نزديک به ۱۰۰ تن از رهبران و مسئولان کشورهای جهان در يک گردهمايی بی‌سابقه در ژوهانسبورگ گرد آمدند تا ياد نلسون ماندلا، رهبر مبارزات ضدآپارتايد در آفريقای جنوبی و نخستين رئيس‌جمهور سياه‌پوست اين کشور را گرامی بدارند.

۱۰۰ تن از رهبران و مسئولان کشورهای جهان ياد نلسون ماندلا را گرامی داشتند.

به‌گزارش خبرگزاری فرانسه، اين مراسم امروز، سه‌شنبه ۱۹ آذرماه (۱۰ دسامبر) در برابر اعضای خانواده نلسون ماندلا و ۹۵ هزار شهروند آفريقای جنوبی در ورزشگاه ساکر سيتی، ورزشگاهی که ماندلا برای آخرين بار در جام جهانی فوتبال در آن در ميان مردم ظاهر شد، زير باران برگزار گرديد.

اهميت اين مراسم در آن بود که رهبران کشورهايی در آن شرکت داشتند که سال‌هاست با يکديگر رابطه‌ای ندارند.

رويترز نوشت تا آخرين لحظه‌ها گمان می‌رفت که حسن روحانی، رئيس‌جمهور ايران نيز در اين مراسم شرکت ‌کند اما صبح امروز زمانی که فهرست افراد شرکت‌کننده منتشر شد نامی از وی در فهرست نبود.

اسرائيل نيز همچون ايران، شيمون پرز، رئيس‌جمهور و بنيامين نتانياهو، نخست‌وزير خود را به اين مراسم نفرستاد و تنها به اعزام يک هيئت به رياست رئيس مجلس خود قناعت کرد.

بان کی مون: ماندلا قدرت بخشش را نشان داد.

در کنار رهبران سياسی کنونی و پيشين جهان، کسانی چون بان کی مون، رائول کاسترو، تونی بلر، فرانسوا اولاند، نيکولاس سرکوزی، جيمی کارتر، بيل کلينتون، رابرت موگابه و… هنرمندان و شخصيت‌های مشهوری چون اُپرا وينفری، مجری معروف تلويزيون در آمريکا، پيتر گابريل، خواننده و آهنگساز، بونو، خواننده گروه U2، چارلي ترون، بازيگر سينما، ريچارد برانسون، تاجر و نائومی کمپبل، مدل معروف نيز حضور داشتند.

بان کی مون، دبيرکل سازمان ملل در سخنان خود بر اين موضوع تأکيد کرد که ماندلا در مرگ خود نيز موفق شد رهبرانی که عقايد مختلفی دارند را گرد هم آورد.

دبيرکل سازمان ملل، با تأکيد بر اين‌که ماندلا “از نفرت متنفر بود”، گفت: “او قدرت بخشش و توانايی گرد آوردن مردم را نشان داد.”

بان کی مون گفت او امروز نيز چنين کاری کرد: “به اين ورزشگاه بنگريد. رهبران کشورهايی که معرف نظرگاه‌های گوناگونی هستند و مردمی از طبقات مختلف در اين‌جا حضور دارند. آن‌ها همه متحد شده‌اند.”

دبيرکل سازمان ملل گفت: “نلسون ماندلا با قلبی بزرگ‌تر از اين ورزشگاه و لبخندی بر لب راه را به ما نشان داد.”

باراک اوباما: ديگر کسی چون ماندلا را نخواهيم ديد.

بان کی مون افزود: “آفريقای جنوبی يک قهرمان و يک پدر را از دست داد و جهان يک دوست عزيز و راهبر را.”

وی در انتهای سخنان خود به زبان مادری ماندلا تسليت گفت.

باراک اوباما نيز در سخنرانی خود نلسون ماندلا را “غول تاريخ” و “آخرين قهرمان آزادی در قرن بيستم” ناميد و گفت “ديگر کسی چون او را نخواهيم ديد.”

رئيس‌جمهور آمريکا افزود: “ستايش از هر انسانی دشوار است… اما ستايش از يک غول تاريخ که ملتی را به عدالت رساند به‌مراتب دشوارتر است.”

وی با بيان اين‌که در جوانی به‌شدت از ماندلا تأثير پذيرفته بود رهبران برخی کشورها را مورد انتقاد قرار داد که “همبستگی” خود را با ماندلا اعلام می‌کنند اما در برابر مخالفان خود مدارا ندارند.

رائول کاسترو: ماندلا نشان داد گفت‌وگو راه حل اختلاف‌هاست.

رائول کاسترو، رهبر کوبا که در اين مراسم ديدار کوتاهی نيز با باراک اوباما داشت، نلسون ماندلا را “پيامبر آشتی” ناميد و گفت: “او با رفقای خود راه مبارزه با آپارتايد را پيش برد.”

کاسترو گفت: “ماندلا الگويی برای آمريکای لاتين و کارائيب است. او نسان داد گفت‌وگو راه حل اختلاف‌هاست.”

دولت کوبا به‌دليل مرگ ماندلا روز جمعه سه روز عزای عمومی اعلام کرد. کوبا ماندلا را “دوستی صميمی” می‌دانست. ديدار نلسون ماندلا از کوبا در ژوئيه ۱۹۹۱ پس از آزادی از زندان، يکی از نخستين ديدارهای ماندلا از کشوری ديگر بود.

پس از اين مراسم پيکر نلسون ماندلا به‌مدت سه روز در مقر دولت پرتوريا در معرض ديد همگان خواهد بود و سپس روز يکشنبه در کونو، محل تولد وی و اجدادش در کنار آرامگاه سه تن از شش فرزندش به خاک سپرده خواهد شد.