با گذشت دو روز از رویداد خشونت‌بار اردوگاه اشرف، هنوز جزئیات آن مشخص نشده است. تصاویری که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده، نشان می‌دهد تعدادی از افراد پیش از آنکه کشته شوند، بازداشت بودند و دستبند بر دستان آنان دیده‌ می‌شود.

آنطور که در تصاویر معلوم است، این افراد بیشتر از ناحیه سر و گردن مورد اصابت گلوله واقع شده‌اند. مجاهدین خلق اعلام کرده‌‌اند در پی حمله نیروهای نظامی عراق به اردوگاه اشرف ۵۲ نفر از اعضای این سازمان کشته‌ شدند.

علی موسوی یکی از سخنگویان نخست وزیر عراق پس از این حادثه گفته است، نیروهای این کشور دخالتی در رویداد نداشتند و این افراد در نتیجه درگیری با یکدیگر کشته شدند. سپاه پاسداران تعداد کشته شدگان را ۷۰ نفر عنوان کرده و عاملان را «فرزندان رشید مجاهدان شهید عراقی» خوانده است.

محمود عثمان، نماینده مجلس عراق به زمانه می‌گوید، همکاری همه جانبه بین دولت‌های ایران و عراق وجود دارد و هر دو دولت به یک اندازه با مجاهدین خلق مخالف هستند.

محمود عثمان می‌گوید، دولت عراق چند سالی ا‌ست قصد دارد اعضای مجاهدین را از عراق بیرون کند و با دولت ایران همکاری دارد. هر دو دولت ایران و عراق مجاهدین را تروریست می‌دانند و علیه آنان هستند. آمریکا قول داد از آنان حمایت کند، اما نکرد. سازمان ملل هم هیچ کاری نکرد.

رویداد اخیر اردوگاه اشرف واکنش‌های داخلی و بین‌المللی به دنبال داشته است. ازجمله آمریکا، بریتانیا، سازمان ملل متحد، شیرین عبادی برنده جایزه صلح نوبل، کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران، سازمان حقوق بشر ایران و شماری احزاب اپوزیسیون حمله به اردوگاه اشرف را محکوم کرده‌اند.

علی‌رغم این واکنش‌ها دسته‌ای از فعالان اجتماعی می‌گویند، تاکنون واکنش گسترده از سوی نهادهای حقوق بشری دیده نشده است. محمود امیری‌مقدم، سخنگوی سازمان حقوق بشر در گفت‌وگو با زمانه کشته شدن اعضای مجاهدین را «جنایت علیه بشریت» می‌خواند و می‌گوید: «انتظار داریم تمام کسانی که دغدغه حقوق بشر را دارند شدیداً در برابر این اقدام موضع‌گیری کنند.»

راه حل مجاهدین: ترک عراق

از سال ۲۰۰۹ که مسئولیت حفاظت از اردوگاه اشرف به دولت عراق واگذار شد، بارها به این اردوگاه حمله شده است. در پی این حملات ده‌ها تن از اعضای مجاهدین کشته و زخمی شدند.

محمود عثمان
محمود عثمان

براساس توافقنامه بین دولت عراق و مجاهدین در سال ۲۰۱۱، سه هزار نفر از اعضای این سازمان از اردوگاه اشرف به اردوگاه لیبرتی منتقل شدند و تعداد کمی در اشرف باقی مانده‌اند.

محمود عثمان می‌گوید، دولت عراق چند سالی ا‌ست قصد دارد اعضای مجاهدین را از عراق بیرون کند و با دولت ایران همکاری دارد. هر دو دولت ایران و عراق مجاهدین را تروریست می‌دانند و علیه آنان هستند. آمریکا قول داد از آنان حمایت کند، اما نکرد. سازمان ملل هم هیچ کاری نکرد.

این عضو کمیسیون اقلیم و استاندری‌های مجلس عراق تنها راه حل اعضای مجاهدین را ترک خاک عراق می‌داند و می‌افزاید: «گاه که دوستان مجاهد پیش ما می‌آیند به آنان می‌گوییم که از عراق خارج شوید. این دولت علیه شماست. ایران قصد اخراج شما را دارد، آمریکا و سازمان ملل از شما حمایت نمی‌کند.»

سپاه پاسداران با انتشار بیانیه‌ای از کشته شدن اعضای مجاهدین ابراز شادمانی کرده است. در بیانیه سپاه آمده است:‌ «سپاه این انتقام الهی را از وعده‌های خداوند تبارک و تعالی می‌داند که در سالروز شهادت صالحان این امت، شهیدان رجایی و باهنر عنایت فرمود.» به گفته سپاه پاسداران این رویداد، انتقام «فرزندان رشید مجاهدان شهید عراقی» بوده است.

آقای عثمان اگرچه در مورد جزئیات رویداد اخیر ابراز بی‌اطلاعی کرد اما گفت، این وضعیت ادامه خواهد داشت تا زمانی که آنان را از عراق بیرون کنند.

اظهارات ضد و نقیض

سپاه پاسداران با انتشار بیانیه‌ای از کشته شدن اعضای مجاهدین ابراز شادمانی کرده است. در بیانیه سپاه آمده است:‌ «سپاه این انتقام الهی را از وعده‌های خداوند تبارک و تعالی می‌داند که در سالروز شهادت صالحان این امت، شهیدان رجایی و باهنر عنایت فرمود.»

به گفته سپاه پاسداران این رویداد، انتقام «فرزندان رشید مجاهدان شهید عراقی» بوده است.

از طرفی دیگر سید محمود علوی، وزیر اطلاعات گفته است: «ممکن است آنها با اراده حاکمیت عراق مقابله کرده باشند و عراق نیز از حاکمیت خود دفاع کرده باشد.»

علی موسوی، یکی از سخنگویان نخست وزیر عراق علت این درگیری خونبار در اردوگاه اشرف را اختلاف بین ساکنان آن عنوان کرده است. به گفته او نیروهای عراق در کشتن اعضای مجاهدین دخالتی نداشته‌اند.

برخی از مسئولان عراقی نیز گفته‌اند رویدادهای اخیر مربوط به منفجر شدن چند بشکه نفت و گاز در اردوگاه اشرف بوده است.

محمود امیری مقدم
محمود امیری مقدم

سازمان مجاهدین هم اعلام کرده، این افراد در نتیجه حملات نیروهای عراقی کشته شدند.

محکومیت یک خشونت

بر اساس گزارش‌های منتشر شده، پس از رویداد اردوگاه اشرف الیانا نبا، سخنگوی سازمان ملل در عراق، از کشته و مجروح شدن اعضای مجاهدین ابراز تاسف کرده و گفته است اوضاع را بررسی می‌کند.

ایالات متحده آمریکا خواستار پاسخگویی مسئولان این رویداد شده است. ماری هرف، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در بیانیه‌ای درگیری‌های خونبار اردوگاه اشرف به شدت محکوم کرده است.

شیرین عبادی برنده جایزه صلح نوبل هم در گفت‌و‌گو با زمانه ضمن محکوم کردن کشته شدن اعضای مجاهدین گفته است: «هر دو حکومت ایران و عراق در قبال حمله به اردوگاه اشرف مسئولیت دارند.»

آلیستر برت، معاون خاورمیانه وزارت خارجه بریتانیا در بیانیه‌ای خشونت در اردوگاه اشرف را محکوم کرده است.

سازمان حقوق بشر ایران هم با انتشار بیانیه‌ای ضمن محکوم کردن حادثه اخیر خواستار تحقیق فوری توسط سازمان ملل در مورد کشتار اعضای سازمان مجاهدین و تعقیب قضایی عاملان این واقعه شده است.

گفته می‌شود نهادها و سازمان‌های مدافع حقوق بشر در ایران بطور جدی نسبت به این رویداد موضع نگرفته‌اند. محمود امیری‌مقد‌م سخنگوی سازمان حقوق بشر ایران به زمانه ‌می‌گوید:‌ «این در واقع مصداق جنایت علیه بشریت است. افراد بی‌دفاع دستگیر و اعدام می‌شوند. یعنی هیچ دادگاهی برای آنها تشکیل نشود؟»

احزاب اپوزیسیون در بیانیه‌های مجزا و مشترک حمله به اردگاه اشرف محکوم کرده‌اند. ازجمله این احزاب می‌توان به کومله زحمتکشان کردستان، حزب دمکرات کردستان ایران، سازمان فدائیان (اقلیت)، سازمان چریک‌های فدائی خلق ایران، حزب حیات آزاد کردستان (پژاک)، حزب کومله کردستان ایران و حزب دمکرات کردستان اشاره کرد.

جنایت علیه بشریت

برخی از کاربران شبکه‌های اجتماعی از کشته شدن اعضای مجاهدین ابراز خوشحالی کرده‌اند. به گفته این دسته از کاربران، مجاهدین تاوان گذشته خود را پس می‌دهند. دسته‌ای دیگر هم آن را نوعی جنایت علیه انسان‌های بی‌دفاع می‌دانند.

گفته می‌شود نهادها و سازمان‌های مدافع حقوق بشر در ایران بطور جدی نسبت به این رویداد موضع نگرفته‌اند. محمود امیری‌مقد‌م سخنگوی سازمان حقوق بشر ایران به زمانه ‌می‌گوید:‌ «این در واقع مصداق جنایت علیه بشریت است. افراد بی‌دفاع دستگیر و اعدام می‌شوند. یعنی هیچ دادگاهی برای آنها تشکیل نشود؟ این برخورد نه تنها لازم است توسط جامعه جهانی به شدت محکوم شود، بلکه تمام سازما‌ن‌های حقوق بشری هم باید موضع بگیرند. کمیساریای عالی پناهندگان مسئولیت حفاظت این افراد را دارد. این افراد در واقع مثل صد تن پناجو یا پناهنده هستند که یک نیروی مسلح وارد شده و یکی یکی آنان را با گلوله و دست‌های بسته کشته است.»

سخنگوی سازمان حقوق بشر ایران می‌افزاید: «یک روز گذشته و متاسفانه واکنش زیادی ندیدیم. واکنش‌ها باید خیلی گسترده می‌بود، ندیدیم. ما می‌دانیم این افراد جدا از خط مشی و عقیده و ایدئولوژی ایرانی‌های بی‌سلاح و بی‌دفاعی بودند که قتل عام شدند. این انتظار هست که همه کسانی که دغدغه حقوق بشر را دارند به شدت نسبت به این مسئله موضعگیری کنند.»

در همین زمینه

شیرین عبادی: هر دو حکومت ایران و عراق در کشتار “اشرف” مسئولیت دارند