در ایران کشمکش وزارت بهداشت و درمان و برخی پزشکان بر سر تجویز ««فاوی‌پیراویر» به بیماران مبتلا به کرونا ادامه دارد. رئیس سازمان غذا و دارو می‌گوید: این وزارتخانه با تجویز و تولید این دارو مخالف نیست اما اثرگذاری آن را تایید نمی‌کند. او همزمان از فوت تعداد زیادی از داروسازان و کارگران داروخانه‌ها بر اثر بیماری کرونا خبر داد.

معاون وزیر بهداشت و درمان ایران می‌گوید: تعداد زیادی از داروسازان و کارگران داروخانه‌ها به دلیل ابتلا به کرونا فوت کردند.

محمدرضا شانه‌ساز، رئیس سازمان غذا و دارو ایران، یکشنبه ۳۱ فروردین در یک نشست خبری آنلاین استفاده ار داروی «فاوی‌پیر اویر» در تعداد محدودی از بیمارستان‌ها را تایید کرد اما گفت که این میزان تنها برای آزمایش‌های بالینی در بیمارستان‌های محدودی توزیع شده است.

او مخالفت وزارت بهداشت و درمان با تجویز و تولید این دارو را رد کرد و گفت که در مجموع ۲۰ هزار عدد قرص فاوی‌پیر اویر در دو مرحله وارد کشور شده و «در فرآیند مطالعات بالینی» مورد استفاده قرار گرفته است.

به گفته شانه‌ساز هم‌اکنون این دارو در داخل ایران تولید می‌شود و وزارت بهداشت و درمان مخالفتی با آن ندارد. او اما گفت که این دارو‌ها در همه بیمارستان‌ها قابل توزیع نیست و فقط در اختیار بیمارستان‌هایی قرار گرفته که در زمینه انجام مطالعه بالینی مربوطه همکار هستند. پیش از این گزارش‌هایی مبنی بر مخالفت وزارت بهداشت و درمان با تجویز این دارو که هنوز اثرگذاری آن بر کنترل بیماری کرونا تایید نشده است، منتشر شده بود.

رئیس سازمان غذا و دارو هم گفت که وزارت بهداشت اثرگذاری این دارو را تایید نکرده و در حال «مطالعه» و «ثبت نتایج» آن است.

هیچ دارویی وارد نکردیم

شانه‌ساز همچنین مدعی شد ایران همه دارو‌هایی که بتوانند در زمینه بهبود کرونا استفاده شود، در داخل تولید می‌کند و وارداتی ندارد.

او گفت: آن بخش دارویی که ایران وارد می‌کند، سفارش‌های بهمن و اسفند سال گذشته است.

به گفته شانه‌ساز در یک سال گذشته واردات دارو به ایران از ۳,۷ میلیارد دلار در سال ۱۳۹۷ به ۳ میلیارد در سال ۱۳۹۸ کاهش یافته است.

او برنامه وزارت بهداشت در سال جاری را کاهش ارزش داروهای وارداتی به ۲,۵ میلیارد دلار اعلام کرد.

گرانی دارو: ممکن است

کاهش واردات و افزایش حمایت از تولید داخلی در شرایطی که مواد اولیه بسیاری از داروهای ایران وارداتی است، می‌تواند موجب افزایش قیمت دارو تولید شرکت‌های داخلی شود.

شانه‌ساز احتمال افزایش قیمت دارو را رد نکرد. هرچند که گفت «برنامه داریم که تا حد امکان افزایش قیمت نداشته باشیم، مگر این‌که نهاده‌های تولید یا افزایش قیمت ارز تاثیر بگذارد».

 او در ادامه با بیان اینکه افزایش قیمت دارو در چند سال اخیر کمتر از نرخ تورم بوده است،  گفت افزایش قیمت را تا جایی که بنگاه‌های اقتصادی ضرر نکنند، می‌پذیرد. شرکت‌های دارویی ایران پیش از این خواستار افزایش قیمت دارو به دلیل افزایش قیمت نهاده‌های تولید شده بودند.

تحریم‌ها مانع واردات دارو

تحریم دارویی ایران یکی دیگر از پرسش‌ها از رئیس سازمان غذا و دارو بود. او گفت: «وقتی نمی‌توانیم پول را پرداخت کنیم، هیچ تولیدکننده خارجی جنس را در اختیار نمی‌گذارد. کسانی که با شرکت‌های ایرانی کار می‌کنند هم مورد بازخواست مراکز تزریق کننده تفکر تحریم قرار می‌گیرند. شرکت‌ها می‌گویند از بعد اخلاقی و اقتصادی به بازار ایران علاقه دارند، اما اگر با ایران کار کنند، مورد بازخواست و تحریم قرار می‌گیرند و نمی‌توانند با بازار اروپایی و آمریکایی کار کنند. هر تاجری هم ترجیح می‌دهد بازار بزرگ و کم ریسک را از دست ندهد».

به گفته او حلقه تحریم‌ها هر روز تنگ‌تر می‌شود و شرکت‌هایی که با ایران کار می‌کنند «مورد بازخواست قرار می‌گیرند. حتی برای خرید ماشین آلاتی که در زمینه تولید دارو به کار می‌رود هم مجبور هستند با زحمت و مشقت، تحریم‌ها را دور بزنند تا دستگاه‌ها و ماشین آلات مورد استفاده برای تولید دارو و واکسن را بیاورند و نصب کنند».

فوت شماری از داروسازان و کارگران داروخانه‌ها

داروخانه‌ها به عنوان یکی از مکان‌های انتقال ویروس و بیماری کرونا پس از شیوع این بیماری گاهی با ازدحام جمعیت روبرو شدند. این وضعیت موجب مرگ تعدادی از داروسازان و کارگران داروخانه‌ها شد.  شانه‌ساز، فوت داروسازان و کارگران داروخانه‌ها را تایید کرد اما بدون بیان آمار مشخص گفت: «تعداد زیادی از داروسازان و پرسنل داروخانه‌ها به ویروس کرونا مبتلا شدند و متاسفانه تعدادی از آنها فوت کردند. اما هیچ کجا هم نامی از این افراد ذکر نشد.»