احمدرضا لاهیجان‌زاده، معاون محیط دریایی سازمان محیط‌ زیست کشور در مصاحبه با روزنامه ایران از آغاز به کار کارگروه احیای زاینده‌رود خبر داد. در نخستین جلسه این کارگروه تغییر الگوی کشت مورد توجه قرار گرفت. قرار است این کارگروه زمینه‌ساز ایجاد ستاد ملی احیای زاینده‌‌رود شود. امید می‌رود که با احیای زاینده‌رود طرح مناقشه‌بر‌انگیز انتقال آب از چهارمحال و بختیاری به فلات مرکزی ایران ضرورت خود را از دست بدهد.

خشکی زاینده‌رود و پرندگان مهاجر بی‌خانمان آن، نخستین روزهای دی ۹۸ ــ عکس: صداوسیمای اصفهان

۳۵۰ هزار نفر در شرق استان اصفهان از طریق کشاورزی گذران زندگی می‌کنند. انتقال ۴۰۰ میلیون متر مکعب آب از حق‌آبه استان اصفهان به یزد، زندگی آن‌ها را به خطر انداخته است. در سال ۹۵ مسئولان استان اصفهان به کشاورزان قول داده بودند که ۲۰۰ میلیون متر مکعب از آب پشت سدها را به کشاورزی در شرق اصفهان اختصاص دهند اما به این وعده عمل نکردند. نارضایتی کشاورزان در سال‌های گذشته به تدریج بالا گرفت و زمینه‌ساز اعتراضات گسترده در استان اصفهان به ویژه در ورزنه شد. اکنون قرار است مبتنی بر الگوی دریاچه ارومیه یک ستاد ملی برای احیای زاینده‌رود تشکیل شود. احمدرضا لاهیجان‌زاده، معاون محیط دریایی سازمان محیط‌ زیست کشور در مصاحبه با روزنامه ایران گفت:

«در جلسه اول مصوب شد نقشه راهی برای احیای زاینده رود تهیه شود که در آن تمام مسائل و مراحل از جمله شناخت و تبیین مسائل و همچنین ظرفیت‌ها و چالش‌های آن دیده شود.»

به پیشنهاد وزارت نیرو ریاست کارگروه احیای زاینده‌رود به اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهوری محول شده و دبیری کارگروه را هم وزارت نیرو به عهده دارد. به گفته احمدرضا لاهیجان‌زاده اصلاح الگوی کشت برای احیای زاینده‌رود یکی از برنامه‌های این ستاد است:

«اجرای الگوی کشت باید در دو استان اصفهان و چهارمحال و بختیاری پیاده‌سازی شود.  اگر قرار باشد کشت برنج در اصفهان و چهارمحال و بختیاری محدود یا ممنوع شود، حتماً باید کشت جایگزین مشخص و تمام ابزارهای تشویقی آن هم دیده شود. در این برنامه باید مشخص شود که حقابه تالاب و رودخانه از چه طریق تأمین می‌شود.»

معاون محیط دریایی سازمان محیط‌ زیست کشور اظهار امیدواری کرد که این پروژه در پنج سال آینده به ثمر برسد. برای اجرای این طرح از اعتبارات دولتی یا همان بودجه سالانه، فروش اوراق بهادار و فاینانس استفاده می‌شود. این اعتبارات را وزارت نیرو از طریق صندوق توسعه ملی که در اختیار رهبر جمهوری اسلامی است تهیه می‌کند. به گفته احمدرضا لاهیجان‌زاده علاوه بر اصلاح الگوی کشت، «طرح سازگاری با کم آبی» نیز باید اجرا شود:

«موافقتنامه‌ای امضا شده است که بر اساس آن اگر استانی، خواهان انتقال آب است، ابتدا باید طرح سازگاری با کم آبی را اجرا کند. در حوزه زاینده‌رود هم مسأله به همین ترتیب است. اگر طرح سازگاری با کم آبی و برنامه‌های ستاد ملی احیای زاینده‌رود در اصفهان اجرایی شود، بدون شک در کاهش میزان انتقال آب به این استان مؤثر خواهد بود. شاید هم بتواند تمام قضیه را تحت تأثیر قرار بدهد و نیازی به انتقال آب به اصفهان نباشد.»

بر اساس مصوبه دولت روحانی در چارچوب طرح موسوم به «بهشت‌آباد» قرار است یک میلیارد متر مکعب آب  از چهارمحال و بختیاری به فلات مرکزی ایران از جمله به اصفهان منتقل شود.   

بیشتر بخوانید: