اولین گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی درباره روند شش ماهه اجرای برجام در صحن علنی مجلس خوانده شد.

majles
کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اولین گزارش خود را درباره روند شش ماهه اجرای برجام در صحن علنی قرائت کرد

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، ایلنا سیدحسین نقوی حسینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس این گزارش را یکشنبه ۹ آبان  در جلسه علنی مجلس قرائت کرد.

این گزارش در شش بخش تنظیم شده و به بررسی نحوه اجرای تعهدات جمهوری اسلامی ایران، اجرای تعهدات شش کشور طرف دیگر پیمان‌نامه هسته‌ای ایران، وضعیت رفع تحریم‌ها و «موارد نقض عهد و پیمان‌شکنی آمریکا» پرداخته و در پایان پیشنهاداتی ارائه داده است.

در این گزارش آمده است که ایران به تمام تعهدات خود که می‌بایست پیش از اجرای برجام انجام دهد، عمل کرده است. از جمله این تعهدات، این گزارش «ارسال اظهارنامه‌های برنامه بلندمدت غنی‌سازی و تحقیق و توسعه غنی‌سازی»، «اظهارنامه‌های هشت سایت هسته‌ای»، «اظهارنامه‌های فعالیت‌های ساخت یا تولید موضوع ضمیمه ۱ پروتکل الحاقی»، «برنامه ده ساله آتی و فعالیت‌های جاری تحقیق و توسعه غیر دولتی» را برشمرده است.

بر پایه این گزارش ایران همچنین به تعهد خود برای خارج ساختن مخزن (Calandria) رآکتور ۴۰ مگاواتی آب سنگین اراک، کاهش تعداد سانترفیوژهای سایت غنی‌سازی نطنز از حدود ۱۹ هزار سانترفیوژ که حدود ۹ هزارتای آن پیش از اجرای برجام فعال بوده است به ۵۰۶۰ سانترفیوژ فعال و توقف کامل غنی‌سازی اورانیوم بالاتر از ۶۷.۳ درصد عمل کرده است.

این گزارش تأکید می‌کند که آمریکا به تعهدات خود عمل نکرده است. در این گزارش آمده است: « اگرچه بر اساس گزارش وزارت امور خارجه، رفع تحریم‌های بانکی و مالی نیز در این حوزه با استناد بر بندهای ۲۱ و ۲۲ ذکر شده از سند برجام رفع شده است، بر اساس بررسی‌های به عمل آمده هنوز محدودیت‌های بانکی و مالی در زمینه دلار و دریافت و پرداخت و نقل وانتقالات بانکی و مالی به طور مؤثر و مورد توقع مرتفع نشده است».

در بند موارد نقض عهد آمریکا آمده است: «آمریکایی‌ها با رفتارهای خود از جمله قراردادن شرط و شروط برای ورود و تعامل بانک‌های بین‌المللی و سرمایه‌گذاران خارجی با ایران موجب سردرگمی و تردید بانک‌های بین‌المللی شده‌اند».

کمیسیون امنیت ملی مجلس در این گزارش خود به تحریم‌های جدید آمریکا علیه دو شخصیت حقیقی و حقوقی ایران در دی‌ماه گذشته و تمدید وضعیت اضطراری علیه ایران توسط باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا اشاره کرده و ۹ مورد از تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران را برشمرده است.

این کمیسیون موظف است هر شش ماه گزارشی از روند اجرای برجام ارائه دهد. این گزارش بر اساس گزارش‌هایی تدوین می‌شود که وزارت امور خارجه ایران هر سه ماه یک‌بار به این کمیسیون ارائه می‌دهد.


بیشتر بخوانید: