مجموعه فعالان حقوق بشر در ايران در يک گزارش تفصيلی به‌مناسبت ۱۰ اکتبر روز جهانی مبارزه با مجازات اعدام اعلام کرد که در يک سال اخير تعداد اعدام‌ها در ايران ۹ درصد افزايش داشته است.

در اين گزارش آمده است: “در بازه زمانی ۱۱ اکتبر ۲۰۱۲ تا ۱۰ اکتبر ۲۰۱۳، دست‌کم ۵۳۷ نفر در نقاط مختلف ايران از راه حلق آويز اعدام شدند که اين رقم در مقايسه با زمان مشابه در سال گذشته، ۹ درصد افزايش داشته است.”

بنا به اين گزارش “صدور و اجرای حکم اعدام شهروندان در ايران، در حالی رخ می‌دهد که بسياری از متهمان از دسترسی به يک روند عادلانه‌ دادرسی محروم‌اند.”

۶۲ درصد اعدام‌های صورت گرفته مربوط به جرائم مواد مخدر بوده است

مجموعه فعالان حقوق بشر در ايران در گزارش خود بيشترين اعدام‌ها در طی ۲۴ ساعت را در ۳۱ مردادماه سال ۱۳۹۲ (۲۲ اوت ۲۰۱۳) ذکر کرده‌ است که ۲۷ تن در شهرهای تبريز، هنديجان، کرج، اردبيل، اروميه، اراک و مشهد اعدام شدند. فعالان حقوق بشر اين تعداد اعدام در يک روز را در نوع خود “کم‌سابقه” دانسته‌اند.

اين گزارش بيشترين تعداد نفراتی که در ايران اعدام شدند را از استان البرز اعلام کرده است. بيشترين اعدام‌ها به ترتيب ۹۳ تن در استان البرز، ۴۲ تن در استان تهران و ۳۸ نفر به‌طور مشترک در استان‌های فارس و آذربايجان غربی بوده است.

استان فارس بيشترين اعدام در برابر ديدگان مردم را داشته که ۲۳ مورد بوده است.

همچنين زندان رجايی‌شهر کرج با ۴۷ نفر اعدام، زندان مرکزی اروميه با ۴۰ نفر و زندان قزل‌حصار با ۳۷ نفر بيشترين تعداد اعدامی‌های گزارش شده را به خود اختصاص داده‌اند.

۶۲ درصد اعدام‌های صورت گرفته در طی مدت مورد اشاره، مربوط به جرائم مواد مخدر، ۱۳ درصد قتل و ۱۱ درصد آن مربوط به تجاوز به عنف بوده است.

عمده ترين منبع اين گزارش، مجموعه اظهاراتی است که مقامات قضائی در گفت‌وگو با رسانه‌های دولتی به‌صورت رسمی از صدور و اجرای حکم اعدام برای شهروندان خبر دادند و بخش ديگری از اين گزارش‌ها نيز توسط ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ايران (هرانا) و يا ساير منابع مستقل و معتبر تهيه و تنظيم شده است.