یک عضو هیات رئیسه مجلس با اشاره به آمار جان‌باختگان و بازداشت شدگان اعتراضات سراسری آبان ۹۸، در نامه‌ای به علی لاریجانی، رئیس مجلس خواستار تشکیل کمیته حقیقت‌یاب به منظور پیگیری این موضوع شد. روایت‌ها از نحوه سرکوب معترضان به وسیله نیروهای سپاه در شهر جراحی (شهرک چمران بندر ماهشهر) و‌ شهرک ممکو، از به رگبار بستن معترضان در نیزار حکایت دارند.

تصویری از اعتراضات آبان ماه ۹۸ در ایران

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، علیرضا رحیمی روز شنبه ۹ آذر از رئیس مجلس خواست تا کمیته حقیقت‌یاب برای تهیه گزارشی جامع از کشته‌شدگان، مصدومان و بازداشت شدگان حوادث آبان ماه تشکیل شود.

او در نامه خود برای طرح این درخواست از حوادث دردناک آبان ماه ابراز تأسف عمیق کرده و نوشته است:

«… اکثریت آسیب‌دیدگان از مردم معترض و غالباً از طبقات ضعیف جامعه بوده‌اند و هیچ‌گونه همدلی و دلجویی‌ای از آنان به عمل نیامده و همین امر موجب دلخوری در بخش بیشتری را فراهم کرده است و از طرفی هیچ‌گونه گزارش موثقی از بازداشت‌شدگان و وضعیت پرونده قضایی آن‌ها ارائه نشده است.»

رحیمی که به طیف نمایندگان طرفدار دولت روحانی نزدیک است در ادامه نامه خود با عادی توصیف کردن وضعیت کشور نوشته است:

«بدیهی است اکنون که شرایط کشور در وضعیت عادی قرار گرفته گزارش مستند و جامع این کمیته برگرفته از حقایق رویدادها می‌تواند به ابهامات عدیده و سوالات فراوانی که برای مردم و نمایندگان مجلس ایجاد شده پاسخ دهد و در ترمیم آلام و کدورت‌های پیش آمده و خصوصاً رسیدگی به وضعیت پیش آمده موثر باشد.»

علیرضا رحیمی روز ۲۵ آبان ماه و در دومین روز از خیزش سراسری مردم هم گفته بود مخالفان دولت با بهانه قرار دادن گران شدن قیمت بنزین به دنبال موج‌سواری و کسب رأی در انتخابات آینده مجلس هستند.

به گفته او، نمایندگان مجلس از چند روز پیش از اجرای طرح گران شدن قیمت بنزین از این طرح باخبر بودند.

در پی گرانی بنزین در آبان ماه امسال، اعتراضات سراسری در بیش از ۱۰۰ شهر ایران شکل گرفت که نیروهای امنیتی و انتظامی برای سرکوب معترضان دست به اقدامات خشونت‌آمیز از جمله شلیک مستقیم گلوله به معترضان زدند و بیش از هفت هزار شهروند را بازداشت کردند.

محمدجعفر منتظری، دادستان کل کشور اما ضمن تکذیب آمارهایی که از کشته‌شدگان اعتراضات اخیر منتشر شده، از اعلام آمار بازداشت شدگان طی روزهای اخیر خودداری کرده است.

سازمان عفو بین الملل آمار جانباختگان اعتراضات آبان ماه را دست‌کم ۱۶۱ نفر برآورد کرده است اما سایت کلمه از جان باختن دست‌کم ۳۶۶ نفر خبر می‌دهد.

عفو بین‌الملل بیشترین کشته‌ها را مربوط به استان خوزستان می‌داند.

به دنبال وصل شدن دوباره اینترنت ایران به اینترنت جهانی پس از چند صد ساعت، مردم توانستند عکس‌ها و فیلم‌های خود از حوادث پیش آمده در اعتراضات را در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک بگذارند که بر اساس این ویدئوها و خبرها، مستندات زیادی در مورد سرکوب و کشتار مردم توسط نیروهای امنیتی در بندر ماهشهر خوزستان به دست آمده است.

روایت‌ها از نحوه سرکوب معترضان به وسیله نیروهای سپاه در شهر جراحی (شهرک چمران بندر ماهشهر) و‌ شهرک ممکو، از به رگبار بستن معترضان در نیزار حکایت دارند. همچنین گفته می‌شود که مناطقی از شهر به میدان جنگ تبدیل شده و نیروهای امنیتی همزمان با سرکوب وارد خانه‌های مردم شده و جوان‌ها را با خود برده‌اند. این روایت‌ها به شکل مستقل قابل تایید نیستند.

علی گلمرادی، نماینده ماهشهر در صحن علنی مجلس اما هفته گذشته خطاب به حسن روحانی گفته بود:

«آقای روحانی چه کاری شما انجام دادید که شاه لعنتی و ملعون و بی‌شرف انجام نداد؟»

این نماینده، روحانی را امنیتی‌ترین رئیس جمهوری ایران خواند و گفت که به ‌نظر او روحانی هم مشمول حکم باغی بر انقلاب است.

علی فدوی، جانشین فرمانده سپاه اما در مرد جان‌باختگان اعتراضات آبان ۹۸ ادعا کرده است که به بسیاری از مردم از فاصله یک متری و نیم متری شلیک شده:

«این یعنی گلوله از میان خودشان شلیک شده است. اشرار با کُلت‌های خفیف خود از پشت مردم را می‌کشتند.»

او در ادامه مدعی شده که فیلم‌های همه دوربین‌ها در اختیار آنهاست و همه «دست نشانده‌ها و مزدورانی که به صراحت اعتراف کردند مزدور آمریکا و منافقین هستند» را بازداشت کرده‌اند.

پیش از او و در خلال روزهای اعتراضات سراسری، علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی معترضان را اشرار و آشوبگر خوانده بود.


  • در همین زمینه