عباس عبدی، از دانشجویانی که در روز ۱۳ آبان ۱۳۵۸ سفارت آمریکا در تهران را اشغال کردند، می‌گوید اشغال سفارت بر اساس شرایط آن زمان رخ داد و با معیارهای امروز قابل دفاع نیست.

عباس عبدی، از دانشجویان سابق موسوم به خط امام که در روز ۱۳ آبان ۱۳۵۸ سفارت آمریکا در تهران را اشغال کردند
عباس عبدی، از دانشجویان سابق موسوم به خط امام که در روز ۱۳ آبان ۱۳۵۸ سفارت آمریکا در تهران را اشغال کردند

به‌گزارش «اعتماد»، عبدی عصر چهارشنبه ۱۲ آبان در نشستی به‌مناسبت سالگرد اشغال سفارت آمریکا درباره این‌كه آیا از اقدام آن روز خود دفاع می‌كند یا خیر، اشغال سفارت را پاسخ به شرایط آن زمان دانست و اکنون «افراد، شرایط، آمریكا و همه‌چیز» تغییر كرده است.

عبدی گفت: «من آدم نادانی نیستم كه از كنش ٢٠ سالگی در ۶۰ سالگی‌ام دفاع كنم. از آن اتفاق با معیار امروزم دفاع نمی‌كنم، آن اتفاق در شرایط خودش رخ داد.»

٣٧ سال پیش در تاریخ ۱۳ آبان ۱۳۵۸ (۴ نوامبر ۱۹۷۹) تعدادی از فعالان دانشجویی موسوم به دانشجویان پیرو خط امام به سفارت آمریکا در تهران حمله کردند و ۶۶ دیپلمات آمریکایی را به گروگان گرفتند. این گروگان‌گیری ۴۴۴ روز به‌طول انجامید و در تاریخ ۳۰ دی ۱۳۵۹ (۲۰ ژانویه ۱۹۸۱) پایان یافت. اشغال سفارت آمریکا در تهران را بزرگ‌ترین رویارویی ایران و آمریكا در تاریخ معاصر می‌دانند که به مسدود شدن كلیه حساب‌های ایران و قطع تمامی روابط اقتصادی و دیپلماسی میان ایران و آمریكا انجامید.

عباس عبدی متوسط سن دانشجویانی که به سفارت آمریکا حمله کردند را كم دانست و گفت ۱۰ تا ۱۲نفر آن‌ها نیروی اصلی بودند كه از میان آن‌ها تنها یك نفر به نام «سیف‌اللهی» گرایش اصولگرایی دارد.

به‌گفته عبدی دانشجویان حمله‌کننده چهار رده بودند که از جمله عزت‌الله ضرغامی، رئیس آینده صدا و سیمای جمهوری اسلامی به لحاظ سلسله مراتبی در رده‌های پایین دانشجوها قرار می‌گرفت.

اشغال سفارت آمریکا در تاریخ ۱۳ آبان ۱۳۵۸ (۴ نوامبر ۱۹۷۹) در تهران
اشغال سفارت آمریکا در تاریخ ۱۳ آبان ۱۳۵۸ (۴ نوامبر ۱۹۷۹) در تهران

این فعال سیاسی همچنین افزود محمود ‌احمدی‌نژاد، رئیس جمهوری پیشین ایران که در آن زمان نماینده دانشگاه علم و صنعت و نماینده یك دانشگاه دیگر بود با اشغال سفارت آمریکا مخالفت كرده بود.

پیش از این نیز گفته می‌شد احمدی‌نژاد در آن زمان بیشتر با حمله سفارت اتحاد شوروی سابق موافق بود.

در مورد اجازه آیت‌الله خمینی رهبر انقلاب ایران برای اشغال سفارت، عبدی گفت: «در مورد اشغال سفارت بحث بود از امام اجازه بگیریم یا نه. تحلیل این بود كه این كار را نكنیم چون اجازه گرفتن از امام باعث می‌شد ایشان هم مسئولیت پیدا كند. از طرفی فكر می‌كردیم ایشان اگر موافق باشد هم نمی‌گفت. بنابراین در جمع‌بندی‌ها گفتیم اگر امام مخالف این كار بود بعد از اطلاع از نظر ایشان از سفارت آمریكا بیرون می‌رویم.»

خمینی در آن زمان با پشتیبانی خود از اشغال سفارت آمریکا عملاً تنش بین دو کشور را به بحران عمیقی تبدیل کرد.

عباس عبدی در بخش دیگری از سخنان خود اشغال سفارت آمریکا را همچنان از مسائل امروز دانست و گفت: «چون در مورد آمریكا مسائل هنوز حل نشده و تحلیل آن در نگاه امروز ما اثرگذار است. اشغال سفارت هنوز به تاریخ نپیوسته و به این زودی‌ها هم نخواهد پیوست. هنوز افراد نسبت به آن موضع دارند و نمی‌توان آن را بی‌طرفانه بررسی كرد.»

روز گذشته (چهارشنبه) علی خامنه‌ای، رهبر انقلاب ایران در سخنانی به‌مناسبت سالگرد اشغال سفارت آمریکا بار دیگر به آمریکا تاخت و کسانی را که خواهان مذاکره و بهبود رابطه با آمریکا هستند به باد انتقاد گرفت.