گروه ۷ و اتحادیه اروپا روز جمعه ۲ دسامبر/۱۱ آذر با محدودیت قیمت ۶۰ دلاری برای نفت روسیه موافقت کردند. آنها میگویند با این کار کرملین را از منابع مالی مورد نیازش برای ادامه جنگ با اوکراین محروم میکنند. همزمان ولادیمیر پوتین گفت حملات بیشتر به زیرساختهای اوکراین «حتمی» است.
سقف قیمتی که قبلاً در سطح سیاسی بین گروه ۷ کشور صنعتی و اتحادیه اروپا مذاکره شده بود، همراه با تحریم اتحادیه اروپا برای خرید نفت خام روسیه از روز دوشنبه ۴ دسامبر/۱۳ آذر اجرایی خواهد شد.
براساس تحریم اتحادیه، ارسال نفت خام روسیه با کشتیهای نفتکش به کشورهای اروپایی ممنوع است. اروپا حدود دوسوم نفت مورد نیازش را پیش از این از روسیه تامین میکرد. این اقدام به صورت بالقوه روسیه را از میلیاردها یورو تجارت نفتی با اروپا محروم میکند.
همزمان، گروه ۷ نیز در بیانیهای اعلام کرد: «گروه ۷ و استرالیا… بر سر قیمت حداکثر ۶۰ دلار آمریکا در هر بشکه نفت خام منشأ روسیه مطابق با درخواست اتحادیه اروپا به توافق رسیدند.»
گروه ۷ اعلام کرد که به قول خود عمل میکند و به دلیل تجاوز به اوکراین، جلوی ادامه تجارت عادی روسیه را خواهد گرفت و این تصمیم را به شکلی اجرایی خواهد کرد که «ثبات در بازارهای جهانی انرژی» حفظ شود و تبعات منفی این جنگ برای دیگر نقاط دنیا محدود باشد.
سقف قیمت به گونهای طراحی شده است که دور زدن تحریمها را با فروش فراتر از اتحادیه اروپا دشوارتر کند.
کاخ سفید این تصمیم را «خبری خوش» توصیف کرد و گفت که سقف قیمت به محدود کردن توانایی پوتین برای تأمین مالی «ماشین جنگی کرملین» کمک میکند.
حملات زیرساختی حتمی است
روسیه در دو ماه گذشته و پس از عقبنشینی ناگزیر از چندین جبهه در اوکراین، زیرساختهای انرژی این کشور را هدف قرار داد که باعث خاموشی گسترده در اوکراین جنگزده شد. حملات روسیه نزدیک به نیمی از سیستم انرژی اوکراین را نابود کرده و میلیونها نفر را در آغاز زمستان در سردی و تاریکی قرار داده است.
پوتین در گفتگوی خود با اولاف شولز صدراعظم آلمان که برای میانجیگری برای ختم این حملات تماس گرفته بود گفت که حملات روسیه به زیرساختهای اوکراین «غیرقابل اجتناب» است.
بر اساس روایت کرملین از گفتگوی تلفنی رهبر روسیه و آلمان، پوتین به شولز گفت: «چنین اقداماتی، پاسخی اجباری و اجتناب ناپذیر به حملات تحریک آمیز کییف به زیرساختهای غیرنظامی روسیه است.»
رهبر کرملین به ویژه به حمله اکتبر به پلی که کریمه را به سرزمین اصلی روسیه متصل میکند، اشاره کرد.
به گفته سخنگوی دفتر صدراعظم آلمان، شولز در این تماس تلفنی یک ساعته از رئیس جمهور روسیه خواست تا هر چه سریعتر به یک راه حل دیپلماتیک برای ختم جنگ بیابد.
کرملین هم گفت که پوتین از شولز خواست تا در «رویکردهایش بازنگری کند» و غرب را به اجرای سیاستهای «مخرب» در اوکراین متهم کرد و تاکید کرد که کمکهای سیاسی و مالی آنها به اوکراین سبب بینیازی کییف به مذاکره صلح شده است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، مدت کوتاهی پس از اینکه کرملین ادعا کرد چندین منطقه در شرق اوکراین را ضمیمه خاکش کرده است، هرگونه مذاکره با روسیه را تا زمانی که پوتین در قدرت است، رد کرد.
در آمریکا هم پس از اینکه جو بایدن، رئیس جمهور این کشور گفت که اگر رهبر روسیه واقعاً بخواهد به درگیری پایان دهد، مایل است با پوتین نشست مشترک برگزار کند، کرملین گفت که مسکو تمایلی برای مذاکره بر سر اوکراین آن هم با بایدن ندارد.
در همین حال، کاخ سفید روز جمعه به دنبال این بود که درخواست بایدن برای مذاکره بر سر اوکراین را بیاهمیت بداند و گفت که بایدن در حال حاضر «هیچ قصدی» برای ملاقات با پوتین ندارد.
اما واشنگتن با ابراز ناامیدی از به تعویق افتادن مذاکرات درباره کنترل تسلیحات هستهای با روسیه، اعلام کرد که آماده است درباره این موضوع مذاکره کند.