ادامه دور تازه مذاکرات هستهای استانبول، صبح امروز شنبه سوم بهمن ۸۹ در حالی آغاز شد که به گزارش خبرگزاریها، مذاکرات روز گذشته «نتيجه قابل ملاحظهای» نداشته است.
به گزارش خبرگزاری دانشجويان ايران (ايسنا)، يک عضو تيم مذاکره کننده هستهای ايران که نامش فاش نشده، گفته است نتيجه اين مذاکرات امروز اعلام میشود.
مذاکرات استانبول ادامه دور تازه مذاکرات هستهای جمهوری اسلامی ايران و گروه ۱+۵ است که پس از ۱۴ ماه توقف، آذر ۸۹ در ژنو برگزار شده بود.
ايران و گروه ۱+۵ روز گذشته در استانبول با حضور سعيد جليلی، مذاکره کننده ارشد هسته ای ايران و کاترين اشتون، مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا و مذاکره کننده ارشد از سوی گروه ۱+۵ به مدت سه ساعت در هتل چراغان ترکيه با هم مذاکره کردند.
ابوالفضل ظهرهوند، عضو تيم ايرانی مذاکره کننده هستهای روز گذشته به خبرگزاری آسوشيتدپرس گفت مذاکرات استانبول در مقايسه با گفتوگوهای ژنو به روشی «مثبتتر» در حال برگزاری است.
به گفته ظهرهوند، گروه ۱+۵ تا حدودی «انعطاف» از خود نشان میدهند که اين به هر دو طرف «کمک میکند تا خوشبين باشند.»
به گزارش خبرگزاری ایسنا، در نشست روز جمعه دو بهمن، سعيد جليلی پيشنهاد «قابل توجهی» را به طرف ۱+۵ ارائه کرده است که اين پيشنهادها مورد «توجه» ۱+۵ قرار گرفت و «توافق» شده است، نشست امروز «حول پيشنهادهای ارائه شده» از سوی سعيد جليلی ادامه يابد. جزييات اين پيشنهاد اعلام نشده است.
در همین حال خبرگزاری آلمان گزارش داده که کاترين اشتون به سعيد جليلی «توصيه» کرده تا با ويليام برنز، معاون وزير امور خارجه آمريکا در امور سياسی ملاقات کند. از واکنش طرف ایرانی و آمریکایی به این «توصیه» کاترین اشتون خبری منتشر نشده است.
مذاکرات هستهای استانبول در حالی روز گذشته آغاز شد که واشنگتن در آستانه شروع این مذاکرات از اعمال «تحريمهای جديد» يک جانبه عليه ايران سخن گفت. به نظر مقامات اين کشور تحريمهايی که تاکنون عليه ايران اعمال شده، بر اقتصاد و برنامه هستهای ایران «تأثیرات بسیاری» گذاشته است.
از سوی ديگر روسيه نیز اعلام کرد که اميدوار است با همکاری ايران تحريمهای عليه اين کشور لغو گردند. سرگئی لاوروف، وزير امور خارجه روسيه روز گذشته در يک نشست خبری در استانبول گفت لغو تحريمها عليه ايران بايد در دستور کار مذاکرات استانبول قرار گيرد.
کشورهای غربی ايران را متهم میکنند که به مصوبات سازمان ملل متحد مبنی بر توقف غنیسازی اورانيوم و گشودن تأسيسات هستهای خود به روی نمايندگان آژانس بينالمللی انرژی اتمی، پايبند نبوده است.
آمريکا، روسيه، بريتانيا، فرانسه، چين و آلمان اعضای گروه ۱+۵ هستند که در رابطه با برنامه هستهای ايران که به گفته آنها در جهت «مقاصد نظامی» است، فعاليت میکنند. اما ايران میگويد که برنامه هستهایاش، صلحآميز است.
محمود احمدینژاد، رئيس جمهوری ايران، علیرغم اين که از «همکاری بر اساس عدالت و احترام متقابل» سخن میگويد اما در همين حال اعلام کرده است که اين کشور «هرگز از راه خود باز نخواهد گشت.»