امروز، پنجشنبه، ملاله یوسفزی، نوجوان پاکستانی و فعال حقوق کودک برنده جایزه حقوق بشری ساخاروف اعلام شد. ملاله یوسفزی سال ۲۰۱۱ هدف حمله طالبان قرار گرفت و برای مدت طولانی در بیمارستانی در بریتانیا مورد عمل و نگهداری ویژه پزشکان و متخصصان به سر برد تا از خطر مرگ رهایی یافت.
ملاله یوسفزی که فعالیتهای حقوق بشری خود را همراه با پدرش در والی سوات پاکستان شروع کرد، تلاش داشت در مدرسه زیرزمینی که پدرش در آن تدریس می کرد، کودکان محله را به درس خواندن و ادامه تحصیل دعوت میکرد.
ملاله یوسفزی چندی پیش در برنامه تلویزیونی جان استوارت، روزنامهنگار آمریکایی ظاهر شد و از کتاب جدید خود صحبت کرد. خاطرات این فعال حقوق کودک با عنوان “من ملاله هستم ” اکتبر امسال به تازگی منتشر شده است.
برندگان پیشین جایزه حقوق بشری ساخاروف جعفر پناهی، نسرین ستوده، کوفی عنان، نلسون ماندلا و دیگر چهرههای معروف و مبارز بودهاند.
این جایزه سال ۱۹۸۸ توسط پارلمان اروپا برای دفاع از افرادی که تحت فشار های شدید اجتماعی و سیاسی در کشورهای خود به مخالفت ادامه می دهند، زیر بار زور نمیروند و برای گسترش آزادی اندیشه و بیان فعالیت می کنند، اهدا می شود.
عنوان جایزه به افتخار آندره ساخاروف، دانشمند، فیزیکدان هستهای و مخالف شوروی سابق انتخاب شده است.
آندره ساخاروف به خاطر کشفهای فزیکی به عنوان “پدر بمب شوروی” نیز شناخته شدهاست.
سال ۱۹۵۲ با ابتکار ساخاروف اولین بمب هیدرالیکی در روسیه تولید میشود، بعد از فاجعه هیرشیما و ناگازاکی در ژاپن.
[podcast]http://www.zamahang.com/podcast/2010/20131010_Malala_Sakharov_Shahzadeh.mp3[/podcast]