نتایج یک پژوهش نشان می‌دهد شانس ادامه تحصیل فرزندان دهک‌های پایین در مقطع متوسطه تنها ۳۷ درصد است.

عکس از آرشیو

علیرضا عبدالله زاده با اشاره به این پژوهش در برنامه تلویزیونی «پرسشگر» در صداوسیمای جمهوری اسلامی گفت:

«حدود ۷۰ درصد ورودی‌های یک دانشگاه خوب از سه دهک بالا بودند و آنها که وضعشان بهتر بود بیشتر کار پیدا کردند. این یعنی سیستم آموزشی ما نتوانسته فردی را تربیت کند که بعد از فارغ التحصیلی بتواند به سرکار برود».

به باور این اقتصاد اجتماعی «احتمالاً این افراد آموزش هایی خارج از مدرسه دیده و جبران مشکلات آموزشی مدارس را خانواده پر کرده است. نقش آموزش رسمی در اینجا کم می‌شود».

به گفته علیرضا عبدالله زاده، نخستین جایی که عدالت آموزشی زیرپا گذاشته می‌شود پیش دبستانی است: «انتقال بسیاری مهارت‌ها و اصل یادگیری قبل از هفت سالگی رخ می دهد. بسیاری بچه‌های ما مهدکودک نمی روند».

وزارت رفاه اعلام کرده علت بازماندن ۵۰ درصد کودکان و نوجوانان از تحصیل، فقر و کم‌توانی (معلولیت) است. ۶ درصد نیز به سبب دوری از مدرسه از تجصیل باز می‌مانند.

اواخر اردیبهشت ماه امسال رضوان حکیم‌زاده، معاون وزیر آموزش پرورش اعلام کرد در سال تحصیلی ۹۷-۹۶ حدود ۱۴۲ هزار کودک از تحصیل بازمانده‌اند.

اکنون علیرضا عبدالله زاده یک علت عقب ماندگی ایران در عدالت آموزشی را سیاست گذاری غلط می داند:

«بعد از انقلاب در دهه ۷۰ به این نتیجه رسیدند فقط عدالت در بخش دولتی نیست و باید بخش خصوصی هم فعال باشد ولی خب این اختلاف طبقانی خودش در تضاد با عدالت آموزشی است. اختلاف طبقاتی باعث بی عدالتی آموزشی هم می‌شود».

دختران از اصلی‌ترین گروه‌های بازمانده از تحصیل در ایرانند.

بر اساس آماری که سال ۹۴ منتشر شد، بسیاری از کودکان بازمانده از تحصیل از استان‌های محروم کشور هستند. تنها در مهرماه سال ۹۴، یک‌میلیون و ۴۳۰ هزار دانش‌آموز شش تا ۱۸ ساله مهر گذشته به مدرسه نرفتند.

بر اساس نتایج مرکز پژوهش‌های مجلس، سه میلیون و ۲۰۰ هزار کودک بازمانده از تحصیل در ایران وجود دارد.

شانس ادامه تحصیل فرزندان دهک‌های پایین در مقطع متوسطه تنها ۳۷ درصد است.


در همین زمینه