خانوادههای فعالان مدنی بازداشت شده توسط نیروهای امنیتی در روز یکشنبه ۲۰ مرداد در مقابل دادگستری مشهد، در نامهای خطاب به جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران، نگرانی خود را از وضعیت بازداشتشدگان اعلام کردند.
بر اساس متن این نامه، این خانوادهها با غیرقانونی خواندن دستگیری این فعالان مدنی و همچنین عدم پاسخگویی مسئولان قضایی اعلام کردند:
«این زندانیان در اعتراض به صدور حکم ناعادلانه ۱۳ سال زندان برای دکتر [کمال] جعفری یزدی، جانباز ۳۵ درصد جنگ ایران و عراق ایشان را تا دادگاه تجدیدنظر همراهی کرده و قبل از تحصن، با سرکوب و دستگیری غیرقانونی مواجه شدند و متاسفانه تاکنون از وضعیت آنان اطلاع دقیقی نداریم و مراجع قضایی و نهادهای دستگیر کننده هم پاسخگو نیستند.»
در جای دیگری از این نامه با اشاره به وضعیت جسمانی برخی از بازداشتشدگان که تاکنون شناسایی شدهاند، آمده است:
«با توجه به شرایط نامساعد جسمی این عزیزان، خانواده زندانیان به شدت نگران هستند چرا که این افراد اغلب بیمار بوده و داروهای خاص مصرف میکنند و میانگین سنی آنها هم بیش از ۵۰ سال است. اکنون ما خانوادهها، قوه قضاییه و نهادهای بازداشت کننده را مسئول حفظ جان و سلامتی بازداشتشدگان میدانیم.»
خانوادهها در این نامه از جاوید رحمان به عنوان گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران خواستهاند تا نسبت به نقض حقوق بشر در ایران توجه ویژه داشته باشد.
نویسندگان این نامه در ادامه خطاب به گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور ایران نوشتهاند:
«از دولت جمهوری اسلامی بخواهید تا به تهدید و بازداشتهای غیرقانونی معترضان پایان دهد.»
آنان همچنین از جاوید رحمان خواستهاند برای آزادی بیقید و شرط این افراد و «دیگر زندانیان سیاسی بیگناه» اقدام عاجل به عمل آورد و مانع نقض «آشکار و فاحش» حقوق بشر توسط دستگاه قضایی ایران شود.
به دنبال بازداشت این فعالان مدنی در روز ۲۰ مرداد در محل برگزاری دادگاه تجدیدنظر کمال جعفری یزدی، فعال سیاسی و یکی از امضاکنندگان نامه درخواست استعفای علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، اداره اطلاعات خراسان رضوی روز جمعه اول شهریور با انتشار اطلاعیهای اعلام کرد «توطئه جدیدی» را در مشهد خنثی کرده است.
بر اساس این اطلاعیه، افراد بازداشت شده گروهی از مخالفان هستند که «با بهرهگیری از شبکههای اجتماعی انسجام یافته و با طراحی و برنامهریزی هدفمند» به دنبال ایجاد «توطئه و آشوب جدید» در کشور بودند و بازداشت آنان ارتباطی به درخواستشان برای استعفای آیتالله خامنهای نداشته است.
بر این اساس بازداشتشدگان قصد داشتند با «تحریک جانبازان و ایثارگران» در مشهد تجمعات اعتراضی راه بیندازند.
اداره اطلاعات خراسان رضوی در این بیانیه گفته است این گروه از مخالفان قصد داشتند در آستانه انتخابات مجلس شورای اسلامی «با برقرار کردن ارتباط برنامهریزی شده با نامزدهای منتقد، ضمن تند کردن مواضع آنان از فضای باز سیاسی برای ایجاد آشوب و درگیریهای داخلی استفاده کنند.»
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری خراسان رضوی اما درباره بیانیه وزارت اطلاعات گفته است:
«این موارد تفسیر افرادی است که خبر را منتشر میکنند. اقدام و طراحی آنها در مرحله بازجویی است و هنوز اعترافی نکردند که هدفشان کاندیداها و انتخابات بوده است. آنها قصد ایجاد ناامنی داشتند، اما اینگونه نبوده که هدف خاصی را مشخص کنند.»
کمال جعفری یزدی، فعال سیاسی که در دادگاه با اتهامهایی نظیر «تبلیغ علیه نظام»، «تلاش برای براندازی» و «توهین به رهبری» به ۱۳ سال حبس قطعی محکوم شده است به یک رسانه فارسی خارج از ایران گفته است نیروهای امنیتی گروهی از تجمعکنندگان از جمله محمد نوریزاد، حوریه فرجزاده، هاشم خواستار، عبدالرسول مرتضوی، غلامحسین بروجردی، فاطمه سپهری، جواد لعل محمدی، محمدحسین سپهری، پوران ناظمی، مرتضی قاسمی و تعدادی دیگر از شهروندان و فعالان مدنی را بازداشت کردهاند که برخی از آنان امضاکننده نامه درخواست استعفای علی خامنهای هستند.
- در همین زمینه