با نزدیک‌ دور دوم تحریم‌های آمریکا علیه ایران و با وجود وضعیت بد اقتصادی، فرمانده سپاه پاسداران گفته است تحریم‌ها امری طبیعی است و موجب «انسجام ملی» می‌شود. او معتقد است که برخلاف نظر رئیس‌جمهور آمریکا، با روی کار آمدن ترامپ در ایالات متحده ایران ضعیف‌تر نشده. سردار محمدعلی جعفری گفته است توانایی ایران در «دفاع از خاورمیانه» به کمتر از ۱۲ دقیقه رسیده.

سردار محمدعلی جعفری، فرمانده سپاه پاسداران
سردار محمدعلی جعفری، فرمانده سپاه پاسداران

سردار محمدعلی جعفری، فرمانده سپاه پاسداران در گفت‌وگو با شبکه خبری المسیره وابسته به شیعیان حوثی در یمن، درباره تحریم‌های آمریکا علیه ایران گفت: «تحریم آمریکا یک مسئله طبیعی است که به آن عادت کردیم.»

او افزود: «با تحریم به خودکفایی و انسجام ملی دست خواهیم یافت و پس از تحریم‌ها قدرتمند‌تر خواهیم شد.»

فرمانده کل سپاه پاسداران ۳ مرداد ماه سال جاری نیز در نخستین واکنش به تهدیدهای دولت آمریکا برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران گفته بود که این تهدیدها به راحتی قابل پاسخگویی است.

خروج آمریکا از برجام در ۱۸ اردیبهشت / ۲۱ آوریل سال جاری تحریم‌های جدید این کشور علیه ایران را به‌دنبال داشت. دور اول تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی از ۱۵ مرداد / ۶ اوت آغاز شد و دور دوم که بیشتر تحریم‌های نفتی را شامل می‌شود از ۴ نوامبر / ۱۳ آبان به‌ اجرا در خواهد آمد. مقامات آمریکایی می‌گویند قصد دارند مانع از صادرات نفت ایران شوند.

اقتصاد ایران از آغاز سال جاری با سقوط ۱۴۰ درصدی ارزش ریال بعد از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای و تحریم‌های جدید ایالات متحده علیه جمهوری اسلامی دچار رکود بیشتری شد و گرانی و تورم سیر صعودی گرفت و اعتراضات مردمی نیز افزایش یافت. در این مدت ده‌ها شرکت خارجی از بیم تحریم‌های آمریکا از ایران خارج شده‌اند و صادرات نفت ایران نیز کاهش یافته است.

این نخستین بار نیست که مقامات جمهوری اسلامی چنین وانمود می‌کنند که تحریم‌ها تأثیری بر اوضاع کشور ندارد.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی در یک دهه اخیر که ایران به‌دلیل برنامه هسته‌ای خود بارها مورد تحریم‌های جهانی قرار گرفت همین موضع را چندین بار تکرار کرد. او در دهه ۱۳۹۰ بارها گفته بود که «تحریم برای ما چیز تازه‌ای نیست» و «ما واکسینه شده‌ایم در مقابل تحریم؛ تحریم به ما ضربه نمی‌زند».

در اسفند ۱۳۹۱ رهبر جمهوری اسلامی حتی گفته بود که کشورهایی که ایران را تحریم می‌کنند «خودشان گرفتار مشکلات اقتصادی به‌مراتب سخت‌تر، سنگین‌تر و غیرقابل حل هستند».

خامنه‌ای در ۱۲ مرداد ۱۳۹۶ (۳ اوت ۲۰۱۷) در مراسم تنفیذ ریاست جمهوری حسن روحانی نیز گفته بود: «اگرچه تحریم‌ها مشکلاتی را به‌وجود آورد اما موجب شد توجه ما به ظرفیت‌ها و توانایی‌های داخلی معطوف شود و به همین علت امروز به‌رغم خواست دشمن، ایران، به مراتب قوی‌تر و مقتدرتر از سال‌های اول انقلاب است.»

فرمانده کل سپاه پاسداران نیز در گفت‌وگو با شبکه المسیره می‌گوید: «رئیس جمهوری آمریکا در خصوص این که گمان می‌کند ایران از زمان به قدرت رسیدن او ضعیف‌تر شده، در اشتباه است (…) از ماهیت‌های انقلاب اسلامی و ایران آن است که هر چقدر بیشتر در صحنه‌های جنگ حضور داشته باشد قدرتمند‌تر می‌شود.»

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، هشتم شهریورماه سال جاری (۳۰ اوت)، در گفت‌وگو با خبرگزاری بلومبرگ گفته بود: «وقتی من به این‌جا [کاخ سفید] آمدم، پرسشی که مطرح بود، این بود که آن‌ها [رژیم ایران] کِی خاورمیانه را تصرف خواهند کرد، اکنون پرسش این است که آیا اصلاً آن‌ها دوام خواهند آورد؟ این یک تفاوت بزرگ در یک سال و نیم گذشته است.»

ترامپ پیش از آن نیز تأکید کرده بود که آگاه است ایران مشکلات بسیاری دارد و اقتصاد این کشور در حال سقوط است. او گفته بود: «ایرانی‌ها حالا حالاها دردسرهای زیادی دارند.»

سردار جعفری برای نشان دادن قدرت کنونی ایران گفت: «اگر پیش‌تر توانایی ایران در دفاع از خاورمیانه و نه تسلط برآن ۱۲ دقیقه بود اکنون این زمان کمتر نیز شده است. ایران در صورتی که امنیت آن در معرض خطر قرار بگیرد، از پاسخ در خارج از مرز‌های خود هرگز دریغ نخواهد کرد.»

حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران نیز در ماه‌های اخیر بارها آمریکا را به‌دلیل ادامه تحریم‌ها تهدید کرده بود. او ۳۱ تیرماه سال جاری جنگ با ایران را «مادر همه جنگ‌ها» و صلح با ایران را «مادر همه صلح‌ها» خوانده و گفته بود: «به ملت ایران اعلام جنگ می‌کنید و دم از حمایت می‌زنید؟ در همه منطقه پهن شده‌اید؛ معنای حرف‌هایتان را بفهمید». او خطاب به ترامپ هشدار داده بود که «با دم شیر» بازی نکند، چون پشیمان خواهد شد.

روحانی پیش از آن نیز تهدید کرده بود که اگر آمریکا مانع از صادرات نفت ایران شود، جمهوری اسلامی تنگه هرمز و دیگر تنگه‌ها را خواهد بست.

وزارت خزانه‌داری آمریکا در تیرماه سال گذشته تحریم‌های تازه‌ای علیه برنامه‌های نظامی سپاه پاسداران مقرر کرد. هدف از این تحریم‌ها تنش‌زدایی در خاورمیانه اعلام شد. این تحریم‌ها شامل نهادها و اشخاصی می‌شد که با سپاه پاسداران در تولید پهپاد و جنگ‌افزار و قایق‌های تندرو و همین‌طور تهیه قطعات الکترونیکی همکاری می‌کنند. این تحریم‌ها همچنین بخش‌های توسعه زیردریایی، تجهیزات نظامی، تولید و نگهداری ناوهای سپاه پاسداران را نشانه گرفت.

بیشتر بخوانید: