استانداری خوزستان اعلام کرده که زنان، کودکان و سالمندان شهرها و روستاهای حوضه کرخه را ترک کنند. همزمان مقاومت‌ها و اعتراض‌ها هم بالا گرفته است.

خوزستان: استان بحران‌زده

در شبکه‌های اجتماعی ویدیویی از برخورد پرخاشگرانه غلامرضا شریعتی، استاندار خوزستان با یک شهروند خوزستانی دست به دست می‌شود. در این فیلم شهروند معترض می‌گوید:

«خونه من اهوازه و اونجا رو آب نبرده. اما دلم می‌سوزه برای عرب‌های اینجا. شما کاری می‌کنید برای عرب‌ها یا فقط برای سوریه؟»

استاندار خوزستان پاسخ می‌دهد:

«حرف بی‌ربط نزن. آدم مخالف نظام بی‌تربیت. برو!»

مدیریت بحران استان خوزستان دوشنبه ۱۹ فروردین اعلام کرد که در پی بالا آمدن دبی رودخانه‌های دز، کرخه و کارون ۱۸۲ روستا در حوضه این رودخانه‌ها تخلیه شده‌اند. از میان این روستاها ۶۱ روستا دچار آبگرفتگی شده‌اند. بر اساس این گزارش تاکنون به ۴۶۰۰ واحد مسکونی آسیب وارد شده و ۳۳ هزار و ۵۰۰ واحد مسکونی نیز در معرض خطر قرار دارند. همچنین حدود ۳۰ هزار نفر هم به ۴۷ اردوگاه اسکان اضطراری منتقل شده‌اند. با افزایش ورودی سدها، به ویژه سد کرخه استانداری خوزستان خواهان خروج کودکان، زنان و سالمندان از شهرها و روستاهای حوضه کرخه شده است. هفته گذشته ساکنان این روستاها به دلیل بدعهدی دولت در پرداخت غرامت به آن‌ها در سیل قبلی خوزستان در برابر تخلیه روستاها مقاومت کردند. شامگاه چهارشنبه ۱۴ فروردین گروهی از جوانان منطقه نیزارهای نیشکر هفت‌تپه به طرف خودروی فرمانده قرارگاه کربلا در جنوب غرب سنگ و چوب انداختند. پاسدار احمد خادم‌الشهدا در گفت‌وگو با ایرنا این خبر را تأیید کرده بود.

در ویدیوی دیگری یکی از جوانان خوزستانی در حاشیه گفت‌وگوی خبری استاندار خوزستان با رسانه‌ها دیده می‌شود که یکی از اقلام اهدایی را سر دست بلند می‌کند و فریادکنان می‌گوید:

«نگاه کن، نگاه کن برادر. همه‌ش مال مردمه. کجایید شما که حرف از انتخابات می‌زنید؟»

رئیس مجمع نمایندگان خوزستان در مجلس شورای اسلامی دوشنبه ۱۹ فروردین هشدار داد که ممکن است سوسنگرد زیر آب برود. قاسم ساعدی درباره یکی از دلایل مقاومت مردم گفت:

«مدیریت ستاد بحران دستور تخلیه شهرهایی مثل سوسنگر، رفیع، بستان را صادر کرده اما مردم وابسته به زندگی خود هستند و نمی‌توانند خودشان را به راحتی قانع کنند که در یک چادر زندگی کنند. تاکنون بیش از ۸۰ درصد مردم این شهر خانه‌های خود را تخلیه نکردند. متأسفانه دولت باید استراحتگاه‌هایی را در اطراف دشت آزدگان تجهیز می‌کرد که این کار را انجام نداده است و این اردوگاه‌ها را در اهواز تشکیل داده که انجام این کار باب میل مردم نیست چرا که مردم نمی‌توانند از خانه و کاشانه خود دور باشند.»

هفته قبل خبرهایی درباره درگیری نیروهای سپاه با روستائیان خوزستان منتشر شده بود. سردار سرتیپ دوم پاسدار رمضان شریف، سخنگو و مسئول روابط عمومی کل سپاه اما این خبرها را تکذیب کرد. رمضان شریف گفت:

« اولویت و تمرکز سپاه بر مدیریت و اجرای اقدامات امدادی، خدماتی و کمک‌رسانی به مردم است. از این گذشته، مسئولیت اجرای مصوبات شورای تأمین استان‌ها در شرایط خاص به عهده نهادهای انتظامی و قضایی است.»

یک روز بعد عبود جلیزی، کشاورز سیل‌زده اهل خوزستان که در درگیری با نیروهای سپاه در روستاهای جلیزی، صگور و شاکریه در مسیر الله‌اکبر دشت آزادگان خوزستان مجروح شده بود درگذشت. کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی گزارش داده که نیروهای امنیتی تاکنون احمد کعبی و یعقوب کعبی (از اهالی روستای گوریه از توابع شعیبیه در شهرستان شوشتر) و خلف مروانی (از اهالی روستای مروانه از توابع بخش مرکزی اهواز) را بازداشت کرده‌اند و به مکان نامعلومی انتقال داده‌اند.

عبدلرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور که به خاطر عملکرد ستاد بحران در مدیریت سیل مورد انتقاد قرار گرفته است، جمعه گذشته اعلام کرد که با هماهنگی ستاد بازسازی عتبات عالیات، موکب‌های اربعین «به منظور امدادرسانی و رفع نیاز غذایی سیل‌زدگان» در مناطق سیل‌زده مستقر می‌شوند.

قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس نیز با انتشار پیامی بر ضرورت اعزام موکب‌های اربعین به پلدختر، سوسنگرد و بستان تأکید و اعلام کرده که او و گروهی از فرماندهان سپاه به مدت یک ماه در خوزستان مستقر می‌شوند.  همزمان با بالا گرفتن انتقادها در شبکه‌های اجتماعی از پرخاشگری استاندار خوزستان، رسانه‌های نزدیک به سپاه ویدیویی از گفت‌وگوی دوستانه قاسم سلیمانی با یک کشاورز خوزستانی در منطقه رفیغ به زبان عربی را منتشر کرده‌اند. اوایل فروردین در مدیریت بحران سیل در استان گلستان اختلاف دولت و سپاه یک بار دیگر آشکار شد.

بیشتر بخوانید: