وزیران خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا دوشنبه ۱۰ دسامبر/ ۱۹ آذر در هفتادمین سالروز تصویب بیانیه جهانی حقوق بشر در چارچوب مذاکراتی که هر ماه برگزار می‌کنند، تشکیل جلسه دادند. علاوه بر بحران اوکراین، ساز و کار ویژه مالی با ایران و برنامه موشکی سپاه و نفوذ منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران در دستور کار قرار داشت. هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان اعلام کرد که اتحادیه اروپا قصد دارد برای محدود کردن برنامه موشکی ایران، جمهوری اسلامی را تحت فشار قرار دهد.

هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان: ایران را تحت فشار قرار می‌‌دهیم

فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پیش از آغاز نشست وزیران خارجه اتحادیه اروپا در روز  دوشنبه ۱۰ دسامبر/ ۱۹ آذر در جمع خبرنگاران گفت:

«دستور کار نشست وزیران خارجه اتحادیه اروپا موضوعاتی از سراسر جهان، از ونزوئلا تا ایران را دربرمی‌گیرد.»

هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان نیز یک بار دیگر با تأکید بر اهمیت برجام گفت:

«ما مایل نیستیم که ایران از غنی‌سازی اورانیوم برای اهداف نظامی استفاده کند. اعتقاد داریم که با توافق هسته‌ای می‌توان مانع از این امر شد. به همین سبب قصد داریم گام‌هایی برای باز نگه داشتن کانال‌های مالی با ایران برداریم.»

وزیر خارجه آلمان در جمع خبرنگاران اما به اختلافات اتحادیه اروپا با ایران نیز اشاره کرد: برنامه موشک های بالستیک، نقض حقوق بشر و فعالیت‌های سرویس‌های اطلاعاتی جمهوری اسلامی در کشورهای اروپایی. هایکو ماس در ادامه سخنانش گفت:

«ما می‌بایست ایران را تحت فشار قرار دهیم. این موضوع مهم و البته ناخوشایندی برای ایران است که امروز به بحث گذاشته می‌شود. »

برد موشک‌های سپاه

در آستانه برگزاری جلسه ماهانه وزیران خارجه کشورهای اتحادیه اروپا، امیر علی‌ حاجی‌زاده، فرمانده هوافضای سپاه پاسداران در سخنانی که به مناسبت ۱۶ آذر در جمع دانشجویان دانشگاه علم و صنعت ایراد کرد، اعلام کرد که سپاه محدودیتی برای برد موشک‌های بالستیک خود قائل نیست:

«عدد ۲۰۰۰ کیلومتر وحی منزل نیست اما آنچه تا به امروز در خصوص آن تصمیم‌گیری شده بر اساس نیاز ماست. بسیاری از پایگاه‌های دشمن در فاصله ۳۰۰-۴۰۰ کیلومتری و مرحله بعدی در فاصله ۷۰۰-۸۰۰ کیلومتری است. محدودیتی از نظر فنی و یا قراردادی در خصوص برد موشک‌ها نداریم.»

فرماندهان سپاه پیش از این گفته بودند که علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی برد استراتژیک موشک‌ها را ۲۰۰۰ کیلومتر تعریف کرده و به بیش از آن نیازی نیست، چون اسرائیل و پایگاه‌های نظامی آمریکا در منطقه با این برد در تیررس موشک‌های جمهوری اسلامی قرار دارند.

فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران خروج آمریکا از برجام و وساطت اروپا را نقش‌های یک بازی از پیش‌تعیین شده دانست و گفت «استراتژی اروپا و آمریکا یکی است و بین آنها تقسیم کار صورت گرفته است.»

پیش از این رهبران اتحادیه اروپا در نشست ۱۹ اکتبر / ۲۷ مهر خود در بروکسل ضمن اعلام پایبندی به برجام بر ضرورت اعمال فشار بر ایران در زمینه فعالیت‌های موشکی و فعالیت‌های منطقه‌‌ای تأکید کرده بودند. مسئولان جمهوری اسلامی اما بارها اعلام کرده‌اند که برنامه موشکی به عنوان بخشی از توان دفاعی ایران قابل مذاکره نیست.

«ساز و کار ویژه مالی» در گروی این اختلافات است. یکشنبه ۹ دسامبر/ ۱۸ آذر، یک روزنامه آلمانی به نقل از دیپلمات‌هایی که نام آن‌ها افشا نشده گزارش داد که قرار است «ساز و کار ویژه مالی» به عنوان یک شرکت مستقل در فرانسه مستقر ‌شود و ریاست آن را یک مدیر آلمانی به عهده بگیرد. پیش از این اتریش، بلژیک و لوکزامبورگ از ترس تحریم‌های آمریکا اعلام کرده بودند که میزبانی ساز و کار مالی را به عهده نمی‌گیرند.

بیشتر بخوانید:

در همین زمینه: