با کنارهگيری کوفی عنان، نماينده جامعه جهانی برای حل بحران سوريه از سمت خود، بان کی مون همچنان خواهان ادامه تلاشهای سازمان ملل برای ميانجیگری ميان حکومت سوريه و مخالفان آن شد.
به گزارش آسوشيتدپرس، بان کی مون، دبيرکل سازمان ملل متحد، روز پنجشنبه دوم اوت (۱۲ مردادماه) به وقت محلی در نيويورک گفت ديپلماسی در سوريه زمانی موفق خواهد بود که تمام طرفهای درگير “به صراحت متعهد به گفتوگو باشند و جامعه جهانی نيز در حمايت خود متحد عمل کند.”
اين گزارش میافزايد تلاش برای جايگزينی کوفی عنان از هماکنون آغاز شده است.
کوفی عنان، نماينده ويژه سازمان ملل و اتحاديه عرب برای حل بحران سوريه روز گذشته بهطور رسمی از سمت خود استعفا داد.
وی ۲۳ فوريه (۴ اسفند ماه ۱۳۹۰) مأموريت خود را آغاز کرد و در پايان ماه اوت مأموريتش به پايان میرسد اما در نظر ندارد به اين مسئوليت ادامه دهد.
کوفی عنان به شدت حکومت سوريه را مورد انتقاد قرار داد و ادامه خونريزیها و عدم پيشرفت طرح ششبندی صلح را بيش از هر چيز به “خودسری”ها و امتناع رژيم نسبت داد. وی گفت: “روشن است که رئيسجمهور بشار اسد بايد کنارهگيری کند”
طرح ششبندی کوفی عنان برای حل بحران سوريه شامل “پايان دادن به درگيریها از سوی دولت و مخالفان، آتشبس روزانه و فراهم کردن زمينه کمکرسانیهای بشردوستانه، آزادی زندانيان سياسی، آزادی رسانهها، بهرسميت شناختن حق برگزاری تظاهرات مسالمتآميز و برگزاری مذاکرات بين دولت و مخالفان و انتقال مسالمتآميز قدرت” بود اما هرگز به اجرا در نيامد.
هيلاری کلينتون، وزير امور خارجه آمريکا از “تلاشهای خستگیناپذير” کوفی عنان تقدير نمود و بهطور تلويحی روسيه و چين را بهخاطر رد قطعنامههای شورای امنيت سازمان ملل در مورد سوريه مورد انتقاد قرار داد و گفت: “متأسفانه شورای امنيت نتوانست ابزار لازم برای عملی ساختن فعاليت او را در اختيارش قرار دهد.”
ايالات متحده بار ديگر به شدت حکومت سوريه را مورد انتقاد قرار داد. جی کارنی، سخنگوی کاخ سفيد گفت بشار اسد “به کشتار وحشيانه مردم خود ادامه میدهد” و به همين دليل بايد استعفا دهد.
به گفته وی اسد به حمله نظامی خود با سلاحهای سنگين به مناطق مسکونی ادامه میدهد و به فرماندهان نظامی خود دستور میدهد به نام وی مردم سوريه را بکشند.
کوفی عنان در نشست فوری رسانهای خود در ژنو گفت به گفته برخیها وی مسئوليت “مأموريت ناممکن” را پذيرفته بود زيرا در نظر داشت جامعه جهانی تحت رهبری شورای امنيت بتواند در راه دستيابی به راه حل صلحآميز در بحران سوريه کمک کند.
وی افزود هزينههای سنگين انسانی اين درگيریها و تهديدات شديد آن عليه صلح و امنيت جهانی تلاش در اين راه را توجيه میکردند.
به گفته عنان اگر شورای امنيت بهطور کامل نتواند از اين راه حمايت کند وی نمیتواند به فعاليت خود ادامه دهد.
کوفی عنان به شدت حکومت سوريه را مورد انتقاد قرار داد و ادامه خونريزیها و عدم پيشرفت طرح ششبندی صلح را بيش از هر چيز به “خودسری”ها و امتناع رژيم نسبت داد.
عنان گفت: “روشن است که رئيسجمهور بشار اسد بايد کنارهگيری کند.”
به گفته عنان ادامه خشونتها در سوريه همچنين با ادامه عمليات نظامی نيروهای مخالف شدت گرفت.
بان کی مون در پيام خود از “تلاشهای شجاعانه و مصممانه” کوفی عنان ياد کرد و کاترين اشتون، مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا نيز از فعاليتهای “متعهدانه” وی در مأموريت دشوار و خطرناک سخن گفت.