«شبکه پژوهش» در آلمان پنج‌شنبه ۲۵ خرداد / ۱۵ ژوئن با انتشار بیانیه‌ای جایزه «فانوس دریایی دستاوردهای روزنامه‌نگاری» سال ۲۰۲۳ خود را به نیلوفر حامدی و الهه محمدی، دو روزنامه‌نگار ایرانی اهدا کرد.

در این بیانیه آمده است که این دو روزنامه‌نگار اولین افرادی بودند که از مرگ ژینا (مهسا) امینی دختر جوان کُرد در ایران خبر دادند. دستگاه اطلاعاتی ایران این دو روزنامه‌نگار را «عوامل خارجی» توصیف کرده و آن‌ها را به تبلیغ علیه حکومت متهم کرده است.

بیانیه افزوده است که حامدی و محمدی حدود هشت ماه است که در زندان به‌سر می‌برند و در حال حاضر در دادگاه انقلاب تهران به‌شکل غیرعلنی محاکمه می‌شوند. هر دوی این روزنامه‌نگاران در دادگاه اتهامات مطرح‌شده علیه خود را رد کرده‌اند.

بیانیه تأکید کرده است که «آن‌ها تنها نمایندگان رسانه‌ای نیستند که دولت ایران علیه آن‌ها اقدام می‌کند. نزدیک به ۱۰۰ خبرنگار دستگیر و بستگان آن‌ها تحت فشار قرار گرفته‌اند».

دانیل درپر، مدیر «شبکه پژوهش» در این‌باره گفت:

نیلوفر حامدی و الهه محمدی الهام‌بخش و انگیزه‌ای برای همه خبرنگاران در سراسر جهان هستند. کار آن‌ها نشان می‌دهد که چه چیزی امکان‌پذیر است. به همین دلیل است که ما جایزه فانوس دریایی شبکه پژوهش را به آن‌ها اهدا می‌کنیم.

امید رضایی، روزنامه‌نگار آزاد ایرانی در آلمان که قرار است به نمایندگی از دو روزنامه‌نگار ایرانی جایزه را دریافت کند، گفت:

نیلوفر حامدی و الهه محمدی می‌دانستند که گزارش مرگ ژینا (مهسا) امینی پیامدهایی برای آن‌ها خواهد داشت اما آن‌ها کار خود را انجام دادند، زیرا معتقد بودند که روزنامه‌نگاری چیزی پرتو افکن نور بر تاریکی نیست.

مراسم اهدای جوایز بعد از ظهر جمعه ۲۶ خرداد / ۱۶ ژوئن در کنفرانس دو روزه سالانه «شبکه پژوهش» در شهر هامبورگ آلمان برگزار خواهد شد و شبکه تلویزیون محلی این ایالت (NDR) آن را زنده پخش خواهد کرد.

«شبکه پژوهش» یک نهاد غیرانتفاعی است که توسط روزنامه‌نگاران در سال ۲۰۰۱ به‌منظور گسترش تحقیقات روزنامه‌نگاری و تقویت روزنامه‌نگاری با کیفیت در آلمان تأسیس شد. آزادی مطبوعات، حق دسترسی آزاد به اطلاعات و امنیت روزنامه‌نگاران و خبرنگاران از جمله عرصه‌های فعالیت این نهاد است.