عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران در حاشیه کنفرانس یورومانی در پاریس گفته است که اگر موفقیت اجرای توافق هسته‌ای تضمین شود ایران حاضر است درباره مسائل موشکی و منطقه‌ای گفت‌وگو کند. معاون پارلمانی سپاه پاسداران این موضع را رد می‌کند و می‌گوید در مورد این مسائل ایران هیچ مذاکره‌ای با کسی نخواهد داشت.

سردار محمدصالح جوکار، معاون پارلمانی سپاه پاسداران
سردار محمدصالح جوکار، معاون پارلمانی سپاه پاسداران

سردار محمدصالح جوکار، معاون پارلمانی سپاه پاسداران، جمعه ۲۰ بهمن گفت: «میدانی برای مذاکره در موضوعات موشکی و دفاعی وجود ندارد و قطعاً در ایران هیچ کسی چنین ایده‌ای را نمی‌پذیرد.»

جوکار افزود: «ما تنها با آمریکا و اروپا در بحث هسته‌ای مذاکره کردیم که منجر به برجام شد، قطعاً در مسائل دیگری بحث و گفت‌وگویی با آن‌ها نداریم.»

پیش از این، رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا در سفر ۱۷ ژانویه/ ۸ بهمن خود به لندن، پاریس، ورشو و داووس اعلام کرد که ایالات متحده با بریتانیا، فرانسه و آلمان بر سر تصحیح «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) به توافق دست یافته‌ است. تیلرسون در آن زمان اعلام کرده بود که این کشورها بر سر تشکیل کارگروهی برای افزودن بندهایی به توافق هسته‌ای با ایران برای محدود کردن برنامه موشکی جمهوری اسلامی و میزان نفوذ ایران در خاورمیانه به توافق رسیده‌اند. وزارت خارجه ایران اما اعلام کرد که از آغاز به کار چنین کارگروهی بی‌اطلاع است.

معاون پارلمانی سپاه پاسداران می‌گوید چنین اقداماتی «همه در راستای تأمین منافع آمریکاست» و آمریکا و اروپا قصد دارند مسائل دفاعی و منطقه‌ای را «به برجام الحاق کنند».

به‌گفته او آن‌ها به تعهدات خود در برجام عمل نکرده‌اند و تحریم‌ها را برنداشته‌اند.

جوکار با بیان این‌که ایران به جز بحث هسته‌ای در هیچ مسأله دیگری با آن‌ها بحث و گفت‌وگو ندارد، افزود: «بحث‌های دفاعی مربوط به کشورمان است و به‌عنوان عامل بازدارنده در مقابل تهدیدات اطراف‌مان محسوب می‌شود. در مورد مسائل منطقه‌ای نیز بر اساس خواست دولت‌ها و ملت‌های منطقه عمل می‌کنیم.»

این موضع‌گیری در حالی صورت می‌گیرد که عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران و عضو هیأت ایرانی در مذاکرات هسته‌ای روز پنج‌شنبه ۱۹ بهمن در حاشیه کنفرانس یورومانی در پاریس در یک نشست رسانه‌ای مذاکره درباره مسائل دیگر را به اجرای موفق توافق هسته‌ای مشروط کرد و خطاب به کشورهای غربی گفت: «برجام را به تجربه‌ای موفق تبدیل کنید، بعد ما درباره مسائل دیگر بحث می‌کنیم.»

عراقچی نیز همچون دیگر رهبران جمهوری اسلامی ضمن تأکید بر این‌که آمریکا مفاد برجام را نقض کرده است، تأکید کرد که آمریکا و متحدان اروپایی آن باید پیش از درخواست مذاکره درباره مسائل دیگر، موفقیت توافق هسته‌ای را تضمین کنند.

او نقش ایران در خاورمیانه را در جهت مبارزه با تروریسم و ایجاد ثبات و صلح دانست و گفت: «هیچ ارتباطی میان توافق (هسته‌ای) و نقش منطقه‌ای ما وجود ندارد.»

مواضع عراقچی و جوکار دو رویکرد متفاوت درباره طرح موضوع مذاکره درباره برنامه موشکی و نقش ایران در خاورمیانه است. از یک سو مقام‌های دولتی قرار دارند که می‌گویند در صورت اجرای کامل توافق هسته‌ای حاضرند درباره مسائل دیگر گفت‌وگو کنند و در سوی دیگر رهبران نظامی ایران هرگونه مذاکره درباره مسائل دیگر را رد می‌کنند.

حسن روحانی، رئیس‌جمهوری اسلامی ۱۵ بهمن در سخنانی تأکید کرد که تهران بر سر «توانمندی‌های دفاعی» نظامی عقب‌نشینی نخواهد کرد و با این حال آماده مذاکره است.

وزیر خارجه فرانسه اسفند ۹۶ به ایران برای رایزنی و گفت‌وگو با مسئولان جمهوری اسلامی درباره توافق هسته‌ای و مسائل منطقه‌ای به ایران سفر می‌کند. لودریان به روزنامه فرانسوی «فیگارو» گفته بود که اروپایی‌ها با ایران توافق کرده‌اند بر سر برنامه موشکی این کشور «گفت‌و‌گویی فشرده و جدی» داشته باشند و این گفت‌و‌گوها پیشاپیش آغاز شده است.

ترامپ ۱۲ ژانویه/ ۲۲ دی برای «آخرین بار» تعلیق تحریم‌های اقتصادی علیه ایران را تمدید کرد. او گفت که در صورت برآورده‌نشدن شرط‌هایش و تصحیح به گفته او «نقایص فاجعه‌بار توافق»، به طور یک‌جانبه از این توافق بیرون خواهد رفت.

بیشتر بخوانید: