آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد شامگاه سه‌شنبه ۲۴ مارس/ ۵ فروردین از رهبران ۲۰ کشور بزرگ صنعتی جهان خواست برنامه‌ای برای «زمان جنگ» شامل بسته‌ای از مشوق‌های اقتصادی به ارزش «میلیاردها دلار» برای صاحبان کسب‌وکارها، کارگران و خانواده‌ها در کشورهای در حال توسعه که با پیامدهای همه‌گیری جهانی ویروس کرونا در حال مقابله‌اند، اختصاص دهند.

آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس گوترش در نامه‌ای به گروه ۲۰ یادآوری کرد که این کشورها که ۸۵ درصد از تولید ناخالص داخلی جهان را به خود اختصاص می‌دهند «نقش مستقیم و تعیین‌کننده‌ای» در کمک به کشورهای در حال توسعه برای مقابله با بحران دارند.

دبیرکل سازمان ملل در بخشی از این نامه نوشته است:

«یادمان باشد که در دنیای در هم‌تنیده امروزی میزان قوی بودن ما فقط به اندازه ضعیف‌ترین نظام بهداشتی در جهان است. ما باید شرایطی را ایجاد کنیم و منابع لازمی را به کار گیریم تا اطمینان حاصل شود که کشورهای در حال توسعه از فرصت‌های برابر برای پاسخگویی به بحران [همه‌گیری جهانی کرونا] برخوردارند.»

گوترش هشدار داد:

«هر چیزی کمتر از این تعهد، ابعاد همه‌گیری جهانی کرونا را به یک پدیده آخر زمانی نزدیک می‌کند و خواه ناخواه همگان تحت تأثیر قرار می‌گیرند.»  

به گفته استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل رهبران گروه ۲۰ احتمالاً پنجشنبه ۲۶ مارس/ ۷ فروردین یک اجلاس مجازی برگزار می‌کنند.

گوترش که در این نشست شرکت خواهد کرد، در ادامه نامه‌اش به رهبران گروه ۲۰ نوشت بسته مشوق‌های اقتصادی مورد نظر سازمان ملل برای مهار همه‌گیری کرونا می‌بایست شامل تسهیلات بانکی، حمایت اجتماعی، تسهیلات مالیاتی، بهره‌های پایین، دسترسی آسان‌تر به وام‌های بانکی، بیمه و طرح‌های پشتیبانی از دستمزد باشد. دبیر کل سازمان ملل تأکید کرد:

«این سیاست‌های انبساطی باید با طرد آشکار حمایتگرایی همراه باشد.»

گوترش در ادامه این نامه نوشت:

«من از رهبران گروه ۲۰ می‌خواهم که متعهد شوند از اعمال تعرفه‌های گمرکی، سهمیه‌بندی‌ها و اعمال محدودیت‌ها برای تجارت با سایر کشورها که بر تجهیزات پزشکی، داروها و سایر کالاهای اساسی مورد نیاز برای مقابله با همه‌گیری جهانی تأثیرگذار است خودداری کنند.»

دبیرکل سازمان ملل همچنین خواهان رفع تحریم‌های اقتصادی علیه کشورها شد به شکلی که دسترسی به غذا، تجهیزات ضروری سلامت و حمایت‌های پزشکی در بحبوحه شیوع کووید-۱۹ به این کشورها تضمین شود.

گوترش یادآوری کرد: «زمان همبستگی است نه حذف.»

دبیرکل سازمان ملل دوشنبه ۲۳ مارس/ ۴ فروردین در یک پیام ویدیویی از همه طرف‌های متخاصم در جهان خواست که سلاح به زمین بگذارند، آتش‌بس اعلام کنند و برای مهار شیوع بیماری کووید ۱۹ کوشش کنند. گوترش در بخشی از این پیام گفت:

«خشونت ویروس حماقت جنگ‌ها را آشکار می‌کند. به همین سبب خواهان برقراری آتش‌بس در سراسر جهان هستم.»

بیش و کم همزمان با این پیام تفنگداران دریایی ایالات متحده و نیروهای امارات در میان شیوع کرونا در جهان یک رزمایش مشترک نظامی بزرگ در الحمرا در سیصد کیلومتری مرز ایران برگزار کردند.

بیشتر بخوانید: