در روز جهانی حقوق بشر ۵۶۰ نويسنده از ۸۳ کشور جهان، از جمله پنج برنده جايزه نوبل ادبی، با انتشار بيانيهای خواهان تدوين کنوانسيون بينالمللی و الزامآور حقوق ديجيتال شدند. آنها گفتهاند دولتها و کنسرنها از پیشرفتهای فنی بهمنظور نظارت گسترده سوء استفاده میکنند.
۳۱ روزنامه جهان بهطور مشترک و همزمان بيانيه ۵۶۰ نويسنده را منتشر کردهاند.
پسزمينه اين اقدام مشترک نويسندگان، بيش از هر چيز گزارشهايی است که از نظارت و جاسوسی گسترده آژانس امنيت ملی آمريکا (NSA) بر مکالمات تلفنی و ايميلهای کاربران اينترنت منتشر شده است. همچنين دولتهايی چون چين و روسيه نيز که مکالمات و ارتباطات تلفنی و اينترنتی شهروندان خود را بهطور گستردهای تحت کنترل دارند، بهشدت مورد انتقاد قرار میگيرند.
از بيانيه ۵۶۰ نويسنده جهان: نظارت، نقض حريم خصوصی، آزادی انديشه و آزادی بيان است
در ميان نويسندگان امضاکننده اين بيانيه نامهايی چون، اومبرتو اکو، پل آستر، گونتر گراس، اورهان پاموک، جان ماکسول کوئتزی، الفریده یلینک، تام استوپارد، جاناتان ليتل، فردريک ميتران، نوال سعداوی، پيتر اسلوترديک و دهها نويسنده مشهور ديگر در کشورهای مختلف جهان ديده میشود.
نويسندگان جهان همگان را به دمکراسی در دنيای ديجيتال فراخواندهاند.
آنها گفتهاند هر شهروندی حق دارد تصميم بگيرد تا چه حدی دادههای وی جمعآوری، ذخيره يا ارزيابی شود.
آنها از “اصل برائت” بهعنوان دستاورد مرکزی تمدن بشری ياد کرده و نوشتهاند: “یکی از بنيانهای اصلی دموکراسی مصونیت فرد است. اما کرامت و عزت انسانی فراتر از مرزهای فیزیکیاش گسترش دارد. تمام مردم حق دارند بدون آنکه تحت نظر قرار گيرند، در افکار خود و عرصههای خصوصی، در نامهها و مکالمات خود آزاد باشند.”
بهگفته آنان “نظارت، نقض حريم خصوصی، آزادی انديشه و آزادی بيان است”.
آنها همچنين افزودهاند: “انسان زير نظارت و کنترل هرگز آزاد نيست و در جامعهای که مدام زير نظر است دمکراسی ديگر وجود ندارد. به همين دليل بنيانهای حقوقی دمکراسی ما میبايست در دنيای مجازی نيز همچون دنيای واقعی بهاجرا گذاشته شوند.”
در پايان اين بيانيه، نويسندگان امضاکننده نوشتهاند: “ما همه دولتها و کنسرنها را فرامیخوانيم که اين حقوق را بپذيرند. ما همه شهروندان را فرامیخوانيم که از حقوق خود دفاع کنند. ما سازمان ملل متحد را فرامیخوانيم که اهمیت مرکزی حقوق مدنی در عصر دیجیتال را در نظر گرفته و کنوانسيون بينالمللی و الزامآور حقوق دیجیتال را بهتصويب برساند.”
روز گذشته نيز شرکتهای آمریکایی مانند گوگل، فیسبوک، مایکروسافت، اَپل، توئیتر، لینکداين، یاهو و ای.او.اِل در نامه سرگشادهای خطاب به باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا و کنگره اين کشور، خواهان تغيير در اقدامات نظارتی دولت در عرصه سايبری و ديجيتال شده بودند.