دادگاهی در سوئد حکم بازداشت حمید نوری را تا ۴ مارس/ ۱۴ اسفند سال جاری تمدید کرد. او به جنایت علیه بشریت از طریق مشارکت در کشتار زندانیان سیاسی در سال ۶۷ متهم است.

تصویر ویزای ورود حمید نوری به اروپا

ایرج مصداقی، نویسنده و فعال حقوق بشر که خود از جان به در بردگان اعدام‌های سال ۶۷ در ایران است، چهارشنبه ۵ ژانویه/ ۱۶ آبان با انتشار پیامی در توییتر از تمدید حکم بازداشت حمید نوری خبر داد.  بر این اساس حکم بازداشت نوری تا  ۴ مارس/ ۱۴ اسفند سال جاری تمدید شد.

دادستان از دادگاه استکهلم تقاضای تمدید حکم بازداشت حمید نوری را کرده بود. مصداقی روز گذشته در توییتر با اعلام این خبر گفته بود که نوری تقاضای تشکیل دادگاه نداد و به یک معنا درخواست دادستان را پذیرفت.

مقام‌های قضایی سوئد ۹ نوامبر ۲۰۱۹/ ۶ آبان ۹۸ حمید نوری را هنگام ورود به سوئد  در فرودگاه بین‌المللی استکهلم بازداشت کردند. او که ۵۸ سال دارد، با ویزای شنگن که برای سفر به ایتالیا صادر شده بود و در سوئد هم معتبر بود، وارد استکهلم شد. نوری متهم است که در سال‌های دهه  ۱۳۶۰ در اعدام زندانیان سیاسی در زندان‌های جمهوری اسلامی ایران مشارکت داشته. دادستان سوئد قصد دارد او را به اتهام جنایت علیه بشریت محاکمه کند.

چهارشنبه ۸ ژانویه/ ۱۸ دی دادگاه سوئد در حضور حمید نوری و وکیل او حکم به تمدید تمدید قرار بازداشت متهم تا ۵ فوریه/ ۱۶ بهمن داده بود. اکنون متهم تا ۴ مارس/ ۱۴ اسفند در بازداشت می‌ماند. در آن زمان ایرج مصداقی در مصاحبه با زمانه پیش‌بینی کرده بود احتمالا نخستین جلسه دادگاه نوری در تابستان سال جاری برگزار می‌شود. از طرف سفارت ایران در سوئد تاکنون نماینده‌ای در دادگاه حضور نداشته. به گفته مصداقی حکومت سعی می‌کند فاصله خود با این پرونده را حفظ کند با این هدف که پیامدهای آن دامنگیر آن‌ها نشود.

این نخستین بار است که یکی از آمران و عاملان کشتار ۶۷ در دادگاهی در خارج از ایران محاکمه می‌شود. ۱۰ سال قبل بنیاد عبدالرحمن برومند که جمع‌آوری اسناد و مدارک مربوط به نقض حقوق بشر در ایران را هدف اصلی خود قرار داده، نتایج تحقیقات قاضی جفری رابرتسون، حقوقدان سرشناس بریتانیایی درباره کشتار زندانیان سیاسی ایران در سال ۱۳۶۷ را منتشر کرد. قاضی رابرتسون که در سطح سازمان ملل و دادگاه‏های مربوط به یوگسلاوی سابق، سریلانکا و کمیسیون‏های حقیقت‏یاب تخصص دارد، در آن زمان با شاهدان کشتار ۶۷ مصاحبه‌هایی انجام داد. این گزارش می‌تواند به صورت کیفرخواست در محاکم بین‌المللی مطرح شود.

بیشتر بخوانید:

https://www.radiozamaneh.com/483285