جمعی از فعالان حقوق زنان، پنج شنبه، هجدهم اسفندماه همزمان با هشتم مارس روز جهانی زن در تهران گردهم آمدند و طی مراسمی به مباحثی همچون مخالفت با جنگ، وضعیت فعلی جنبش زنان، روند تصویب و اجرای قوانین تبعیضآمیز و برنامههای فعالان حقوق زنان در شهرهای مختلف ایران پرداختند.
خبر برگزاری این مراسم در حالی امروز، شنبه در سایت کانون زنان ایرانی منتشر شد که در سالهای اخیر همواره بزرگداشت روز جهانی زن با ممانعت نیروهای امنیتی مواجه شده است و فعالان حقوق زنان از برگزاری این مراسم در خیابانهای شهر یا اماکن عمومی محروم بودهاند.
مراسم هشت مارس امسال نیز با وجود تشدید فشارها بر فعالان جنبش زنان در منزل شخصی یکی از فعالان زن برگزار شد.
ناهید جعفری: تحریم و جنگ فقط خشونت علیه زنان را بیشتر میکند و بدانیم که جز ویرانی برای ما ثمری نخواهد داشت
شهلا فروزان فر، از اعضای گروه مادران صلح در این مراسم به دلائل مخالفت با جنگ پرداخت. او با بیان اینکه در زمان جنگ مقوله دمکراسی کاملا فراموش میشود، گفت:” از آنجا که فعالان زن بیش از هر گروه دیگری با جنگ و مسائل مربوط به آن مواجه میشوند بیشترین ضربه و لطمه را از جنگها میخورند. “
این فعال حقوق زنان با اشاره به تاثیرات تحریمها بر زندگی مردم افزود:” تحریم تورم را همراه دارد و موجب لطمه خوردن به مردم میشود. جنگ و تحریم رشد واسطهها را به دنبال دارند در زمان جنگ هیچ دولتی لطمه صدمه نمیبیند و تنها فعالان حقوق بشر و آزادی خواهان هستند که صدمه میبینند چرا که دولتها در زمان جنگ به دنبال منافع خود هستند. “
ناهید جعفری از اعضای کمپین یک میلیون امضا و گروه مادران صلح نیز با ابراز نگرانی از افزایش تحریمها و احتمال وقوع جنگ، گفت: “بحث از جنگ این روزها به گفتمانی غالب در میان مردم تبدیل شده تحریم و جنگ فقط خشونت علیه زنان را بیشتر میکند و بدانیم که جز ویرانی برای ما ثمری نخواهد داشت اگر نمیتوانیم بر تعداد زیادی از مردم اثر بگذاریم و صلح و گفتوگو درباره آن را میان همه ببریم دست کم سعی کنیم بر کسانی که اطرافمان هستند تاثیرگذار باشیم.”
جنبش زنان زنده است
مینومرتاضی لنگرودی که سخنان خود را به جنبش زنان اختصاص داده بود نیز با انتقاد از اینکه برخی از مرگ جنبش زنان در ایران سخن میگویند، گفت: “تعدادی از فعالان و نخبگان جنبش زنان که به دلایل مختلف در چند سال اخیر ایران را ترک کردهاند هر کدام به نحوی سخن از این موضوع بر زبان میرانند و میگویند جنبش زنان مرده است من میگویم این جنبش به دلیل انعطاف پذیری بالا همچنان زنده است.”
ژیلا بنی یعقوب، روزنامهنگار نیز با اشاره به اینکه این روزها بسیاری برای زیر سوال بردن ادبیات مقاومت و ایستادگی تلاش میکنند، گفت: “وجود زنانی مثل نازنین خسروانی، بهاره هدایت و نسرین ستوده و عالیه اقدام دوست که اکنون در جمع ماست نشان میدهد که دوره مقاومت و آرمان گرایی تمام نشده و هنوز زنان این سرزمین حاضرند از خواستههای شحصیشان بگذرند و مقاومت کنند. “
مینو مرتاضی: تعدادی از فعالان و نخبگان جنبش زنان که به دلایل مختلف در چند سال اخیر ایران را ترک کردهاند هر کدام به نحوی سخن از این موضوع بر زبان میرانند و میگویند جنبش زنان مرده است من میگویم این جنبش به دلیل انعطاف پذیری بالا همچنان زنده است.
عالیه اقدام دوست، فعال حقوق زنان که پس از سه سال بازداشت به تازگی آزاد شده است از دیگر سخنرانان این مراسم بود. وی گفت: “در سالهای زندانی بودنم هم هر سال این موقع در زندان مراسم کوچکی را با زنان زندانی برگزار میکردیم. وقتی با زنان عادی هم بند بودم سعی میکردم درباره این روز برای آنها توضیح بدهم هر چند این تلاشها هر بار منجر به بازجویی از من میشد.”
خشونت علیه زنان، قوانین تبعیضآمیز، اشتغال زنان و کمپین علیه اسیدپاشی از دیگر مواردی بودند که در پنلهای مختلف این نشست به آن پرداخته شد. در بخشی از دیگر از این مراسم نیز فعالان حقوق زنان از شهرهای رشت، مشهد، ساری، قم و کرج در رابطه با فعالیتهای گروههای زنان در این شهرها سخن گفتند.
زیرنویس:
عکسها ازعالیه مطلبزاده، کانون زنان ایرانی