ایالات متحده و هلند خواستار اقدام بین المللی برای رسیدگی به «تهدیدهای قریب الوقوع» یک ابر نفتکش فرسوده شده‌اند که حامل بیش از یک میلیون بشکه نفت در سواحل یمن است.

دو کشور روز جمعه با صدور بیانیه‌ای مشترک نسبت به اثرات بالقوه اقتصادی، زیست محیطی و انسانی نشت نفت از اف.اس‌او سیفر (FSO Safer) هشدار دادند که وضعیت این نفتکش را «ناپایدار» توصیف کردند.

در بیانیه مشترک آمریکا و هلند آمده است: «نفت این نفتکش ممکن است در هر زمانی نشت کند یا منفجر شود و در نتیجه به شدت مسیرهای کشتیرانی در منطقه خلیج فارس و سایر صنایع در سراسر منطقه دریای سرخ را مختل کند. این می‌تواند یک فاجعه زیست محیطی ایجاد کند و بحران انسانی در یمن را بدتر کند».

این ابر نفتکش توسط کارشناسان و حامیان محیط زیست «بمب ساعتی» خوانده شده است.

ماه گذشته، سازمان ملل از طرحی برای تخلیه نفت از این ابر نفتکش به یک کشتی موقت در مدت چهار ماه رونمایی کرد.

در این طرح آمده است: «هم کشتی اف.اس‌او سیفر و هم کشتی موقت تا زمانی که تمام نفت به کشتی جایگزین دائمی منتقل نشود، در محل باقی خواهند ماند. سپس اف.اس‌او سیفر به لنگرگاه کشیده می‌شود.»

 سازمان ملل گفت که این طرح از حمایت دولت  به رسمیت شناخته شده یمن در عدن برخوردار است و «یادداشت تفاهم» با شورشیان حوثی که کنترل منطقه‌ای را که اف.اس‌او سیفر در آن قرار دارد، امضا شده است.

روز جمعه، ایالات متحده و هلند نسبت به تأخیر در اجرای این طرح هشدار دادند.

اگر این عملیات به تاخیر بیفتد در ابتدای پاییز، بادهای شدید و جریان‌های دریایی، عملیات سازمان ملل را خطرناک‌تر می‌کند و خطر غرق شدن کشتی را افزایش می‌دهد. در بیانیه مشترک آمریکا و هلند آمده است که در صورت نشت، انتظار می‌رود که پاکسازی نفت به تنهایی ۲۰ میلیارد دلار هزینه داشته باشد.

به نظر می‌رسد بودجه کلی نیز یک مشکل باشد. این طرح ۱۴۴ میلیون دلار هزینه دارد که ۸۰ میلیون دلار آن برای عملیات اضطراری اولیه است.

هلند و ایالات متحده از دولت‌ها و بخش خصوصی خواستند تا به تأمین مالی این تلاش کمک کنند.

آن‌ها گفتند: «ما از کمک‌کنندگان دولتی و خصوصی می‌خواهیم تا کمک‌های سخاوتمندانه‌ای را برای جلوگیری از نشت یا انفجار این نفتکش در نظر بگیرند، که اثرات سوء آن می‌تواند معیشت، گردشگری و تجارت را در یکی از خطوط حیاتی کشتیرانی در جهان از بین ببرد.»

آن‌ها افزودند که یک کمپین جمع‌آوری کمک مالی در ماه گذشته تقریباً نیمی از مبلغ مورد نیاز برای عملیات اضطراری را جمع آوری کرد، اما «برای حرکت به جلو به فوریت بیشتری نیاز است».

کشتی اف.اس‌او سیفر هم‌اکنون در غرب راس عیسی توقف کرده است و بروز حادثه برای آن می‌تواند بنادر مجاورش یعنی حدیده و سلیف را ببندد و جریان انتقال کالاهای حیاتی به یمن را مختل کند. مقامات سازمان ملل هشدار داده‌اند که وقوع چنین رویدادی می‌تواند وضعیت در یمن را وخیم‌تر از قبل کند.

درخواست ایالات متحده و هلند برای اقدام در بحبوحه تلاش‌های سازمان ملل برای تمدید آتش بس شکننده است که از ابتدای ماه رمضان به توقف درگیری‌ها در یمن منجر شده بود. اگر حوثی‌ها و دولت یمن بر سر تمدید آتش‌بس به توافق نرسند، از ابتدای ژوئن درگیری‌های نظامی از سرگرفته خواهد شد.

ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا هفته پیش گفت: «ما به دنبال تحکیم و تقویت آتش‌بس هستیم آن‌هم نه تنها به این دلیل که ثبات و امنیت بیشتری را برای مردم یمن به ارمغان می‌آورد، بلکه به این دلیل که این آتش‌بس سبب شده است کمک‌های بشردوستانه را به افرادی در بخش‌هایی از یمن که برای مدت طولانی قادر به دریافت کمک کافی نبوده‌اند، برسانیم.»