پليس نروژ اعلام کرد که در جريان انفجار بمب در مرکز اسلو و تيراندازی در اردوگاه تابستانی جوانان حزب کارگر در جزيره اوتوئيا ۹۸ نفر کشته شدهاند.
به گزارش منابع خبری، نروژ در روز جمعه ۳۱ تيرماه برای نخستين بار در تاريخ خود شاهد دو حمله مرگبار بود.
ابتدا حدود ساعت ۱۵ در مرکز شهر اسلو و در منطقهای که دفترهای دولتی، از جمله دفتر نخستوزير اين کشور، ينس استولتنبرگ و دفتر روزنامه «وردنز گانگ» (VG) قرار دارند، بمب سنگينی منفجر شد.
سپس به فاصله چند دقيقه، در ۳۸ کيلومتری محل بمبگذاری، فردی با سلاح خودکار به گردهمايی سياسی جوانان سوسيال دمکرات حزب کارگر حمله کرد.
بر پايه آمارهای منتشر شده تا کنون، انفجار بمب هفت کشته و دهها زخمی بر جای گذاشت، و در حمله مسلحانه نيز ۹۱ نفر کشته شدند که احتمال میرود در ساعتهای آينده اين تعداد افزايش يابد.
گفته میشود مرد مسلح حملهکننده به اردوگاه جوانان سوسيال دمکرات به گروههای دست راستی تعلق دارد و در اينترنت خود را ناسيوناليست و مخالف جامعه چندفرهنگی معرفی کرده است
اين حمله توسط مردی که لباس پليس به تن کرده بود صورت گرفته است. اين فرد ابتدا اعلام کرد برای تأمين امنيت پس از بمبگذاری در مرکز اسلو آمده است اما سپس به فاصله کوتاهی با سلاح خودکار خود به روی صدها جوانی که در اين منطقه توريستی چادر زده بودند، آتش گشود.
بسياری از جوانان برای گريز از اين حمله خود را به آب سرد دريای شمال پرتاب کردند.
پليس پس از مدتی موفق شد فرد مسلح را دستگير کند.
به گزارش ایبیسی نيوز، شاهدان عينی گفتهاند فرد مسلح پس از شليک، افراد را بازبينی میکرده تا چنانچه کشته نشدهاند به سر آنها شليک کند.
رسانهها از «آندرس برينگ بريويک» بهعنوان فرد حملهکننده نام بردهاند. خبرگزاری آسوشيتدپرس نيز گزارش داد که رئيس پليس نروژ گفته است «قاتل» ديدگاههای «اسلامستيز و راستگرايانه» دارد.
پليس صبح روز شنبه اول مرداد اعلام کرد فرد حملهکننده يک مرد ۳۲ ساله اهل نروژ است که گفته میشود به گروههای دست راستی تعلق دارد.
به گفته شبکه تلويزيونی نروژ (NRK) اين فرد مديريت يک شرکت کوچک کشاورزی را بر عهده دارد.
روزنامه «وردنز گانگ» نيز در تارنمای خود نوشته است که وی در اينترنت خود را ناسيوناليست و مخالف جامعه چندفرهنگی معرفی کرده است.
نيمهشب گذشته پليس خانه اين فرد را که در غرب اسلو واقع است مورد بازرسی قرار داد.
«وردنز گانگ» مینويسد وی از سالها پيش در صفحه فيسبوک خود مطالب بحثبرانگيزی مینوشت و به همين خاطر فيسبوک او قطع شد اما پس از پشت سر گذاشتن دورهای در مدرسه تجارت، صفحه ديگری در فيسبوک باز کرد که در آن از مطالب جنجالی خبری نبود.
به نوشته خبرگزاری نروژ، پليس اين کشور پس از دستگيری اين فرد مواد منفجرهای از وی بهدست نياورده است.
شبکه دو تلويزيون نروژ نيز اعلام کرد با نام وی دو اسلحه بهشکل رسمی ثبت شده است.
ينس استولتنبرگ، نخستوزير اين کشور که دبيرکل حزب کارگر است قرار بود روز شنبه در گردهمايی جوانان شرکت کرده و سخنرانی کند.
در همين حال دفتر او در مرکز شهر در بمبگذاری ويران شد اما وی در آنجا حضور نداشت.
در اين انفجار مهيب، بخشهايی از ساختمان دولت، وزارتخانههای مختلف و دفتر روزنامه «وردنز گانگ» آسيب ديد و شيشههای آنها فروريخت.
اين منطقه از اسلو توسط پليس کاملأ بسته شد و نيروهای امدادگر خود را به محل حادثه رسانده و دهها نفر را که زخمی شده بودند به بيمارستان بزرگ شهر منتقل و يا مداوا کردند.
خيابانهای مرکز شهر تا پاسی از شب همچنان بسته بود. مقامات محلی از مردم خواستند که در خيابانها جمع نشوند و تا جايی که امکان دارد در خانههای خود بمانند.
دستکم يک خودرو پر از نيترات آمونيوم، که ماده شيميايی قابل دسترس است، علت اين انفجار اعلام شده است.
پليس نروژ همچنين از کشف يک بمب منفجر نشده در شمال غربی اسلو خبر داده است.
هارالد پنجم، پادشاه نروژ از مردم کشورش خواست که «در اين شرايط دشوار با هم باشند و از يکديگر حمايت کنند.»
نخستوزير نروژ که به دلايل امنيتی محل اقامت او فاش نشده است، در پيام کوتاه تلفنی که از تلويزيون اين کشور پخش شد مردم را به آرامش دعوت کرد و در همين حال وضعيت را «جدی» خواند.
سواينونگ سپونهايم، کميسر پليس در نشست رسانهای خود از رابطه «غيرقابل ترديد» اين دو عمليات تروريستی خبر داد و گفت: «دلايل معتبری وجود دارد که نشان میدهند اين دو حادثه به هم ربط دارند. شواهدی هست که اين موضوع را تقويت میکند.»
گاير بيکيولد، از رهبران حزب مسيحی مردم نروژ اين حملات را «خشونتبارترين» حمله به نروژ پس از جنگ جهانی دوم توصيف کرده است.
اين حادثه بزرگترين حادثه در غرب اروپا از زمان انفجار در متروی مادريد در سال ۲۰۰۴ که منجر به کشته شدن ۱۹۱ تن شد، بهشمار میرود.
آمريکا، اتحاديه اروپا، ناتو و انگليس اين دو حمله را محکوم کردهاند. ويليام هيگ، وزير خارجه بريتانيا نيز اين حملات را «وحشتناک» عنوان کرد.
شواهد قانعکننده در مورد ارتباط حملات مرگبار روز جمعه با شبکههای جهانی تروريستی در دست نيست و ناظران سياسی احتمال تدارک چنين حملاتی از سوی گروههای افراطی دست راستی در نروژ را ناديده نمیگيرند.
جالب لست که فقط چون طرف سفید پوست و مسیحی و بلوند از آب درآمد دیگر کسی از تروریسم حرف نمی زند. حالا داستان دیگر یک «حادثه» است!!
انگار در تعریف تروریسم آمده که طرف باید حتماً مسلمان باشد وگرنه هزار نفر را هم که بکشد فقط حادثه است.
میم / 23 July 2011