کاخ سفید در بیانیهای کوتاه اعلام کرد که جیک سالیوان روز پنجشنبه برای گفتوگو با ولیعهد و دیگر مقامات سعودی به جده رفته است. این گفتوگوهای گسترده شامل ابتکاراتی برای «پیشبرد دیدگاه مشترک برای خاورمیانهای صلحآمیز، امن، مرفه و باثباتتر» و تلاشها برای پایان دائمی درگیری چند ساله بین سعودیها و حوثیهای متحد ایران در یمن خواهد بود.
به گفته یکی از مقامهای شورای امنیت ملی کاخ سفید که با این موضوع آشناست، سالیوان و محمد ین سلمان همچنین درباره امیدهای دولت بایدن برای عادیسازی روابط بین اسرائیل و عربستان سعودی گفتوگو کردند. این مقام مجاز به اظهار نظر علنی نبود و به شرط ناشناس ماندن صحبت کرد.
خبرگزاری دولتی عربستان سعودی نیز این دیدار را تأیید کرد و گفت که دو طرف «درباره رابطه عربستان و ایالات متحده، روابط راهبردی و راههای تقویت آن در زمینههای مختلف، به علاوه آخرین تحولات منطقهای و بینالمللی مورد توجه دوجانبه» گفتوگو کردند. عربستان هیچ تصویری از این نشست منتشر نکرده است.
ایالات متحده در تلاش است تا ریاض را وادار به پایان جنگ در یمن کند و در عین حال تلاش میکند تا بر سر قیمت جهانی نفت با این کشور لابی کند، اما موفقیت چندانی نداشته است.
تلاش برای تقویت روابط تاریخی بین دو قدرت مهم خاورمیانه پس از آن صورت می گیرد که دولت ترامپ به ایجاد «توافق ابراهیم» کمک کرد و روابط بین اسرائیل و امارات متحده عربی، بحرین و مراکش را عادی کرد.
عادیسازی رابطه با عربستان سعودی، قدرتمندترین و ثروتمندترین کشور عربی، این پتانسیل را دارد که منطقه را تغییر دهد و جایگاه اسرائیل را به شیوهای تاریخی تقویت کند. اما میانجیگری در چنین توافقی کار سنگینی است زیرا عربستان گفته است که قبل از حل و فصل مناقشه چند ده ساله اسرائیل و فلسطین، اسرائیل را رسما به رسمیت نمیشناسد.
سفر سالیوان پس از آن صورت می گیرد که آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا ماه گذشته به منظور تشویق عادیسازی روابط بین اسرائیل و عربستان سعودی به عربستان سفر کرد.
شاهزاده فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان در جریان سفر اخیر بلینکن گفت که عادی سازی روابط با اسرائیل بدون «پیدا کردن راهی برای صلح مردم فلسطین» «مزایای محدودی» خواهد داشت.
سعودیها همچنین در دورانی که این اسرائیل توسط راستگراترین دولت تاریخ خود رهبری میشود و تنشها با فلسطینیها افزایش یافته است، برای عادیسازی روابط با اسرائیل تردید نشان دادهاند. در همین حال، اسرائیل همچنان در یک بحران سیاسی به دلیل طرح بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر برای تضعیف قوه قضاییه این کشور گرفتار است؛ اقدامی که بزرگترین اعتراضات را در تاریخ این کشور به راه انداخته است.
سعودیها بارها خواستار ایجاد یک کشور فلسطینی در کرانه باختری، بیتالمقدس شرقی و غزه، سرزمینهایی که اسرائیل در جنگ ۱۹۶۷ تصرف کرد، شدهاند.