ناصر مکارم شیرازی، مرجع تقلید شیعه که خود از مخالفان حضور زنان در ورزشگاها، دسترسی جوانان به خطوط تلفن و اینترنت پرسرعت، و از طرفداران تفکیک جنسیتی است، در درس خارج فقه خود اعلام کرد که «تندروها» سبب جدایی مردم از انقلاب میشوند.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی جمعه گذشته در سخنانی که در جمع گروهی از افسران نیروی هوایی ایراد کرده بود، از مسئولان خواسته بود تسویه حسابهای جناحی را به بعد از راهپیمایی ۲۲ بهمن موکول کنند. با اینحال در راهپیمایی سالگرد انقلاب در قم، عدهای پلاکاردهایی با خط و شکل یکسان به دست داشتند. با کنایه از تکیهکلام روحانی که میگوید علی برکتالله، بر روی یکی از این پلاکاردها نوشته شده بود: مردم در مسیر انقلابند، ماشاالله آقایان به فکر بخور بخورند، علی برکت الله. برخی دیگر از دستنوشتهها که حاوی شعارهای کنایهآمیز بود عبارت بودند از: «این منطق رئیسه گرونی که مهم نیست»، «ای آنکه تو عامل گرانی تا عید خدا کند که نمانی»، «ملت ما نجیب است وزیر به فکر جیب است»، «ملت شده بدنام، گور پدر برجام».
ناصر مکارم شیرازی، مرجع تقلید شیعه چهارشنبه ۲۴ بهمن در درس خارج فقه خود با اشاره به شعارهای ضد دولتی در راهپیمایی قم گفت:
«سه گروه هستند که میتوانند از داخل به انقلاب ضربه وارد کنند: نخست گروهی که نغمه اختلاف را سر میدهند و دعوت به اختلاف میکنند، در نتیجه طرفداران اختلاف از عوامل تزلزل نظام میشوند. گروه دوم کسانی هستند که دنبال منافع شخصی خود هستند، همهاش دنبال منافع خود میروند و کاری به سایر مسائل ندارند، این افراد نیز به انقلاب ضربه میزنند و خطر دارند. گروه سوم که به انقلاب ضربه میزنند، افراد تندور هستند که در اثر تندوری، اکثریت مردم را از انقلاب جدا میکنند، اکثر مردم طرفدار تندورها نیستند، اما تندورها میتوانند اکثر مردم را از انقلاب جدا کنند.»
بعد از تجمع ۲۵ مرداد طلبهها در قم و سخنرانی حسن رحیمپور ازغدی درباره سکولاریسم در حوزه علمیه، سال تحصیلی جدید در مدرسه فیضیه قم به محلی برای بگو مگوی آیتاللهها درباره اسلام و سیاست تبدیل شد. این بحثها نه تنها همچنان ادامه دارد، بلکه ظاهراً بعد از ۲۲ بهمن وارد مرحله تازهای شده است: مقایسه ولایت فقیه با پادشاهی به عنوان تنها عامل ثبات سیاسی در کشور.
محمد مهدی میرباقری، نماینده استان البرز در مجلس خبرگان رهبری در سخنانی که به مناسبت سالگرد پیروزی انقلاب ایراد کرد ولایت فقیه را با پادشاهی مقایسه کرد. او که پیش از این به دلیل لغو سخنرانی ۲۲ بهمن علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی در کرج خبرساز شده بود، گفت:
«قانون اساسی ما میتواند الگوی دنیا باشد، الان بعضی از کشورهای اروپایی از قانون اساسی ما و از اصل ولایت فقیه استقبال کردهاند و میگویند ما هم برای ثبات تصمیمگیری در کشور در کنار ریاست جمهوری که ثبات ندارد باید یک قاعده و ثبات درست کنیم منتها آن را در شکل خودشان چون ولایت فقیه ندارند میگویند پادشاهی.»
مکارم شیرازی بدون آنکه به مقایسه ولایت فقیه با پادشاهی اشاره کند، در ادامه سخنانش در درس خارج فقه خود گفت:
«آنهایی که تندوری میکنند، انسانهای علاقهمند به اسلام و انقلاب هستند، اما راه را اشتباه میروند و این اشتباه باعث میشود اکثریت مردم از انقلاب جدا شوند و بگویند اگر اسلام این است ما نمیتوانیم و این ضرر سنگینی دارد.»
در تجمع ۲۵ مرداد طلبهها در مدرسه فیضیه، حسن رحیمپور ازغدی بر اساس نظرات مصباح یزدی، مرجعیت شیعه در قم را به «اشرافیت مذهبی» متهم کرده و گفته بود که آنها با کنارهگیری از سیاست و اقتصاد، و یا صدور احکامی تکراری درباره نجاست و طهارت و طواف، «سکولاریسم حوزوی» را در پیش گرفتهاند.
محمد تقی مصباح یزدی هم در آغاز سال تحصیلی جدید در حوزههای علمیه مراجع را متهم به تفکیک جمهوری اسلامی به دو بخش کرده و گفته بود:
«به نظر برخی، جمهوری اسلامی دو بخش است: جمهوری برای اهل سیاست و اسلامی برای حوزویها. میگویند وظیفه اهل سیاست توجه به آخرت مردم نیست.»
این موضوع، در کنار برنامه موشکی سپاه یکی از موضوعات سخنرانی حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی به مناسبت سالگرد پیروزی انقلاب بود.
بیشتر بخوانید: