شماری از فعالان محیط زیست در اعتراض به مالچپاشی در استان خوزستان در برابر اداره کل منابع طبیعی این استان تجمع کردند. آنها به دنبال پیگیری قضائی این اقدام دولت برای مقابله با بیابانزایی در خوزستان هستند.
به گزارش خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی (ایرنا)، تجمع اعتراضی فعالان محیط زیست یکشنبه چهارم اسفند پس از آن رخ داد که کارگاههای مالچپاشی نفتی در «بیت کوصر» دشت آزادگان برای انجام مالچپاشی تجهیز شدند.
کبری اسفندیاری، فعال محیط زیست و عضو سمن دیدهبان جلگه سبز خوزستان به ایرنا دراینباره گفت: «در بازدید دیروز از منطقه بیت کوصر، مشاهده کردیم که این منطقه شامل مراتع سرسبز و با پوشش گیاهی مناسب است و جزو مناطق بحرانی به شمار نمیآید که نیاز به مالچپاشی داشته باشد.»
شبنم قنواتیزاده، عضو دیگر این انجیاو محیط زیستی نیز از پیگیری پرونده مالچپاشی دراین استان در مراجع قضایی خبر داد و گفت: «طرح شکواییه انجمنهای زیست محیطی در اعتراض به مالچپاشی نفتی در خوزستان در دادگستری در حال پیگیری است.»
مالچها برای محافظت از خاک و جلوگیری از فرسایش خاک (عامل اصلی کانونها گرد و غبار) استفاده میشوند. اما فعالان محیط زیست و متخصصات نگران اثرات این مواد هستند.
رایج ترین نوع مالچ در ایران مالچ نفتی است که از ۵۰ سال پیش مورد استفاده قرار میگرفت. این مالچ موجب از بین رفتن گونههای گیاهی و جانوری میشود.
بر اساس برخی گزارشها مالچ نفتی همچنین میتواند عاملی برای بیماری های تنفسی باشد.
سازمان جنگلها و مراتع که عملیات بیابانزدایی به عنوان مجری مالچپاشی و جنگلکاری در کانونهای بحرانی گرد و غبار خوزستان را به عهده دارد، همچنان استفاده از این نوع مالچ را در دستور کار قرار داده است.
علاوه بر مالچ نفتی، مالچ معدنی نیز کاربرد دارد. اما استفاده از این نوع مالچ نیز میتواند به تغییر خصوصیات خاک بینجامد.
تصاویری از تخریب محیط زیست و زیستبوم جانوران خوزستان بر اثر مالچپاشی: