حشمت‌الله فلاحت‌پیشه، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس عدم لغو تحریم‌ها را عامل شیوع کرونا در ایران و کشورهای همسایه دانست. او گفت بخشی از منابع مسدودشده مالی ایران آزاد شده است اما این اقدام کافی نیست و باید تحریم‌ها لغو شوند. همزمان علیرضا رحیمی نماینده مجلس خبر داد که با بخش قابل توجهی از درخواست ۵ میلیارد دلاری ایران از صندوق بین المللی پول موافقت شده است.

حشمت‌الله فلاحت‌پیشه، نماینده اصول‌گرا و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی

حشمت‌الله فلاحت‌پیشه، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی جمعه ۸ فروردین گفت: «با اقداماتی بخشی از منابع محدود شده مالی ایران آزاد شده است.»

فلاحت‌پیشه آزاد شدن منابع مالی ایران را کافی ندانست و افزود: «در این وضعیت اگر تحریم‌ها برداشته نشود اپیدمی در ایران و همسایگانش بیشتر شده و مشکلات زیادی ایجاد می‌کند به همین دلیل باید ایران از سازمان ملل درخواست صدور قطعنامه‌ای برای تعلیق تحریم‌ها کند تا مقابله با ویروس راحت‌تر شود.»

عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی چهارشنبه ۶ فروردین در حاشیه نشست هیئت دولت گفته بود: «با تلاش‌های وزارت امور خارجه و بانک مرکزی احتمال باز شدن بخشی از منابع مسدودشده ایران که به ناحق توسط آمریکا مسدود شده بود، وجود دارد که ما از این منابع برای واردات کالاهای اساسی، دارو و تجهیزات پزشکی استفاده خواهیم کرد.»

همتی بدون اشاره به این‌که رقم منابعی که قرار است آزاد شوند چقدر است، افزوده بود که این منابع به‌تدریج آزاد خواهد شد.

حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران نیز در نشست روز چهارشنبه هیئت دولت از تلاش برای آزادی پول‌های مسدودشده ایران در کشور‌های مختلف خبر داده و گفته بود: «وزارت امور خارجه اقدام بسیارخوبی را برای حرکت افکار عمومی و “نه گفتن به تحریم” آغاز کرده است، الان در شورای امنیت سازمان ملل نیز این بحث مطرح است که مصوبه‌ای به تصویب برسد که در شرایط کرونا همه تحریم‌ها کنار زده شود و در این زمینه فعال هستند.»

علیرضا رحیمی نماینده مجلس در توئیتی نوشت: «بابخش قابل توجهی ازدرخواست ۵ میلیارد دلاری دکتر ظریف از صندوق بین المللی پول موافقت شده است. تامین این رقم میتواندمقابله باویروس کرونا درایران راسرعت بخشد.»

عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرده بود که ایران ۱۶ اسفند سال گذشته برای مبارزه با ویروس کرونا از صندوق بین المللی پول درخواست کمک ۵ میلیارد دلاری کرده است.

ایران تاکنون فقط یک بار در سال ۱۳۳۰ و بعد از بحران اقتصادی و اجتماعی در سال‌های پس از جنگ جهانی دوم و کاهش درآمد‌های نفتی، واجد دریافت وام تشخیص داده شده بود.

محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران ۲۲ اسفند سال گذشته در نامه‌ای به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل تحریم‌های آمریکا را «مانع عمده» برای مبارزه با شیوع کرونا در ایران دانسته و خواستار پایان دادن به آن شده بود. او همچنین در گفت‌وگو با همتایان اروپایی خود تلاش کرده است فشار بر آمریکا را برای لغو تحریم‌ها بیشتر کند.

با این حال آمریکا در هفته‌های اخیر تحریم‌های جدیدی علیه جمهوری اسلامی اعمال کرده است. پیش از عید نوروز وزارت خزانه‌داری آمریکا پنج شرکت مستقر در امارات متحده عربی، سه شرکت در چین، سه شرکت در هنگ‌کنگ و یک شرکت در آفریقای جنوبی را به دلیل تجارت در بخش پتروشیمی‌ با ایران در فهرست سیاه قرار داد. این وزارتخانه روز گذشته، پنج‌شنبه ۷ فروردین / ۲۶ مارس نیز اعلام کرد ۲۰ شخصیت حقیقی و حقوقی به نیابت از نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در عراق را تحریم کرده است. همزمان مورگان اورتاگوس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که ایالات متحده برای آخرین بار معافیت عراق از تحریم‌های ایران برای واردات گاز و برق را تمدید کرده است.

حشمت‌الله فلاحت‌پیشه در بخش دیگری از سخنان خود درباره کمک‌های کشورهای دیگر به ایران برای مقابله با شیوع کرونا گفت: «چیزی تحت عنوان کمک برای مقابله با اپیدمی جهانی وجود ندارد باید به جای کمک از اصطلاح همکاری استفاده کرد چون مقابله با کرونا اقدام صیانتی برای همه کشورها محسوب می‌شود به‌طوری که ایران و آمریکا هم می‌توانند در این‌باره با هم همکاری کنند، منوط به این که سیاست مانع نشود.»

تاکنون، از جمله کویت ۱۰ میلیون دلار، ژاپن حدود ۲۳ میلیون دلار، فرانسه، آلمان و بریتانیا ۵ میلیون یورو و جمهوری آذربایجان ۵ میلیون دلار برای مبارزه با کرونا به ایران کمک‌ مالی کرده‌اند. کمک‌های اتحادیه اروپا به ایران هم به ارزش ۲۰ میلیون یورو بوده است. ترکیه، چین و امارات متحده عربی هم مقادیر زیادی تجهیزات پزشکی و ایمنی در اختیار ایران قرار داده‌اند.

حسن روحانی نیز اواخر اسفند گذشته (اوایل مارس جاری) در نامه‌ای به مون جائه این، رئیس جمهوری کره جنوبی درخواست ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار کیت تشخیص کرونا داد. سئول بر اساس توافق «وون» با تهران وارد عمل شد. وزارت خارجه کره جنوبی با انتشار اطلاعیه‌ای اعلام کرد در حال بررسی امکاناتی برای رایزنی با آمریکا با هدف ارسال کمک‌های انسان‌دوستانه به ایران و کمک به آن کشور در مقابله با همه‌گیری کروناست.

این در حالی است که حشمت‌الله فلاحت‌پیشه می‌گوید: «جای ایران برای مقابله با این اپیدمی جهانی خالی است، از ایران برای حضور در نشست‌های مقابله با کرونا دعوت نمی‌شود و آمریکا سعی می‌کند ایران را از کانون تصمیم‌گیری جهانی دور کند.»

فلاحت‌پیشه همچون بسیاری از مقام‌های جمهوری اسلامی می‌گوید «کرونا دستکاری بیوتروریستی شده است» و «اگر کرونا دستکاری بیوتروریستی نشده بود جهان با آن مقابله بهتری می‌کرد».

بیشتر بخوانید:

https://www.radiozamaneh.com/495999