دستگاه قضایی حکومت ایران بدون لحظهای توقف و عقبنشینی از سرکوب، جان شهروندان را از طریق اجرای حکم غیرانسانی و بیرحمانه اعدام میگیرد.
بنا بر گزارش خبرگزاری «حالوش» که به صورت ویژه اخبار مربوط به نقض حقوق بلوچها در ایران را پوشش میدهد، سحرگاه یکشنبه هشتم مردادماه ۱۴۰۲، حکم اعدام یک زندانی بلوچ با اتهام مربوط به «مواد مخدر» که پیشتر به اعدام محکوم شده بود در زندان مرکزی زاهدان به اجرا درآمد.
بر پایه این گزارش مسئولان زندان مرکزی زاهدان این زندانی بلوچ محکوم به اعدام را از آخرین دیدار با خانواده محروم و او را «بدون اطلاع خانواده» به چوبه دار سپردند.
برخوردهای غیرانسانی از این دست در کنار سرکوب فراگیر زندانیان و مجازات بیبازگشت و بیرحمانه اعدام، بارها در سکوت خبری رسانهها از سوی مقامها و مسئولان زندان مرکزی زاهدان علیه شهروندان محکوم به اعدام بلوچ صورت گرفته است.
«حالوش» هویت این زندانی بلوچ را که تاکنون نیز عکسی از او در رسانههای نزدیک به بلوچها منتشر نشده، بیدالله گرگیج ۴۳ ساله، فرزند آقا محمد، متأهل و دارای دو فرزند و اهل روستای منزلآب و ساکن زاهدان عنوان کرده است.
یک منبع آگاه در این باره به حالوش گفته است:
یدالله سال ۱۴۰۰ با اتهام مرتبط با مواد مخدر بازداشت و از دادگاه انقلاب به اعدام محکوم شده بود و حکم اعدام او بدون اطلاع خانواده و ملاقات و دیدار آخر با آنان اجرا شده، بهطوری که امروز صبح مسئولان زندان زاهدان تماس گرفتند و گفتند که بیایید زندان و کارهای تحویل جنازه از پزشکی قانونی را انجام دهید.
در طی سالهای اخیر زندانیان بلوچ محکوم به اعدام که تعدادشان نیز از سایر اقلیتهای زندانی تحت ستم محکوم به اعدام در زندانها بیشتر بوده، از بیصداترین زندانیان در ایران بودهاند که همواره در سکوت خبری مطلق جانشان را از طریق اجرای حکم اعدام گرفتهاند.
همچنین در گزارشی دیگر، خبرگزاری «حالوش»، از اجرای حکم اعدام یک زندانی بلوچ اهل نیمروز افغانستان در روز یکشنبه خبر داده که در زندان زابل بدون اطلاع و دیدار آخر با خانواده جانش را گرفتند.
بر بنیاد این گزارش، اتهام این زندانی محکوم به اعدام افعانستانی، «مواد مخدر» بوده است. هویت این زندانی، محمد ارباب، ۳۰ ساله، متأهل و پدر یک فرزند دختر اعلام شده است.
گفته میشود که این شهروند افغانستانی در سال ۱۴۰۰ از سوی دادگاه انقلاب زابل به اعدام محکوم شده بود.
اعدامهای اخیر در ایران انتقادهای شدید ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا را برانگیخته است.
بر اساس آمار گردآوری شده از سوی حالوش، از تاریخ نهم اردیبهشتماه ۱۴۰۲ تا سوم تیرماه دستکم ۶۲ زندانی بلوچ، شامل ۵۸ مرد و چهار زن در ۱۴ زندان کشور اعدام شدهاند.
همچنین بر اساس گزارش سازمان حقوق بشر ایران مستقر در نروژ، استان سیستان و بلوچستان با ۳۹ اعدام به ازای هر یک میلیون نفر در سال ۲۰۲۲ دارای بیشترین سرانه اعدام در کشور بوده است.