ملک عبدالله، پادشاه عربستان و فرانسوا اولاند، رئیس جمهور فرانسه (نوامبر ۲۰۱۲)
ملک عبدالله، پادشاه عربستان و فرانسوا اولاند، رئیس جمهور فرانسه (نوامبر ۲۰۱۲)

فرانسوا اولاند رییس جمهور فرانسه در روز یکشنبه ۲۹ دسامبر راهی ریاض پایتخت عربستان سعودی می‌شود. لوران فابیوس، وزیر خارجه، ژان لودریان، وزیر دفاع، نیکول بریک، وزیر بازرگانی خارجی و یک هئیت ۳۰ نفره دیگر همراه رئیس جمهوری خواهند بود.

سفر این بار فرانسوا اولاند رییس جمهور فرانسه به ریاض پر اهمیت تلقی می‌شود. پادشاه عربستان نگران نزدیکی غرب به ایران است. تهران به آرامی از انزوا خارج می‌شود و در این رابطه ریاض از تعامل واشینگتن با تهران خشمگین است. – به ویژه از مذاکرات محرمانه‌ی تهران−واشنگتن که از دو سال پیش جریان داشته. این برای عربستان که در راه سلطه بر خاورمیانه با ایران رقابت دارد، وضعیتی پیش آورده که با فاصله گرفتن از آمریکا- بهترین دوست و متحدش -در جست و جوی محکم کردن رابطه با متحدان غربی مطمئن تر برآید.

فرانسه یکی از شریک‌های مطمئن ریاض در غرب است. هم از دیدگاه اقتصادی، هم جهانی و منطقه‌ای. در مورد توافق غربی‌ها با ایران در ژنو، این فرانسه بود که با رو کردن مذاکرات محرمانه‌ی واشینگتن – تهران، رسیدن به موفقیت امضای توافق را به عقب انداخت. وحالا هم برای رسیدن به توافق پایانی با تهران ابراز تردید کرده است.

پاریس در رویارویی با رژیم اسد در سوریه هم، با ریاض دیدگاه مشترکی دارد: هردو خواستار سقوط رژیم دمشق‌اند. فرانسه از این نظر از مشی رو به احتیاط گذاشته آمریکا فاصله دارد و همچون عربستان و قطر خواستار برخورد سخت تر با رژیم سوریه است.

تحلیل‌های حسن هاشمیان، مهران مصطفوی و جمشید اسدی

سفر رئیس جمهوری فرانسه به عربستان انگیزه گفت‌وگوی ما با سه کارشناس است: حسن هاشمیان، تحلیلگر مسایل سیاسی خاورمیانه، جمشید اسدی استاد اقتصاد در فرانسه و مهران مصطفوی، استاد فیزیک و کارشناس هسته‌ای در پاریس. آنان نقش فرانسه در خاورمیانه و اهمیت کنونی سفر فرانسوا اولاند و هیئت همراه او به ریاض را بررسی می‌کنند.

بشنوید