دادگاه کیفری مرکزی لندن با استرداد جولیان آسانژ، بنیان‌گذار وب‌سایت ویکی‌لیکس به ایالات متحده آمریکا مخالفت کرد.

تظاهرات برای آزادی جولیان آسانژ، بنیان‌گذار وبسایت ویکی‌لیکس در بروکسل ـ بلژیک آوریل ۲۰۱۹ – عکس از Shutterstock

تیم حقوقی آسانژ مکرراً گفته‌ بودند پیگیری‌های ایالات متحده آمریکا علیه موکل‌شان غیرمعمول، غیرقابل قبول و سیاسی است. آن‌ها همچنین در دفاع از آسانژ اعلام کرده بودند انکار مکرر حق آزادی بیان علیه موکل‌شان ادامه دارد و این امر به معنای تهدیدی جدی علیه آزادی رسانه‌ای در سراسر جهان است.

به گفته وکلای آسانژ، او از برخی مشکلات جدی روحی به‌ویژه تمایل به خودکشی رنج می‌برد و اگر به زندانی در آمریکا منتقل شود، این وضعیت بدتر هم می‌شود.

وَنِسا باریتسر، قاضی دادگاه این استدلال‌ها را نپذیرفت اما در نهایت با این استدلال که اگر جولیان آسانژ به مقامات آمریکایی تحویل داده شود احتمال خودکشی‌اش بسیار زیاد است، از استرداد او به آمریکا خودداری کرد. در حکمی که وَنِسا باریتسر صادر کرده آمده است:

«با وجود شرایط انزوای تقریباً مطلق او [آسانژ] اطمینان دارم روندی که مقامات ایالات متحده تعیین کرده‌اند باعث نخواهد شد که آقای آسانژ‌ راهی برای خودکشی پیدا نکند.»

دادگستری آمریکا تاکنون ۱۸ اتهام به جولیان آسانژ نسبت داده است و اکنون می‌گوید این مسائل به اتهامات او نمی‌افزاید، اما اتهامات کنونی او را گسترش می‌دهد. چندی پیش ۱۳۰ سیاستمدار، روزنامه‌نگار و هنرمند آلمانی با انتشار بیانیه‌ای خواهان آزادی آسانژ از زندان بریتانیا شدند. نیلز ملتزر، بازرس ویژه حقوق بشر سازمان ملل مقامات بریتانیا، سوئد، ایالات متحده و اکوادور را متهم کرده بود که قصد دارند با آزار آسانژ، روزنامه‌نگاران را مرعوب کنند.

وزارت دادگستری آمریکا در مه ۲۰۱۹ اعلام کرد که آسانژ به شکل غیرقانونی نام منابع محرمانه را منتشر کرده و با همدستی چلسی منینگ، افسر سابق اطلاعات در ارتش، به اسناد سری ارتش آمریکا به‌ویژه‌ در رابطه با جنگ‌های عراق و افغانستان دسترسی پیدا کرده است. افشاگری‌های ویکی‌لیکس همچنین جنایت‌های جنگی سربازان آمریکایی را برملا کرده بود.

چلسی منینگ در سال ۲۰۱۰ دستگیر و در دادگاهی نظامی به ۳۵ سال زندان محکوم شد. باراک اوباما، رئیس جمهوری پیشین آمریکا مجازات او را به ۷ سال زندان تقلیل داد و او سرانجام در ماه مارس سال جاری میلادی از زندان آزاد شد. منینگ از شهادت دادن در برابر هیئت منصفه دادگاه آسانژ سر باز زد.

اگر آسانژ در همه اتهامات مطرح‌شده مجرم شناخته شود، با ۱۷۵ سال زندان روبه‌رو خواهد شد اما او این اتهامات را رد می‌کند. 

جولیان آسانژ از بیم استرداد به آمریکا در سال ۲۰۱۲ به سفارت اکوادور در لندن پناه برد. در آن زمان علیه او شکایت دیگری مبنی بر آزار جنسی یک زن در سوئد مطرح شده بود اما تحقیقات در این‌باره بعداً متوقف شد.

در ماه آوریل سال ۲۰۱۹ پلیس بریتانیا او را به این اتهام که با فرار به سفارت شرایط وثیقه را نقض کرده بود، در محل این سفارت بازداشت کرد. آسانژ سپس به کمتر از یک سال زندان محکوم شد. او در حال حاضر در زندان امنیتی «اچ‌ام‌پی بلمارش» در جنوب شرقی لندن به‌سر می‌برد.

طرح دعوی در مورد درخواست استرداد جولیان آسانژ به آمریکا در ابتدا قرار بود ۱۸ مه صورت گیرد اما به دلیل بحران کرونا به سپتامبر موکول شد.

بیشتر بخوانید: