بهبود شرایط این فعالان تاثیرگذار باشد.