محمود عباس در واکنش به سخنرانی دونالد ترامپ در به رسمیت شناختن بیت‌المقدس (اورشلیم) به عنوان پایتخت اسرائیل گفت که این اقدام به معنای «فاصله گرفتن آمریکا از گفت‌وگوهای صلح»، بی‌اعتبار کردن راه حل دو کشوری، «تشویق شهرک‌سازی‌ها» و حمایت از «اشغال بیشتر فلسطین» است.

محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، روز ۶ دسامبر/ ۱۵ آذر بعد از سخنرانی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، که در آن دستور انتقال سفارت آمریکا از تل‌آویو به بیت‌المقدس را صادر کرد، مقابل دوربین تلویزیون آمد و گفت این اقدام ایالات متحده را از نقش خود به عنوان واسطه و حامی مذاکرات صلح میان اسرائیل و فلسطینی‌ها دور می‌کند.

او از همراهان فلسطین خواست که مقابل این تصمیم ایالات متحده آمریکا موضع بگیرند: «این یک لحظه تاریخی است و  ما باید مقابل آن اقدام کنیم. ایالات متحده دیگر نمی‌تواند به عنوان یک حامی سیاسی و واسطه [صلح] عمل کند.»

او در ادامه گفت که بیت‌المقدس همیشه پایتخت فلسطین باقی خواهد ماند.

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، مدت کوتاهی پس از سخنرانی ترامپ در بیانیه‌ای از رئیس‌جمهوری آمریکا قدردانی کرد و گفت: «تصمیم رییس‌جمهوری گامی مهم در جهت صلح است؛ زیرا صلحی که اورشلیم را به عنوان پایتخت دولت اسرائیل شامل نشود، وجود ندارد.»

مرگ راه حل دو کشوری؟

در کنار به رسمیت شناختن بیت‌المقدس به عنوان پایتخت اسرائیل، سخنرانی ترامپ از بیان صریح این که راه حل دو کشوری تنها راه برای توافق صلح است پرهیز کرد.

ترامپ که پیش از این هم گفته بود که راه حل یک کشوری و دو کشوری برای او فرقی ندارد گفت: «ایالات متحده از چنین راه حلی پشتیبانی می‌کند تنها در صورتی که طرفین موافق باشند.»

عباس در واکنش به او گفت که موضع رئیس‌جمهوری آمریکا، «هر گونه تلاش برای دستیابی به راه حل دو کشوری را تضعیف می‌کند».

صائب عریقات، مذاکره‌کننده‌ ارشد فلسطینیان که پیش‌تر پیش‌بینی کرده بود که تصمیم ترامپ موجب خشم عمومی در فلسطین خواهد شد پس از سخنرانی ترامپ به «هاآرتص» گفت: «پیام ترامپ روشن است؛ راه حل دو کشوری پایان یافته است.»

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل هم روز چهارشنبه در نیویورک با لحن خشمگین به تصمیم ترامپ واکنش نشان داد و گفت: «در این لحظه پر از اضطراب می‌خواهم این موضوع را روشن بیان کنم که گزینه‌ای به جز راه حل دو کشوری وجود ندارد. برنامه جایگزینی وجود ندارد.»

او در ادامه گفت که موضوع پایتخت بودن بیت‌المقدس موضوعی است که باید از طریق مذاکره مستقیم بین اسرائیل و فلسطین حل شود.

عباس به صراحت گفت که تصمیم ترامپ «نقض قوانین بین‌المللی» است و به جای سوق دادن شهروندان اسرائیل و فلسطین به سمت صلح، «اشغال بیشتر» را تشویق می‌کند.

اتحاد در حال شکل‌گیری میان گروه‌های فلسطینی

گروه های مختلف فلسطینی از جمله فتح، حماس و جهاد اسلامی باهم و با رهبران جهان عرب جلسه دارند تا در مورد مراحل بعدی واکنش خود تصمیم بگیرند.

به گزارش «المیادین» گروه فلسطینی حماس که بر نوار غزه مسلط است ضمن محکوم کردن تصمیم ترامپ آن را «تجاوز آشکار» به حقوق ملت فلسطین خوانده است.

در بیانیه حماس آمده که آمریکا درهای جهنم را به روی منافع خود باز کرد. حماس از فلسطینان و مسلمانان منطقه خواسته است که در اعتراض به تصمیم ترامپ به خیابان‌ها بیایند.

محمود عباس  هم به عنوان رهبر فلسطینان گفته است که موقعیت بیت‌المقدس در فلسطین تغییر نخواهد داد و این شهر همچنان پایتخت فلسطین خواهد بود.

رهبران کشورهای مسلمان در سراسر خاورمیانه روز سه‌شنبه به تصمیم ترامپ واکنش منفی نشان دادند، از جمله ملک سلمان دوست و متحد دونالد ترامپ.

روز چهارشنبه پس از اینکه مشخص شد ترامپ قصد انتقال پایتخت کشورش به بیت‌المقدس را دارد، تظاهرات‌های اعتراضی در کشورهای مختلف در خاورمیانه و ترکیه شکل گرفت.

انتظار می‌رود که واکنش‌های اعتراضی به تصمیم ترامپ در خاورمیانه ادامه پیدا کنند. اندکی پس از سخنرانی ترامپ، وزارت امور خارجه ایالات متحده بیانیه‌ای صادر کرد و از مقامات سیاسی آمریکایی خواست تا سفرهای غیر ضروری خود را به اسرائیل، بیت‌المقدس و کرانه غربی تا ۲۰ دسامبر به تعویق بیاندازند.

بیشتر بخوانید:

ترامپ، اورشلیم را به عنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت شناخت