نتایج یک پژوهش اقتصادی بار دیگر بر نفع ثروتمندان جهان از همهگیری ویروس کرونا صحه گذاشته است.
یافتههای پژوهش فوق که سهشنبه ۷ دسامبر/ ۱۶ آذر و با عنوان «گزارش نابرابری در جهان» منتشر شد، حاکی از افزایش بیسابقه ثروت میلیاردها در طول همهگیری جهانی کووید-۱۹ است. این گزارش که توسط شبکهای از دانشمندان علوم اجتماعی و اقتصاددانان تهیه شده است، سهم میلیاردها از ثروت در جهان را در سال جاری ۳,۵ درصد برآورد کرده است؛ رقمی که در زمان شروع همهگیری در اوایل سال ۲۰۲۰، نزدیک به ۲ درصد بود.
«گزارش نابرابری [اقتصادی] در جهان» برپایه تحقیقات تخصصی و کارشناسی، و دادههای حوزه عمومی انجام شده است. آبیجیت بنرجی و استر دوفلو، دو تن از برندگان جایزه نوبل اقتصاد در سال ۲۰۱۹ در پیشگفتار این گزارش به «متمرکزشدن شدید قدرت اقتصادی در دستان اقلیت بسیار کوچکی از ابرثروتمندان» اشاره کرده و نوشتهاند:
«از آنجایی که ثروت مبنع اصلی برای رسیدن به دستاوردهای اقتصادی در آینده است و قدرت و نفوذ بهطور روزافزون به ثروت وابسته شده است، این امر نشان از افزایش بیشتر نابرابری دارد».
یافتههای این پژوهش، نتایج طیف وسیعی از مطالعات موجود و همچنین «فهرست ابرثروتمندان جهان» که بیش از همه مردان نژاد سفید را شامل میشود، تایید میکند. مطالعاتی که پیش از این هم شواهدی را مبنی بر افزایش ثروت اغنیا و در عینحال نابرابریهای بهداشتی، اجتماعی، جنسیتی و نژادی در طول همهگیری کرونا، ارائه کرده بودند.
لوکاس چانسل، نویسنده اصلی این گزارش با اشاره به اینکه کشورهای ثروتمند در طول همهگیری از حمایت مالی گسترده برای ممانعت از افزایش فقر بهره گرفتهاند، گفت:
«بحران کووید-۱۹ نابرابری و شکاف اقتصادی میان افراد بسیار ثروتمند و بقیه جمعیت کره زمین را تشدید کرده است.»
میلیاردرهای جهان هرگز اینچنین ثروتمند نبودهاند
نشریه فوربس در فهرست سالانه میلیاردهای جهان نیز از شکستهشدن رکورد ثروت میلیاردها خبر داده است. برمبنای این فهرست مجموع ثروت ۲ هزار و ۷۵۵ میلیاردر به ۱۳,۱ تریلیون دلار رسیده که سال گذشته تنها ۸ تریلیون دلار بوده است.
همچنین گروه وسیعتری متشکل از ۵۲۰ هزار نفر بزرگسال که در مجموع یک صدم درصد از ثروتمندترین افراد دنیا را ( با داشتن حداقل ۱۹ میلیون دلار ثروت) تشکیل میدهند، در سال جاری میلادی و در بحبوحه بحران کرونا سهم خود را از ثروت جهانی به ۱۱ درصد رساندهاند. این رقم نیز نسبت به سال قبل ۱۰ درصد افزایش یافته است.
برپایه تحلیلها همزمان با تاثیر شگرف سرعت و شکل بهبود اقتصاد جهان بر بازارهای مالی، برخی از ابرثروتمندان از تغییر بخش عمده اقتصاد جهان به سمت اینترنتی شدن در طول قرنطینهها سود بردهاند در حالی که منفعت برخی دیگر صرفا از افزایش قیمت داراییهایشان بهدست آمده است.
از دیگر نتایج این پژوهش میتوان به مسئله اهمیت نقش دولتها بر مبارزه با فقر اشاره کرد. این مطالعه از یکسو نشان میدهد فقر در کشورهایی که مردم از پوشش رفاهی دولتی محرومند بهشدت افزایش یافته است اما همچنین تاکید میکند حمایت گسترده دولتها در ایالات متحده و اروپا دست کم به صورت جزئی مانع فقیرترشدن افراد کمدرآمد در این کشورها شده است.