اصغر فرهادی، فيلمساز مطرح ايرانی در نامهای به معاونت سينمايی وزارت ارشاد خواهان رأیگيری در مورد انحلال خانه سينما شد.
روزنامه شرق در شماره امروز، پنجشنبه ۲۲ دیماه خود، نامه اصغر فرهادی، سازنده فيلم “جدايی نادر از سيمين” به جواد شمقدری، معاونت سينمايی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را منتشر کرده است.
در اين نامه فرهادی با بيان اينکه قصد “رمزگشايی و نيتخوانی” تصميم مسئولان سينمايی را ندارد، نوشته است: “اگر اين تصميم را بر اين مبنا اتخاذ کردهايد که اکثريت اهل سينما و اعضای صنوف همسو و همنظر با رأی و روش شمايند و تنها معدودی به دلايل پيدا و پنهان ساز مخالف مینوازند، پيشنهاد میدهم تصميم انحلال خانه سينما را در ميان چندهزار عضو آن به رأی بگذاريد.”
اصغر فرهادی با پيشنهاد تعيين يک روز برای رأیگيری و نظارت بر روند آن از سوی دو طرف مناقشه، افزوده است: “بديهی است اگر اکثريت اعضای اين خانواده رأی به انحلال و تعطيلی روند فعلی خانه سينما دادند هيچکس به هيچ بهانهای تا ابد حق اعتراض به شما را نخواهد داشت و اگر اکثريت رأی به ابطال اين حکم دادند طبيعی است شما به احترام استقلال صنوف و همه اعضای اين خانواده تصميم خود را لغو کنيد.”
اصغر فرهادی: اگر باور داريد که اکثريت اهل سينما موافق رأی و تصميم شما هستند، ترديدی در پذيرفتن اين پيشنهاد به خود راه نخواهيد داد
اين فيلمساز برنده جوايز متعدد سينمايی جهان در پايان نامه خود آورده است: “اگر باور داريد که اکثريت اهل سينما موافق رأی و تصميم شما هستند، ترديدی در پذيرفتن اين پيشنهاد به خود راه نخواهيد داد و با انجام آن خود را از بار سنگين مسئوليت تعطيلی اين خانه نجات میدهيد.”
اصغر فرهادی در مراسم اهدای جوايز حلقه منتقدان فيلم نيويورک که در آن سينماگران بزرگ دنيا، از جمله رابرت دونيرو، براد پيت و آنجلينا جولی، بازيگران مشهور شرکت داشتند نيز پس از دريافت جايزه بهترين فيلم خارجیزبان برای آخرين اثرش، “جدايی نادر از سيمين”، گفته بود: “دلم میخواهد اين جايزه را با خانواده بزرگ سينمای ايران شريک شوم که الان روزهای سختی را میگذرانند و افتخار اينکه عضوی از اين خانواده هستم ابراز کنم.”
خانه سينما يک تشکل غيردولتی در ايران است که از سال ۱۳۶۵ و در پی مصوبه مجلس مبنی بر اختصاص دو درصد از درآمد فروش سينما برای “بهبود وضعيت رفاهی و صنفی شاغلان سينما” تأسيس شد. با اين حال تاريخ فعاليت رسمی خانه سينما فروردين ۱۳۷۲ و زمان ثبت آن در اداره ثبت شرکتها و مؤسسات غير تجاری تهران مهر ماه ۱۳۷۲ اعلام شده است.
اختلافات مسئولان حکومتی با خانه سينما پيشينه چند ساله دارد. اين اختلافات به جايی کشيد که سرانجام وزارت فرهنگ و ارشاد ايران ۱۳ دیماه سال جاری اعلام کرد خانه سينما منحل شده است.
وزارت ارشاد معتقد است که خانه سينما از اساسنامه خود عدول کرده است و بايد منحل شود. مسئولان و اعضای خانه سينما میگويند چنين موضوعی را مجمع عمومی اين نهاد تعيين میکند و اگر تخلفی هم صورت گرفته باشد راه حل آن انحلال خانه سينما نيست و وزارت ارشاد مرجع قانونی برای چنين تصميمی نيست.
تاکنون بسياری از سينماگران، هنرمندان، فعالان حقوق بشر و ۲۴ صنف سينمايی ايران خواهان لغو انحلال خانه سينما شدهاند.
فرهاد توحيدی، رئيس هيأت مديره خانه سينما روز گذشته از پس گرفتن شکايت وزارت ارشاد از خانه سينما خبر داد و به خبرگزاری مهر گفت روز سهشنبه برای ارائه توضيحاتی به دادگاه رفتهاند.
به گفته رئيس هیأت مديره خانه سينما، رئيس دادگاه پس از شنيدن سخنان نمايندگان وزارت ارشاد و خانه سينما خواهان پيشبرد گفتوگو برای حل اين بحران شده است.
وی با بيان اينکه خانه سينما همچنان منتظر رأی ديوان عدالت اداری است تا وضعيت مشخص شود؛ گفت: “فعاليت خانه سينما تا اعلام اين رأی متوقف است.”