هر ۱۰ دقیقه یک کودک در یمن میمیرد. عربستان به عنوان فرمانده ائتلاف در جنگ با حوثیهای مورد حمایت ایران به عنوان یکی از عامل اصلی این کشتار معرفی میشود چرا که امکان ارسال کمکهای غذایی و دارویی را از بین برده است.
بر اساس گزارش صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف)، ۵۰۰ هزار کودک یمنی از سوء تغذیه و گرسنگی رنج میکشند.
جنگ در یمن در حالی وارد سومین سال خود میشود که بیش از هزار و ۵۰۰ کودک در درگیریها کشته شدهاند. از سوی دیگر همین تعداد از کودکان هم به عنوان سرباز وارد جنگ شدهاند.
بر اساس آخرین آمار منتشر شده از سوی یونیسف، دو هزار و ۴۵۰ کودک هم در جنگ مجروح شدهاند و خشونتها شرایطی اضطراری از نظر امنیت غذایی به وجود آورده است.
این در حالیست که کنوانسیون حقوق کودک استفاده از کودکان را در جنگها ممنوع کرده و سازمان ملل نام کشورهایی که این ممنوعیت را اعمال نمیکنند در فهرستی با عنوان «فهرست شرمآور» منتشر میکند.
طبق تعریف سازمان ملل استفاده نظامی از کودکان به سه شکل است:
بهکارگیری به عنوان کودک-سرباز در جنگ، استفاده در فعالیتهای حمایت از جنگ مانند نگهبانی، جاسوسی و بردگی جنسی و استفاده از کودکان برای تبلیغات در جنگ.
در طول تاریخ بسیاری از کشورها به صورت گسترده از کودکان برای مقاصد نظامی استفاده کردهاند. در دهه ۱۹۷۰، پیمانهایی برای ممنوعیت استفاده از کودکان در جنگ تصویب شد ولی با وجود این، گزارشهای «کمپین بینالمللی توقف سربازی کودکان» همچنان از استفاده گسترده از کودکان در جنگها خبر میدهند.
بر اساس گزارش سازمان دیدبان حقوق بشر، تنها در سال ۲۰۱۴، در بیش از ۲۰ کشور جهان حدود ۴۰۰ هزار کودک سرباز در جنگها مورد استفاده قرار گرفتهاند.
درگیریهای یمن اما تا به حال بیش از ۱۰ هزار کشته بر جای گذاشته است و در مجموع حدود ۱۹ میلیون نفر در این کشور به کمکهای بشردوستانه نیازمندند.
صالح سعید، مدیر اجرایی سازمان مدیریت بحران و بلایای طبیعی که اصالتاً یمنیست، اوایل ماه مارس و هنگام بازگشت از سفر به کشور جنگزدهاش گفت که خانوادهها در موقعیت بسیار دشواری برای تصمیمگیری قرار دارند. آنها باید میان خرید دارو برای کودکانشان یا تهیه غذا برای خانواده یکی را انتخاب کنند: «خانوادهها باید انتخاب کنند که آیا برای فرزندشان دوا بخرند یا غذای مورد نیازشان را تأمین کنند. تصور کنید که به عنوان والدین چنین تصمیمگیری و انتخابی تا چه اندازه میتواند دشوار باشد.»
صالح سعید:
«دیدن خانوادههایی که مجبورند چنین تصمیمهایی بگیرند، قلب آدم را میشکند و عمیقاً غیر قابل تحمل است.»
در زمان صلح و پیش از آغاز درگیریها در یمن، این کشور حدود ۹۰ درصد مواد غذایی مورد نیاز جمعیت خود را وارد میکرد، اما در حال حاضر و پس از ماهها محاصره، تحریم و بمبارانهای هوایی، نیمی از جمعیت کشور نمیدانند وعده غذایی بعدیشان را چگونه و از کجا تأمین خواهند کرد. جمعیتی که با درآمدی کمتر از ۱.۶۰ دلار در روز روزگار میگذارنند.
در حال حاضر نزدیک به نیم میلیون کودک در فقیرترین کشور خاورمیانه از سوء تغذیه حاد رنج میبرند و خطر قحطیزدگی گسترده در این کشور هر روز جدیتر میشود:
از سوی دیگر آمارهای سازمان ملل متحد نشان میدهد نظام درمان و سلامت یمن در آستانه فروپاشیست و ۱۵ میلیون نفر بدون دسترسی به مراقبتهای بهداشتی زندگی میکنند.
به گفته مریتکسل رلانو، نماینده یونیسف در یمن، جنگ در این کشور زندگی و آینده کودکان یمنی را تهدید میکند: «جنگ بیامان و نابودیهای حاصل از آن، کودکان را از زندگی میترساند و خانوادههایی که در فقر و بیچارگی رها شدهاند، با این موقعیت دست و پنجه نرم میکنند.»
علاوه بر کمبود مواد غذایی و عدم دسترسی به مراقبتهای بهداشتی، سیستم آموزش و پرورش کشور هم با وجود دو میلیون دانشآموز در حال از بین رفتن است.
آنتونیو گوترس، دبیر کل سازمان ملل در تدارک تشکیل جلسهای برای رسیدگی به وضعیت یمن است. قرار است این جلسه در تاریخ ۲۵ آوریل در ژنو برگزار شود.
استیون اوبراین، معاون امور بشردوستانه دبیر کل سازمان ملل اما در بازگشت از سفر اخیر خود به یمن گفته است که با سران ارشد دولت و شورشیان حوثی که کنترل صنعا، پایتخت را در دست دارند ملاقات کرده است و همه آنها قول همکاری را برای ایجاد دسترسی به خدمات امدادی دادهاند.
اوبراین در عین حال هشدار داده است که اگر طرفهای درگیر در رفتار خود تجدیدنظر نکنند، باید منتظر قحطی فراگیر، مرگ و میر گسترده و رنج و عذاب بیشتر مردم منطقه بود.
لینکهای مرتبط: