آمریکا با فروش احتمالی ۱۵ میلیارد دلاری سیستم دفاع موشکی تاد به عربستان سعودی موافقت کرد. یکی از دلایل موافقت با فروش این سلاح‌ها «تهدید ایران» دانسته شده است.

ملک سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان و دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا -عکس از AFP.

موافقت آمریکا با فروش این موشک‌ها به ریاض امکان می‌دهد تا ۴۴ سامانه دفاع موشکی تاد و ۳۶۰ موشک متعلق به آنها و نیز ایستگاه‌های کنترل پرتاب و مراکز راداری مرتبط را خریداری کند.

به گزارش خبرگزاری «رویترز»، آژانس همکاری‌های امنیتی دفاعی پنتاگون در بیانیه‌ای جمعه ششم اکتبر / ۱۴ مهر اعلام کرد که «فروش سیستم دفاعی تاد امنیت ملی و منافع سیاست خارجی ایالات متحده را افزایش می‌دهد و از امنیت درازمدت عربستان سعودی و منطقه خلیج [فارس] در برابر تهدیدهای ایران پشتیبانی می‌کند.»

عربستان سعودی و ایالات متحده از منتقدان جدی سیاست خارجی ایران هستند. آنها ادعا می‌کنند که ایران عامل اصلی بی‌ثباتی در خاورمیانه است. ایران اما این اتهام‌ها را رد کرده و در واکنش آمریکا و عربستان را به انجام اقدامات بی‌ثبات‌کننده متهم کرده است.

سیستم دفاع موشکی تاد برای جلوگیری از حمله موشک‌های بالستیک طراحی شده. آمریکا این سیستم را در کره جنوبی برای مقابله با تهدید کره شمالی نیز نصب کرده است.

ایران یکی از جدی‌ترین برنامه‌های توسعه موشک‌های بالستیک در خاورمیانه را دنبال می‌کند. به گفته مقام‌های ارشد نظامی ایران، برد موشک‌های بالستیک این کشور به ۲۰۰۰ کیلومتر رسیده که می‌تواند پایگاه‌های نظامی ایالات متحده در اطراف خود و نیز اسرائیل، متحد اصلی ایالات متحده در خاورمیانه را هدف قرار دهد.

اینفوگرافی از توان مورد موشکی مورد ادعای ایران – برای بزرگتر شدن تصویر روی آن کلیک کنید

موافقت آمریکا با فروش سیستم دفاعی موشکی تاد به عربستان پس از عقد قرارداد دیگر این کشور با روسیه برای خرید سیستم دفاع موشکی اس-۴۰۰ انجام شد. این قرارداد در جریان سفر ملک سلمان، پادشاه عربستان به روسیه در هفته اخیر به امضا رسید. این نخستین سفر ملک سلمان به عربستان است.

فروش این سامانه موشکی به عربستان در شرایطی صورت می‌گیرد که روسیه بعد از سال‌ها کش‌و‌قوس سیستم دفاع موشکی اس-۳۰۰ را به ایران فروخت؛ نمونه‌ای قدیمی‌‌تر از آنچه مسکو به ریاض تحویل خواهد داد.

دولت باراک اوباما، رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا فروش تسلیحات پیشرفته به عربستان را در پی طرح اتهام جنایت جنگی علیه ائتلاف به رهبری سعودی در جنگ یمن متوقف کرد. بنابر اعلام سازمان ملل، از آغاز دخالت ائتلاف عربی به‌رهبری عربستان سعودی در یمن، بیش از هشت هزار تن کشته شدند که بیشتر آنها غیرنظامی‌اند.

پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا فروش این سلاح‌ها به عربستان از سر گرفته شد. هر چند بحران قطر موقتاً باعث شد تا آمریکا بار دیگر بحث توقف فروش سلاح به عربستان را پی بگیرد.


در همین زمینه