بیش از ۸۰ فعال حوزه برابری جنسی و جنسیتی با انتشار بیانیهای نسبت به وضعیت خَدیرزاده، زندانی سیاسی کرد در بند زندان زندان مرکزی ارومیه هشدار دادهاند و خواستار آزادی فوری و بدون قید و شرط او شدهاند. امضا کنندگان این بیانیه اقدام به خودکشی این مادر زندانی را اقدام به قتل حکومتی و زنکشی خواندهاند.
به تازگی خبر اقدام به خودکشی این زن زندانی کرد برای فعالان برابری اتنیکی و جنسیتی نگرانیهای بسیاری ایجاد کرده است. سعدا خدیرزاده، در دوران بارداریاش دستگیر شده و در طول دوران مدت بارداری و پس از زایمانش تحت فشارهای امنیتی بوده است. دستگاه قضایی جمهوری اسلامی در تاریخ ۱ شهریور ۱۴۰۱ فیلمی از اعترافهای اجباری او به همراه تکذیب خبر خودکشیاش پخش کرد.
این بیانیه به در حاشیه بودن شرایط این زن زندانی سیاسی کرد، ارجاع داده است و رسانهها، فعالان حقوق بشر و فعالان حوزه برابری جنسی و جنسیتی را به توجه بیشتری در رابطه با زندانیان زن، اعم از سیاسی و جرایم عمومی، که ابعاد مختلفی از تبعیض را تجربه میکنند دعوت کرده است:
«سعدا خدیرزاده زن و مادر زندانی کردی است که ابعاد مختلفی از ستم در پیکر او بازنمایی میشوند، از جمله تبعیض جنسیتی، تبعیض به زنان به حاشیه رانده شده، و تبعیض به مادران به طور کلی و مادران زندانی به طور خاص. با وجود وضعیت نگرانکننده این زن زندانی در ماههای گذشته و اطلاع رسانی برخی فعالان حقوق بشر، خاصه فعالان حقوق بشر کرد، وضعیت این زندانی سیاسی در فضای شبکههای اجتماعی و رسانههای بزرگ و حتی توسط خود فعالان حوزه برابری جنسی و جنسیتی مورد توجه ویژهای واقع نشد.»
این بیانیه همچنین با پیوند زدن وضعیت سعدا خدیرزاده در ماههای گذشته در شرایط اسفناک بند زنان زندان ارومیه به وضعیت نگرانکننده دیگر زندانیان، خصوصا زندانیان زن در زندانهای سراسر ایران، با اشاره به نامه اخیر ۱۶ زن زندانی سیاسی درباره شیوع دوباره کرونا در بند زنان اوین هشدار میدهند که: «تراکم بالای جمعیت و مساله عدم دسترسی زندانیان به حداقلهای سلامت و بهداشت، به بخشی از روند از بین بردن سازماندهی شده و آسیب جدی به زندانیان تبدیل شده است.»
امضا کنندگان این بیانیه از فعالان مدنی و رسانهها درخواست کردهاند:
«از فعالان حوزه برابری جنسی و جنسیتی، فعالان حقوق بشر، فعالان اجتماعی و سیاسی و همینطور از تمام رسانهها میخواهیم، در مورد وضعیت زندانیان زن، خبررسانی و اقدامهای حمایتی جدی تری انجام دهند، به ویژه درباره آنهایی که لایههای در همتنیده تبعیض و محرومیت را تجربه و به دشواری از شرایط خود در زندان اطلاعرسانی میکنند، مانند سعدا خدیرزاده و زندانیان زن عرب در زندان شیبان و سپیدار. ما خواستار پرسشگری همراه با آگاهی جنسیتی در پرونده زندانیان زن، افزایش حساسیت به شرایط زندانیان باردار، مادر و فرزندانشان، افزایش حساسیت نسبت به وضعیت زندانیان زن به حاشیه رانده شده و زندانیان زن بیمار و دارای معلولیت، انعکاس شرایط و نیازهای زندانیان زن در رسانهها و بلند کردن خواست آزادی زندانیان سیاسی و زندانیان جرایم عمومی که خطری را متوجه جامعه نمیکنند، هستیم.»
متن کامل بیانیه را در تریبون زمانه بخوانید.
متن بیانیه فعالان حوزه برابری جنسی و جنسیتی درباره وضعیت وخیم زندانیان زن