شيرين عبادی، حقوقدان ايرانی برنده جايزه نوبل صلح که ‌اکنون در خارج از ايران زندگی می‌کند، روز گذشته، سه‌شنبه پنجم ارديبهشت‌ماه (۲۴ آوريل) در نشست برگزيدگان نوبل صلح در شيکاگو تصريح کرد که برنامه هسته‌ای بلندپروازانه ايران نبايد سران کشورهای جهان را از فشار بر حکومت ايران جهت احترام به حقوق بشر و دموکراسی باز دارد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، عبادی در سخنرانی خود در اين اجلاس گفت: “بسيار خرسندم که حکومت‌های ايران و ايالات متحده هر دو بر اين باورند که مذاکرات اخيرشان در استانبول حول مسئله انرژی هسته‌ای موفقيت‌آميز بوده است.”

اين حقوقدان در عين حال افزود به هر گونه تلاش برای دوستی با حکومت ايران اعتراض دارد، چرا که اين حکومت در ۳۰ سال گذشته با حقوق بشر سر جنگ داشته ‌است.

عبادی که سخنان خود را به واسطه يک مترجم به استماع حضار می‌رساند، اظهار داشت: “حکومت ايران نه به آشتی با مردم اين کشور علاقه‌ای نشان می‌دهد و نه به گوش سپردن به آن‌چه اين مردم می‌گويند.”

او تصريح کرد: “در تمام مذاکره‌هايی که با حکومت ايران صورت می‌گيرد، دموکراسی و حقوق بشر بايد موضوع مذاکره باشد.”

شيرين عبادی: جنبش زنان ايران بزرگ‌ترين جنبش در نوع خود در کل خاورميانه به‌شمار می‌آيد

به گفته عبادی، جنبش صلح و دموکراسی‌خواهی در ايران با وجود سرکوب‌های اخير، بسيار نيرومند است.

او همچنين معتقد است که جنبش زنان ايران بزرگ‌ترين جنبش در نوع خود در کل خاورميانه به‌شمار می‌آيد و علت آن، يکی بالا بودن سطح تحصيل زنان در اين کشور است و ديگری اين است که مردان ايرانی نيز می‌دانند که اصلاحات واقعی فقط زمانی تحقق می‌يابد که حقوق زنان تضمين شده باشد.

عبادی گفت: “اگر زنان ايرانی موفق به دستيابی به حقوق برابر شوند، قدرت مردانه مذهب در هم خواهد شکست. اين دروازه‌‌ای به‌سوی دموکراسی و پيش‌درآمدی بر تغيير قوانين بد و نادرستی نظير سنگسار و بريدن دست سارقان خواهد بود.”

بنا به اظهارات عبادی، به‌رغم آن‌چه برخی روحانيون می‌گويند، مغايرتی بين اسلام و احترام به حقوق بشر وجود ندارد و لزومی هم به پيروی از آن‌چه “فمينيسم اسلامی” گفته می‌شود، نيست.

عبادی افزود: “ما می‌توانيم مسلمان باشيم و با برداشت صحيح از اسلام، به حقوقی برابر برای زنان دست يابيم.”

جيمی کارتر، ميخائيل گورباچف، لخ والسا، دالايی لاما و بيل کلينتون از جمله چهره‌هايی هستند که در ميان شرکت‌کنندگان همايش برگزيدگان جايزه نوبل صلح امسال به چشم می‌خورند. اين همايش سه روزه، امروز (چهارشنبه) به پايان می‌رسد.

در روز نخست اين مراسم جايزه اجلاس صلح سال ۲۰۱۲ به شان پن، ستاره سينمای هاليوود اهدا شد. اين جايزه به‌خاطر فعاليت‌های بشردوستانه اين بازيگر در هائيتی به او تعلق گرفت.

اين نخستين بار است که اجلاس برگزيدگان نوبل صلح در آمريکای شمالی برگزار می‌شود.