ابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم پنجشنبه ۱۹ خرداد در سفر خود به چهارمحال و بختیاری به قطعنامه شورای حکام واکنش نشان داد و گفت:
«چندبار میخواهید ملت ایران را بیازمایید و سخنان مسئولان کشور را نشنیده بگیرید، گمان میکنید با صدور قطعنامهها ما عقبنشینی میکنیم؟ به نام خدا و به نام ملت، ایران یک قدم از مواضع خود عقب نمینشیند.»
رئیسی افزود:
«ما متوقف نخواهیم شد و توسعه صنعت، کشاورزی و گردشگری کشور را به اخم و لبخند دشمن گره نمیزنیم.»
علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی نیز روز پنجشنبه ۱۹ خرداد در توئیتی نوشت:
«تنها راه دفاع از حقوق کشور در برابر قلدری، چه در برجام چه در آژانس و چه در سایر عرصهها، اقدام متقابل است.»
دولت ایران هشدار داده بود که اگر شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی با ۳۵ کشور عضو آن قطعنامهای را تصویب کند که آمریکا، فرانسه، بریتانیا و آلمان پیشنویس آن را نوشتهاند دست به اقدامات تلافیجویانه خواهد زد. این قطعنامه که پیشنویس آن را آمریکا، فرانسه، بریتانیا و آلمان نوشته بودند چهارشنبه شب ۱۸ خرداد / ۸ ژوئن با اکثریت قاطع ۳۰ رأی مثبت به تصویب رسید.
سازمان انرژی اتمی ایران همزمان با رأیگیری در شورای حکام اعلام کرد که دو دوربین «فراپادمانی» آژانس در یک مرکز هستهای ایران را قطع کرده است و سپس گفت «فعالیت دستگاه اندازهگیری برخط سطح غنا و فلومتر (OLEM)، متعلق به این سازمان بینالمللی نیز متوقف میشود».
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی پنجشنبه ۱۹ خرداد / ۹ ژوئن در یک نشست خبری گفت ایران یکشبه به آژانس اطلاع داده است که قصد دارد ۲۷ دوربین و سایر تجهیزات آژانس را که همه تجهیزات نظارتی نصبشده براساس توافق هستهای ۲۰۱۵ است از دور خارج میکند. او گفت این دوربینها مربوط به تأسیسات هستهای ایران در نطنز، اصفهان و تهران هستند.
رافائل گروسی هشدار داد که ایران سه تا چهار هفته فرصت دارد نظارتهایی که لغو کرده است بازگرداند در غیر این صورت «ضربهای مهلک» به مذاکرات احیای برجام وارد خواهد شد.
مذاکرات غیرمستقیم ایران و ایالات متحده برای احیای برجام از ماه مارس گذشته متوقف شده است.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی با بیان اینکه «هنوز روشن نیست که اطلاعات و تصاویری که در طول یک سال در اختیار ایران قرار داشته چه خواهد شد»، افزود با این حال بیش از ۴۰ دوربین بهعنوان بخشی از نظارت اصلی بر فعالیتهای هستهای ایران به کار خود ادامه خواهند داد.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا نیز روز پنجشنبه در ارتباط با قطعنامه شورای حکام بیانیهای منتشر کرد و در آن از ایران خواست تا با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری کرده و به آژانس «اطلاعات معتبر فنی» ارئه دهد.
بلینکن در بیانیه خود گفت:
«پاسخ ایران به اقدام شورای حکام برای رسیدگی به کمبود همکاری و شفافیت که سبب ارائه گزارش منفی مدیرکل آژانس و نگرانی شورا شده بود، روشن نبود و به جای آن خطر تحریکهای هستهای را بیشتر کرد و باعث کاهش بیشتر شفافیت شد. چنین گامهای غیرسازندهای تلاشهای ما برای بازگشت به اجرای کامل برجام را پیچیدهتر میکند.»
وزیر خارجه آمریکا با اشاره به مذاکرات احیای برجام و تأکید بر اینکه «ما به فشار بر ایران برای انتخاب دیپلماسی و تنشزدایی ادامه خواهیم داد»، افزود:
«ایالات متحده همچنان به بازگشت متقابل به اجرای کامل برجام پایبند است. ما آماده به نتیجه رساندن توافق بر مبنای تفاهمهای بهدستآمده با متحدان اروپایی خود در وین طی ماههای گذشته هستیم.»
نفتالی بنت، نخستوزیر اسرائیل نیز در واکنش به قطعنامه شورای حکام در بیانیهای گفت:
«این یک قطعنامه مهم است که چهره واقعی ایران را آشکار میکند.»
او تأکید کرد که اگر ایران به فعالیتهای هستهای خود ادامه دهد، قدرتهای بزرگ باید پرونده ایران را به شورای امنیت بفرستند.
نفتالی بنت روز پنجشنبه به امارات متحده عربی سفر کرد و با شیخ محمد بن زاید آل نهیان، رئیس امارات دیدار کرد.
دیدار بنت که سومین دیدار او در ماههای اخیر است، قبلاً اعلام نشده بود.
دولت اسرائیل در بیانیهای اعلام کرد که دو رهبر که دو سال پیش روابط دو کشور را آغاز کردند، درباره «مسائل مختلف منطقهای» گفتوگو کردند اما جزئیاتی ارائه نشد.